Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gün Işığıyla Sokaklara Yazılan Gölge Metinler

Gün Işığıyla Sokaklara Yazılan Gölge Metinler

Sokak sanatçısı DAKU’nun Hindistan’da sergilediği Theory of Time adlı yerleştirme, şablon metinlerin gölgelerinin sokağa vurmasıyla büyülü bir atmosfer yaratıyor.

Kamusal alan için yaratılan yerleştirmeler, kullanılan malzeme ve teknikle beraber sokaklara şiirsel bir görünüm katabiliyor. Gökyüzünde asılı duran dev dokuma heykel 1,78 Madrid ve Google’ın görsel arama algoritmasıyla doğan renk paleti panoları bunun en güzel örnekleriydi. Önemli bir meseleye dikkat çekmek isteyen kurumlar veya sanatçılar da sokak yerleştirmeleriyle geniş kitlelere sesini duyurabiliyor. Emzirme konusundaki tabulara meydan okuyan dev şişme meme ya da sınırların ve dikenli tellerin açtığı yaralara işaret eden yerleştirmeler dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştı. Şimdi ise DAKU’nun Theory of Time adlı büyüleyici yerleştirmesi var sırada.

Zaman teorisine dair metinler: Theory of Time

DAKU takma ismini kullanan Hintli sokak sanatçısı işlerinde sık sık metinleri kullanıyor. Goa eyaleti sınırları içinde olan Panjim şehrinde gerçekleştirdiği yeni yerleştirmesi Theory of Time (Zaman Teorisi) da metinlere dayanıyor. Rua 31 de Janeiro (रुआ 31 डे जनेइरो, 31 Ocak Caddesi) boyunca uzanan yerleştirmede, metin şablonları tel örgü benzeri yapılarla caddenin tavanına asılmış. Böylece yayalar yürürken metinlerin yere vuran gölgelerinin üzerinden geçiyor.

“Zaman üzerimizde uçuyor”

Bölgenin bol güneş ışığı alan sokakları Theory of Time için uygun ortamı sunmuş. Metinlerin içeriği ise zamanın geçişi ile ilgili mecazi cümlelerden oluşuyor. Örneğin; “Zaman harikalar yaratıyor. Zaman hareket ediyor. Zaman üzerimizde uçuyor, ama geride gölgesini bırakıyor. Zamanın rengi soluyor. Zaman bir yanılsama.” gibi edebi cümleler caddenin üzerine yansıyanlar arasında.

Geçici bir yerleştirme olan Theory of Time, kar amacı gütmeyen sokak sanatı oluşumu St+art India desteğiyle hayata geçirilmiş. Eser, Serendipity Arts Festival kapsamında sergilenmiş. Sanatçının çalışamalarını Instagram‘ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram