Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gazeteci Gözüyle Sporda Cinsiyet ve Ücret Eşitliği Mücadelesi

Gazeteci Gözüyle Sporda Cinsiyet ve Ücret Eşitliği Mücadelesi

The New York Times, Droga5 tarafından hazırlanan reklam filmi ile sporda gelir eşitsizliğine ve kadınların talebine vurgu yapıyor.

Cinsiyete dayalı ücret eşitsizliği her sektörde baş gösteriyor. Bu alanların bir tanesi de spor. Profesyonel kadın sporcular hemen hemen her alanda erkeklere göre daha düşük ücret alıyor. Bu eşitsizliğe dikkat çekmek amacıyla kampanyalar ve projeler gerçekleştiriyor. The New York Times da Droga5 tarafından hazırlanan reklam filmi ile sporda toplumsal cinsiyet farkına dikkat çekiyor.

US Open (ABD Açık) yarı finalinde yayınlanan “The Truth Has a Voice: Gender Equality” isimli reklam filmi kadın sporcuların mücadelelerini ve haksızlık karşısındaki savaşını ön plana koyuyor. Tenis müsabakasının sesinin arka planda olduğu filmde “No Backing Down” (Geri Dönmek Yok), “Cry for Equality” (Eşitlik için Ağıt) gibi anahtar söylemler yer alıyor. Siyah arka planın üzerinde yer alan kelimeler maçtaki her vuruşla birlikte bir bir çıkıp kayboluyor. Reklam filmi “The Long Fight for Pay Equality in Sports” (Sporda Ücret Eşitliği için Uzun Mücadele) başlığı ile son buluyor.

“Truth Has a Voice” kampanyasından kadınlara her alanda destek

The New York Times tarafından 2018 yılında başlatılan “Truth Has a Voice” kampanyası Harvey Weinstein skandalının ortaya çıkışının ardından başladı. İlk defa Golden Globes ödül töreni sırasında cinsel taciz odaklı yayınlanan reklam ilerleyen süreçlerde dünyadaki kadın hakları mücadelesinin sesi olmaya odaklandı. Kampanyanın ABD Açık yarı finaline yayınlanması ise Billie Jean King’in çabalarından dolayı oldukça anlamlı duruyor.

1974 yılında ABD Açık Turnuvası’nda Billie Jean King tarafından gündeme getirilen eşit ödül hakkı konusu zamanında oldukça ses getirmişti. Billie Jean King kadın sporcuların şampiyonada erkeklerle aynı miktarda ödüle sahip olması gerekliliği konusunda mücadeleye başlamış bu durumun gerçekleşmemesi sonucunda ise turnuvaya katılmayacağını bildirmişti. ABD’li tenisçi gösterdiği bireysel mücadele sayesinde tarih yazmıştı.

Kadın sporcular her alanda ücret eşitliği talebinde bulunuyor

Benzer bir durum geçtiğimiz Mart ayında ABD’li kadın milli futbolculardan gelmişti.  Takım kaptanı Megan Rapinoe ve takım arkadaşları Futbol Federasyonu’na gelir eşitsizliği yaptıkları gerekçesiyle dava açmıştı. Nike de haziran ayında hazırladığı kampanya ile ABD kadın futbol takımını kutlamış sporda cinsiyet ayrımcılığına da gönderme yapmıştı. Kadın ve spor odaklı platform EspnW ise 2018 yılında gerçekleştirdiği “Inequality Balls” ile kadın ve erkekler arasındaki ücret eşitsizliğini özel ürettiği toplar üzerinden göstermişti.

Künye

Müşteri: The New York Times
Ajans: Droga5 New York
Yaratıcı Başkan: David Droga
CCO: Neil Heymann
İdari Yaratıcı Yönetmen: Tim Gordon
Grup Yaratıcı Yöneticisi: Laurie Howell, Toby Treyer Evans
Kıdemli Yapımcı: Topher Cochrane
Yapımcı: Holly Fisher
Strateji Yöneticisi: Nick Maschmayer
Proje Müdürü: Theresa Ganchorre
Marka Strateji Müdürü: Sabena Gupta
Fotoğraf Editörü: Brenda Hutchings, Aaron Tejada
Editör: Akiko Iwakawa-Grieve, Michael Shugarman, Rhys Hecox
Ses: Wave Studios

Görsel: Youtube