Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Minyatür Evrenlere Yolculuk [Bigumigu’da 2021]

Minyatür Evrenlere Yolculuk [Bigumigu’da 2021]

Bigumigu’da 2021’i özetliyoruz: Detaylarıyla ve işçiliğiyle izleyeni büyüleyen, baktıkça bir kez daha dönüp bakmak isteyeceğiniz minyatür projeler.

2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ülkelerin ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. 2021 yılını geride bırakmaya hazırlanırken yılın öne çıkan konularını inceleyip belirli kategoriler altında yılın fark yaratan en çarpıcı haberlerini derliyoruz.

Bir eşyanın, sokağın, ya da bir sahnenin minicik boyutlarda yeniden yaratılması her zaman büyüleyici bir etkiye sahip. Avuç içi kadar yapılar özenle hazırlanmış detaylarıyla insanlara bu küçük dünyada gezinme hissiyatı uyandırıyor. Minyatür eserlerdeki detaylar ve ince işlemeler kimi zaman o kadar özenle hazırlanıyor ki eserin yer aldığı fotoğraf karesinin içine bir insan eli girmeden işlerin minicik yapılar olduğunu anlamak pek de mümkün gözükmüyor. 2021 yılında da minyatür evlerden sokaklara ve o sokaklardaki dükkanlara, kinetik minyatür hayvan heykellerinden film sahnelerinin ufacık dioramalarına kadar pek çok yaratıcı işe yer verdik. Yılın dikkat çekici minyatür projelerine gelin birlikte bakalım.

Tatsuya Tanaka’nın Minyatür Dünyasından Sahneler

Japon minyatür sanatçısı Tatsuya Tanaka 10 yıldır sürdürdüğü minyatür takviminde minik figürlerle günlük hayattan sahneler sunuyor. Günlük olarak paylaştığı Miniature Calendar‘ın 10. yılında günlük yaşamdan sahneler; kupa bardaklar, taraklar, kitaplar, kalemler, meyve ve sebzeler gibi farklı parçaların üzerinde yükseliyor. Gıdandan kırtasiye malzemelerine kadar akla gelebilecek her parça bu günlük serinin bir parçası olabiliyor. Tanaka, bu durumun sonsuz yaratıcılığını körüklediğini de söylüyor.


andrea love

Minyatür Keçe Mutfakta Buz Gibi Bir Limonata Yapmak

Keçeden yaptığı minyatür mutfak animasyonlarıyla tanınan Andrea Love, yeni limonata ve banana split tarifi videolarıyla oldukça beğeni topladı. Keçeden minicik limonları sıkması tarif edilemeyen bir haz veriyor izlerken. Hiç bir detayı da atlamamış sanatçı. Limonatayı balla tatlandırıyor, buz koyuyor ve bardağa koyuyor. Keçeden limon dilimi ve nane yaprağı ile süsleyerek aromasını güçlendiriyor ve sunuma hazır hale getiriyor.


Kent Sakinlerinin Gününü Güzelleştiren Minyatür Yerleştirmeler

Michael Pederson, esprili yerleştirmeleriyle sokaklara neşe katarken aynı zamanda izleyiciyi çevre ve kent dinamikleri üzerine düşünmeye davet ediyor. Pederson, bu yerleştirmeleri yapmaya 2013’te başlamış. Yalnızca açık alanlara değil asansörlere, tünellere, alışveriş merkezlerine de yerleşitirmeler yapıyor. Eserleri çoğu zaman bulunduğu yerde en fazla 1 ay kalabilen geçici işler. Avustralyalı sanatçı sıklıkla betonlarına arasında sıkışmış bitkileri ve güvercin, karınca gibi kentte yaşayan hayvanları çalışmalarının parçası yapıyor. Bu yolla, çevresel bozulma ve kentsel dinamikler konusunda önemli mesajlar veriyor.


vildan hoşbak

Vildan Hoşbak’ın Elinden Minyatür Sahneler

Sanatçı Vildan Hoşbak tarafından yaratılan özenle hazırlanmış dioramalar minik detaylarıyla adeta küçük bir evrenin kapısını aralıyor. Her bir eserinde eşyaların detayları o kadar gerçekçi ve orantılı duruyor ki işin içine bir insan eli girmeden eserin minyatür olduğunu anlamak dahi mümkün olmuyor. Vildan için ahşap, kağıt, plastik ambalaj paketleri, karton kutular, küçük boncuklar, takı malzemeleri veya çöpe gitmek üzere olan her tür parça eserinde kullanılacak bir malzeme olabiliyor. Hiç bir şey hazır veya satın alma değil, her şey baştan modellenerek yapılıyor.


Golsa Golchini

Tuval Yerine Ellere Çizilen Geçici Resimler

Golsa Golchini, ellerine minyatür deniz ve kar manzaraları içinde hareket eden figürler çiziyor. İtalya’da yaşayan İran asıllı sanatçı, ellerinin yanı sıra tabak, karton, duvar ve tuval olmak üzere pek çok farklı yüzeyin üzerine çalışabiliyor. Her birinde ortak nokta minyatür boyutta kompozisyonlar hazırlaması ve gerçekçi bir yaklaşım izlemesi. Bir başka önemli nokta da kalın boya katmanları yaratarak çalışıyor olması. Çoğu zaman deniz ya da kar manzaralarının içinde hareket halindeki figürleri tasvir ediyor.


minimodernhouse

İnce Detaylarla Bezeli Gerçekçi Minyatür Ev

Annie Kampfe ve Cliff Donnelly tarafından üretilen minyatür ev, ustaca ve özenle hazırlanmış küçük detaylarıyla dikkat çekiyor. Ustalıkla hazırlamış bu evin serüveni 2017’nin sonlarına doğru ortaya çıkıyor. Çift o zamandan bu yana evi ufak ufak inşa etmeye başlıyor. Duvarlarındaki tablolardan minik mobilyalarına zemindeki döşemelerden aydınlatma ünitelerine kadar ufacık eşyalar bile üretim sürecinde es geçilmiyor. Her bir parçayı özenle seçtiklerini söyleyen Kampfe, 3 yıla yakın bir emeğin ürünü olan evi çocukluğundaki evin tarzına benzetiyor.


Penny Thomson

Minyatür Kinetik Ekosistemler

İngiliz sanatçı Penny Thomson, vahşi yaşamdan sahneleri minyatür otomatlara dönüştürüyor. Penny Thomson genellikle uçan ve yüzen canlıları konu alıyor. Bu canlıları, onların yaşam alanının içinde betimliyor. Fokları ve deniz kaplumbağalarını, yosun ve benzeri su altı bitkileriyle pengueni ise buzullarla yan yana görüyorsunuz. Heykeller basit el kranklarıyla çalışıyor. Buna rağmen, hayvanların hareketlerini oldukça gerçeğe yakın şekilde yansıtıyorlar.


joshua smith

Minicik Bir Mahjong Dükkanı

Minyatür modellemeleriyle bilinen Joshua Smith, Hong Kong’da yer alan bir oyun dükkanını en ince ayrıntısına kadar modelliyor. Proje, Smith’in 2017 yılında tamamladığı 23 Temple Street işinin devamı niteliğinde. Tamamlanması yaklaşık olarak üç ay süren minyatür model, Hong Kong’un en eski Mahjong dükkanlarından biri olan Biu Kee Mahjong dükkanını tasvir ediyor. Sadece elle üretilen oyun taşlarının yer aldığı bu dükkânın küçük ve detaylı modelinin de özenle hazırlanmış olması projenin değerini katlıyor.


alper bıçaklıoğlu

Sokağın İzini Taşıyan Dioramalar

Diorama sanatçısı Alper Bıçaklıoğlu, graffiti ve sokak sanatından izler taşıyan eserleriyle sokağın ruhunu avucunun içine sığdırıyor. İşini bir yaşam biçimi gören Alper, kompozisyonlarındaki detaylara önem gösteriyor. Sokaktaki her bir detay her küçük eşya onun 3 boyutlu evrenine girmeye aday. Kimi zaman bir karton kutu ya da duvardaki küçük bir ilan bile eseri tamamlayan ve onu gerçeğe yakınlaştıran bir dokunuş. Eserlerinde geri dönüşüme de odaklanan sanatçı; karton, metal, boya ya da dolgu malzemelerinde geri dönüşümden elde ettiği parçaları da kullanıyor.

Görsel: Miniature Calendar