Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çevre Dostu Çamaşır Deterjanı Kağıtları

Çevre Dostu Çamaşır Deterjanı Kağıtları

Frey tarafından kitlesel fonlamaya sunulan, plastik ve su içermeyen bitki bazlı çamaşır deterjanı kağıtları çamaşırlar için çevre dostu bir çözüm sunuyor.

Deterjanları günlük hayatımızda temizlik ve hijyen için sıklıkla kullanıyoruz. Bulaşıkta, çamaşırda, ev temizliğinde kısacası her alanda direkt olarak maruz kaldığımız temizlik malzemeleri kimi zaman elbise üzerinden cildimize hatta tabaklardan ve bardaklardan direkt olarak vücudumuzun içine girebiliyor. Detarjanların çoğunda bulunan ve giysilerin renklerini korumaya yardımcı olan kimyasallar her yıkamada elbisede ve yıkama sırasında suda kalıyor. Atık olarak giden su çevreye zarar veriyor.

Erin Frey ve Leif Frey tarafından 2017 yılında giyim bakım girişimi olarak kurulan Frey, sürdürülebilirliği ön planda tutuyor. Çevre ve birey odaklı çözümler sunuyor. Kişisel bakım ve çamaşır konusunda doğal bileşenlere yer veren B Corp sertifikalı şirket şimdi de çevre dostu çamaşır deterjanı kağıdı için Kickstarter üzerinden kitle fonlama kampanyası gerçekleştiriyor.

Plastik kullanımını sıfırlayan su israfını azaltan ve güzel kokan bitki bazlı deterjan kağıtları

Daha az karbon emisyonuna sahip, plastik ve su içermeyen, bitki kaynaklı çamaşır deterjanı kağıtları sıvı çamaşır deterjanları ile aynı temizleme gücüne sahipken ürünün içinde herhangi bir kimyasal madde yer almıyor. Çözünebilir kağıt parçalarda ana madde olarak hindistancevizi, uçucu yağlar ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler yer alıyor.

Ürünün kendisinin suda çözünür olması, plastik tüketimini ve su israfını da azaltıyor. Konsantre olmayan çözümlerde detarjanlar büyük plastik şişelerde satılırken bu içeriğin çoğunluğunu su oluşturuyor. Standart bir çamaşır detarjanının ağırlığını ve karbon emisyon oranını yüzde 90’dan fazla azaltıp, plastik atığını da sıfırlayarak temizliğin doğaya zarar vermeden de yapılabileceğini gösteriyor.

Çevre dostu ya da vegan deterjan seçenekleri halihazırda da piyasada bulunuyor. Ancak bu ürünlerin kokusu kimi zaman içerdiği doğal ürünlerden ötürü (örneğin sirke) pek de güzel kokmuyor. Farklı koku evleriyle çalışan Frey bu konuda da müşterilerinin diğer ürünlerinde beğenmiş olduğu kokuları çamaşır deterjanı kağıtlarına taşıyor ve çevreci bir çözüm sunarken aynı zamanda giysilerin güzel de kokabileceğini göstermiş oluyor.

Ürünün haricinde paketin kendisi de biyolojik olarak parçalanabiliyor

Tamamen geri dönüştürülebilen ve biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlarda sunulan ürün için üç farklı koku seçeneği sunuluyor. Kokuların karışımında; sedir ağacı, kehribar, yasemin, gül, beyaz sedir, sandal ağacı, bergamot, karanfil gibi doğal kaynaklar kullanılıyor. Her bir paketinde 50 adet kağıt detarjan yer alıyor.

Kısa bir süre önce kitlesel fonlamaya açılan doğal çamaşır deterjanı kağıtları 10 bin dolarlık hedefini çoktan geçmiş durumda. Şimdiye kadar 75 binden fazla fon toplayan girişimin önünde daha 22 gün bulunuyor. Frey, fonlamanın ardından ürünlerini destekçilerine hangi ülkede olursa olsun 2022 yılının başında göndermeyi planlıyor. Frey’in diğer ürünlerine bakmak için internet sitesine ya da Instagram hesabına göz atabilirsiniz.

frey

Görsel: Kickstarter, Trendhunter