Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kent Sakinlerinin Gününü Güzelleştiren Minyatür Yerleştirmeler

Kent Sakinlerinin Gününü Güzelleştiren Minyatür Yerleştirmeler

Michael Pederson, esprili yerleştirmeleriyle sokaklara neşe katarken aynı zamanda izleyiciyi çevre ve kent dinamikleri üzerine düşünmeye davet ediyor.

Michael Pederson, onları keşfeden kent sakiniyle samimi bir bağ kurabilen, minicik sokak sanatı işleri üretiyor. Çalışmalarının çoğu insanı gülümsetiyor, öte yandan ciddi mesajlar da içeriyorlar. Sahte galeri afişleri, absürt trafik işaretleri, ciddi bildiriler ve internet kültürüne dair şakalar kent sakinlerinin gününü aydınlatacak küçük sürprizler gibi bir köşede keşfedilmeyi bekliyor.

Pederson, bu yerleştirmeleri yapmaya 2013’te başlamış. Yalnızca açık alanlara değil asansörlere, tünellere, alışveriş merkezlerine de yerleşitirmeler yapıyor. Eserleri çoğu zaman bulunduğu yerde en fazla 1 ay kalabilen geçici işler. Neyse ki fotoğraflarla sosyal medya üzerinden geniş bir izleyici kitlesine ulaşıyor. Michael Pederson resim, müzik ve sinema alanlarında güçlü bir altyapıya sahip. O nedenle yaratıcı fikirleri pek kolay tükenecek gibi görünmüyor.

Michael Pederson, betonlar ve ekranlar arasında boğulmuş yaşamlarımıza ayna tutuyor

Avustralyalı sanatçı sıklıkla betonlarına arasında sıkışmış bitkileri ve güvercin, karınca gibi kentte yaşayan hayvanları çalışmalarının parçası yapıyor. Bu yolla, çevresel bozulma ve kentsel dinamikler konusunda önemli mesajlar veriyor.

Örneğin iki gün önce paylaştığı Leaf (yaprak) isimli yeni çalışmasında bu yaklaşımı net bir şekilde görebiliriz. Kent sakinleri için sıradan bir şey olan kuru yapraklardan bir YouTube videosu yanılsaması yaratmış. Videonun adı “Yalnız bir yaprak şehirde amaçsızca sürükleniyor”. Altında ise iki yorum var. İlki şöyle “Hipnotik ve güzel, tüm gün izleyebilirim”. “Hayatımın 4 dakikasını boşa harcadım”. Bu yorumlar internet kültürünü de kullanarak yaşamlarımıza ışık tutuyor. Evet bu yorumlar çok tipik ve komik. Öte yandan “Biz ne zaman bu güzellikleri görmekten vazgeçtik?” ya da “Sadece ekran başında gördüğümüzde mi fark edebiliyoruz?” gibi sorular sormaya itiyor izleyiciyi.

Michael Pederson’ın çalışmalarına internet sitesi üzerinden göz atabilir ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram