Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gillette’in Çok Konuşulan Reklam Filmi: Erkeklerin Olabileceği En İyi Hal Nedir?

Gillette’in Çok Konuşulan Reklam Filmi: Erkeklerin Olabileceği En İyi Hal Nedir?

Gillette yeni reklam filmi The Best Men Can Be ile erkeklik kavramı üzerine yoğunlaşıyor ve sosyal medyada büyük ilgi görmeyi başarıyor.

Geçtiğimiz pazar günü yayınlanan Gillette’nin son reklam kampanyası The Best Men Can Be sosyal medyanın gündemine adeta bomba gibi düştü. Henüz bir haftayı bile tamamlamayan kampanya markanın geçmişteki ve günümüzdeki duruşu ve kampanyanın uygulanışı göz önüne alındığında beğeniden çok tepki topluyor gibi gözüküyor.

Övgü ve yergi yan yana

Gillette bu son kampanyasıyla, otuz yıldır kampanyalarının merkezine koyduğu The Best Men Can Get marka sloganını The Best Men Can Be olarak değiştiriyor. Kampanyanın internet sitesi üzerinden yayınlanan açıklamada da bu konunun üzerinde duran Gillette, yıllardır erkeklerin elde edebilecekleri en iyi şeyler üzerinde durarak kendi ürünlerinin de bunlardan biri olduğu mesajını veriyordu. Şimdi ise, marka, kullanıcıları sayesinde toplum üzerinde yönlendirici bir etkiye sahip olmaları bilincinden yola çıkarak, erkeklerin olabilecekleri en iyi halleri üzerine bir kampanya yayınladı. Bu kampanya ile Gillette dikkatleri agresyon, zorbalık gibi stereotipleşen erkeklik kavramlarına ve gündemde sıklıkla karşılaştığımız toplumsal cinsiyet eşitsizliği, cinsel aşağılama ve taciz gibi önemli sorunlara çekiyor. Gillette, geleceğin erkeklerinin bugün yetiştiğini dolayısıyla onlara erkek olmayı, bugün erkek gibi davranarak öğretebileceğimizin üzerinde duruyor.

Bu reklam kampanyasının yanı sıra, bu yıldan başlamak üzere 3 yıl boyunca erkeklere, erkek/adam olmayı öğretmeyi, kendilerinin en iyi hallerini bulmalarına yardım etmeyi hedefleyen sivil toplum örgütlerine her yıl için 1 milyon dolar bağış yapacağını, böylelikle bir sonraki jenerasyon için rol modeller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Gillette’nin bu anlamdaki ilk partneri, genç erkeklere iletişim kurmak için gereken önemki sosyal duygusal becerileri, başkalarıyla çalışmayı ve zorluklarla karşılaşıldığında uygulanabilecek baş etme yöntemlerini öğretmeyi amaçlayan sivil toplum örgütü The Boys & Girls Clubs of America.

Gillette Neden Bu Kampanya İle Tepki Topluyor?

Kampanya yayınlandığı ilk günden itibaren sosyal medyada büyük etki yarattı. YouTube’da 19 milyondan fazla izlenime sahip olan reklam filmi, 510 binden fazla beğeni alırken 954 binden fazla kişi tarafından da beğenilmedi. Twitter’da da yine oldukça fazla tepki toplayan Gillette, kimi kullanıcılar tarafından desteklenirken, kimi kullanıcılar tarafından boykot edilmeye tehlikesiyle karşı karşıya. Gillette, önceki reklamlarıyla, bu kampanyasında bahsettiği erkekliği uygulamamasıyla, iki yüzlü davranmakla, toplumsal cinsiyet eşitliği konusuyla prim yapmakla, erkekliğe ihanet etmekle ve daha bir çok farklı sebeple suçlanıyor.

Erkeklik kavramı etrafında kurgulanan bu reklam filmi, erkek olmak (being a man) konusunda toplumda var olan çelişkileri de ortaya çıkarmış görünüyor. Kimilerine göre erkek olmak maskülenlikle örtüşürken kimileri maskülenliğin erkek olmakla her zaman birlikte hareket etmediğini düşünüyor. Sahi maskülenlik nedir? Ya da erkek olmak ne demektir? Erkek olmak yalnızca sakalların çıkmasıyla ilişkilendirilebilir mi? Doğru hareket etmek erkek olmak demek midir? Burada sorulması gereken daha bir çok soru var. Ancak, Gillette’nin şu anda eleştirdiği bazı konularda, geçmişte benzer şekilde hareket etmese de, bu konuların üzerine çalışmak istediğini görmek sevindirici. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınlık, erkeklik gibi konular üzerine daha konuşulacak çok fazla nokta, tartışılacak çok fazla alan, atılacak çok fazla adım var. Kendisini erkek markası olarak tanımlayan bir markanın, bazı kullanıcıları ile ters düşmeyi göze alarak daha bu konuları ortaya dökmesi önemli bir adım.

Görsel: Youtube, Twitter