Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kitlesel Fonlamanın Gücüyle Hayat Bulan Projeler [Bigumigu’da 2021]

Kitlesel Fonlamanın Gücüyle Hayat Bulan Projeler [Bigumigu’da 2021]

Bigumigu’da 2021’i özetliyoruz: Kitlesel fonlama platformları üzerinden destek bulmuş yaratıcı projeleri, girişimleri ya da ürünleri derledik.

2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ülkelerin ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. 2021 yılını geride bırakmaya hazırlanırken yılın öne çıkan konularını inceleyip belirli kategoriler altında yılın fark yaratan en çarpıcı haberlerini derliyoruz.

Kickstarter ve Indiegogo gibi kitlesel fonlama platformları geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2021 yılında da çeşitli yaratıcı fikirleri ve projeleri görmemize imkan tanıdı. Kimi zaman hayatı kolaylaştıracak fikirler ve yenilikler kimi zaman geri dönüşüme, sürdürülebilirliğe ve çevreye odaklanan projeler bu yılki kitlesel fonlama odaklı yazılarımızın konularını oluşturdu. İçlerinde hedefledikleri bütçeye sadece birkaç saat içinde ulaşan projeler de vardı fonlanma süreci son ana kadar heyecanla sürenler de. Gelin tasarımsal yaklaşımları ya da teknolojik yenilikleriyle fark yaratan projelere birlikte bakalım.

shine

Su Şişesi Boyutunda Portatif Rüzgar Türbini

Aurea Technologies tarafından geliştirilen Shine; kolay kurulumu, hafifliği ve sağladığı enerji ile rüzgarın estiği her yerde alternatif bir güç kaynağı oluyor. Telefon, tablet, ışık kaynağı ve el tipi çeşitli teknolojik cihazları son derece hızlı bir şekilde şarj edebilen ürün yaklaşık 1 litrelik su şişesi boyutlarında. Ortalama 1,3 kilogram ağırlığındaki rüzgar türbinini kurmak ise yalnızca 2 dakika sürüyor. Kurulumundan sonra rüzgarın estiği yöne otomatik olarak dönüyor ve bu sayede enerjiyi kesintisiz verebiliyor.


Tablet ve Telefon için Yatak Standı

TSTAND 2, sıradan tablet stantlarının sunduğu işlevlerin yanı sıra yatakta kullanıcının göğsüne yerleştirebildiği bir tutucu olarak kullanılabiliyor. TSTAND 2’nun en ayırt edici özelliği, doğrudan yatağa değil kullanıcının göğsünün üzerine yerleştiriliyor olması. Hafif ve tüm tabletlerle uyumlu olduğu belirtilen stantın açısı kullanıcının görüş açısına göre ayarlanabiliyor. Ters çevrilebilir bir tabanı sayesinde yatak dışında da kullanım imkanı sağlıyor. Gün içinde masanın üzerine veya koltukta kucağınıza yerleştirip klasik bir stant olarak kullanabiliyorsunuz.


XpreSole Panto

Geri Dönüştürülmüş Kahve Atıklarından Yapılmış Botlar

Dünya genelinde ise her yıl 25 milyar kilogram kahve atığı açığa çıkıyor. Tüketim bu boyutta olunca, sürdürülebilir malzeme arayan gözler de kahve atıklarının nasıl değerlendirilebileceği konusuna odaklanıyor. Sürdürülebilir ayakkabı markası Ccilu, kahve telvesini geri dönüştürerek XpreSole Panto adlı botu yaratıyor. XpreSole Panto, vegan sertifikalı bir ayakkabı oluşuyla da dikkat çekiyor. Yapımında kahve telvesi ağırlıkta olmak üzere geri dönüştürülmüş çevre dostu malzemelerin bir kombinasyonu kullanılıyor. Ayakkabının kütlesinin yaklaşık üçte biri, geri dönüştürülmüş kahve telvelerinden oluşuyor.


chonkerkeys

Görüntülü Aramalarınızı Kontrol Etmek İçin Dev Tuş Takımı

ChonkerKeys, görüntülü aramalarınızı kontrol etmenin kolay ve eğlenceli bir yolunu sunuyor. ANWC Limited’in kurucusu Nigel Choi tarafından geliştirilen ürün devasa boyutuyla dikkat çekiyor. Bununla birlikte bu büyük ve renkli tuş takımı belli bir oranda görme engelli bulunan kullanıcılar, teknolojiyle pek haşır neşir olmayan kişiler ve parkinson hastası insanlar için de oldukça kullanışlı bir ürün haline geliyor. 5 ve 9 tuşlu olmak üzere iki farklı tasarımı mekanik tuş takımı kullanıcının tercihine göre özelleştirilebiliyor.


Blizwheel E-Scooter

Sırt Çantasında Taşınabilen Katlanır Scooter

Blizwheel E-Scooter; katlanarak sırt çantasında veya elde kolayca taşınabilen pratik bir şehir içi ulaşım alternatifi sunuyor. Scooter’ın en önemli özelliği, kullanılmadığı zamanlarda bir sırt çantasında veya elde taşınmak üzere 396 x 162,5 x 99 mm boyuta kadar küçülmesini sağlayan katlama mekanizması. Standart model, 3,9 kg iken Pro model 5,4 kg ağırlığında. Scooter’ın standart versiyonunda, 200 W’lık iki motor bulunuyor. Bu da saatte 19 km’ye kadar maksimum hız yapabilmesini sağlıyor. Pro modelde ise saatte 24 km hıza erişişebiliyor.


Kara Pure Havayı Suya Dönüştürüyor

Kara Pure ile her gün havadan 10 litre su elde edilebiliyor. Evdeki standart havayı 9.2+ pH antioksidan-alkali suya dönüştürüyor. Suda 7 temel doğal mineral (kalsiyum, magnezyum, lityum, çinko, selenyum, stronsiyum ve metasilik asit) yer alıyor. Kara Pure su, çok aşamalı bir filtrasyon ve arıtma işlemi ile arıtılıyor. Su haznesindeki UV-C sterilizatörü sayesinde hazne, bakteri ve biyolojik kirleticilerden arındırılıyor. Her 4 saatte bir suyu otomatik olarak sterilize ederlerken, içme suyunuzun her zaman taze ve temiz olmasını sağlıyor. Kara Pure’un akıllı sensörleri, nem oranı %25’in altına düştüğünde kapanarak, alanın aşırı nem almamasını sağlıyor.


YELANG Hello X3

Bu Cihaz Tüm Bilgisayar Ekranlarını Dokunmatik Ekrana Dönüştürüyor

Hemen hemen tüm bilgisayar ekranlarıyla uyumlu YELANG Hello X3, ekranların sol üst köşesine tutturularak onları dokunmatik hale getiriyor. Herhangi bir normal dizüstü bilgisayarda ve hatta masaüstü bilgisayarda da işlevini yerine getirebiliyor. Hem Windows hem de macOS işletim sistemleriyle uyumlu. Cihaz saniyede 120 kare düşük gecikmeli bağlantı ve 2 mm’lik yüksek hassasiyet doğruluğu sunuyor. Hello X3’ün başlarda 3 mm doğruluğu 3 mm’den 2 mm’ye yükseltilmiş ve dokunmatik doğruluğu %50 arttırılmış. Bu da çok küçük noktaları ve ince çizgileri seçebileceğiniz anlamına geliyor.


spoontek

Yemeğe Lezzet Katan Kaşık

SpoonTEK isimli kaşık dildeki tat tomurcuklarını harekete geçiren elektrot bölümleri sayesinde yemeklerden daha fazla lezzet almanıza imkan tanıyor. Kaşık dildeki tat reseptörlerini hafif bir elektrik akımı ile uyararak bir nevi daha lezzetli bir yemek yeme deneyimi için dil üstündeki tat tomurcuklarını harekete geçiriyor. aşığın sapında ve içinde yer alan iki elektrot koordineli şekilde çalışıyor. Kullanıcı kaşığın sapını tutarken yemek kaşığın içindeki elektrota yemek temas ediyor. Kullanıcının kendi enerjisini kaşık aracılığıyla yiyeceğe ileten SpoonTEK, elektrotlar sayesinde bu mikro akımları kaşığın önündeki bölüme yönlendiriyor.


frey

Çevre Dostu Çamaşır Deterjanı Kağıtları

Frey tarafından sunulan plastik ve su içermeyen bitki bazlı çamaşır deterjanı kağıtları çamaşırlar için çevre dostu bir çözüm sunuyor. Daha az karbon emisyonuna sahip, plastik ve su içermeyen, bitki kaynaklı çamaşır deterjanı kağıtları sıvı çamaşır deterjanları ile aynı temizleme gücüne sahipken ürünün içinde herhangi bir kimyasal madde yer almıyor. Çözünebilir kağıt parçalarda ana madde olarak hindistancevizi, uçucu yağlar ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler yer alıyor. Ürünün kendisinin suda çözünür olması, plastik tüketimini ve su israfını da azaltıyor. Konsantre olmayan çözümlerde detarjanlar büyük plastik şişelerde satılırken bu içeriğin çoğunluğunu su oluşturuyor. Tamamen geri dönüştürülebilen ve biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlarda sunulan ürün için üç farklı koku seçeneği sunuluyor.


moflin

Yapay Zeka Destekli Sevimli Evcil Robot: MOFLIN

Vanguard Industries üretimi yapay zeka destekli robot MOFLIN, görünüşü ve hareketleriyle evcil hayvan hissi uyandırıyor.  Sevimli sesler çıkaran ve hareket eden robot, çevresinde olanları değerlendirebilen ve işleyebilen bir yapay zeka algoritmasına sahip. Bu sayede MOFLIN kullanıcısının duygularını anlayabiliyor ve farklı ses kombinasyonları ve hareketlerle cevap veriyor. Kısacası bir evcil hayvanla kurulan etkileşimi taklit ediyor. Robot yuva benzeri şarj ünitesinde şarj edilebiliyor. Kitlesel fonlama platformlarından Kickstarter’da fonlanan ürün CES 2021’de Robotik kategorisinde Best of Innovation Awards ile ödüllendirildi.

Stellina Vespera

Akıllı Telefonları Astronomi Teleskopuna Dönüştüren Cihazlar

Vaonis‘in geliştirdiği Stellina ve Vespera, kullanıcının akıllı telefonu ve özel bir mobil uygulama aracılığıyla astronomik gözlemi herkes için erişilebilir bir uğraş haline getirebiliyor. Kitlesel fonlama ile destek toplayan Stellina ve Vespera ile geceleri gözlem yapmak, gök cisimlerinin fotoğraflarını çekmek, kozmos hakkında kapsamlı bilgi edinmek ve keşifleri diğer gözlem yapan kişilerle paylaşmak mümkün. En son teknolojiyle donatılmış gözlem istasyonlarının kurulumu ve kullanımı da pratik. Kullanıcının, ayarlanabilir ayakları kullanarak tripodu kurması ve cihazı açması yeterli. Ardından cihaz GPS’i ve gömülü yıldız tanıma teknolojisi aracılığıyla kendini kalibre ediyor ve kullanıma hazır hale geliyor.


İyi Kahve Yapmanın İpuçlarını Veren İskambil Destesi

Art of Caffeination’ın Sip-To-Suit Cards About Coffee adlı iskambil destesi kahve tutkunlarının kendini geliştirebilmesi için ipuçları sunuyor. Standart bir iskambil destesi olmasının yanı sıra iyi bir kahve yapmanın püf noktalarını veren bilgi kartları olarak işlev yapıyor. Kartlar; iyi kahve demlemenin sırları, farklı demleme makineleri ve farklı su miktarları, demleme süreleri ve öğütülmüş kahvenin ne kadar ince olacağı gibi detaylar içeriyor.

Görsel: Kickstarter