Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geri Dönüştürülmüş Kahve Atıklarından Yapılmış Botlar

Geri Dönüştürülmüş Kahve Atıklarından Yapılmış Botlar

Sürdürülebilir ayakkabı markası Ccilu, kahve telvesini geri dönüştürerek XpreSole Panto adlı botu yarattı.

Singapur merkezli sürdürülebilir ayakkabı markası Ccilu, XpreSole Panto’yu “dünyanın kahve telvesinden yapılan ilk yağmur botu” olarak tanıtıyor. Botun hafif, dayanıklı, modaya uygun ve çevre dostu özelliklerin mükemmel bir birleşimi olduğu konusunda iddialılar.

Kahve tüketimi artan nüfusla birlikte devasa miktarlara ulaştı, öyle ki bu tüketimin ve iklim değişikliğinin etkisiyle kahve türlerinin %60’ı tehlike altına girdi. Örneğin İngiltere’de yılda yaklaşık 500 bin ton kahve atığı açığa çıktığı tahmin ediliyor. Yine günde 400 milyon bardak kahve tüketilen ABD, dünyanın en yüksek kahve tüketimine sahip ülkelerinden biri. Dünya genelinde ise her yıl 25 milyar kilogram kahve atığı açığa çıkıyor. Tüketim bu boyutta olunca, sürdürülebilir malzeme arayan gözler de kahve atıklarının nasıl değerlendirilebileceği konusuna odaklandı. Kahve atıkları, kahve çekirdeği kabukları ve kahve telvesi olmak üzere iki ayrı koldan değerlendirilmeye başladı. Bugüne kadar yakıt, giysi, hatta inşaat malzemesi olarak kullanıldığına dahi şahit olduk. Ayakkabı gibi dayanıklılık isteyen bir üründe kullanılması da oldukça dikkat çekici.

Telveden kahve bazlı peletlere

XpreSole Panto, vegan sertifikalı bir ayakkabı oluşuyla da dikkat çekiyor. Yapımında kahve telvesi ağırlıkta olmak üzere geri dönüştürülmüş çevre dostu malzemelerin bir kombinasyonu kullanılmış. Ccilu, kahve telvesinden yüksek kaliteli bir ayakkabı malzemesi elde etmek için yeni bir teknik geliştirmiş ve bu özel tekniğin patentini almış. Her bir çiftin yapımında yaklaşık 15 fincan kahve telvesi kullanılmış.

Ccilu ilk olarak Tayvan’daki yerel kahve dükkanlarından kahve telvesi toplayarak işe başlamış. Ardından, kahve telvesinin nemini alan bir işlem uygulamış ve patentli teknolojiyi kullanarak telveyi pelet (topak, yumak) haline getirmiş. Peletleri ise ayakkabının astarında ve iç tabanında kullandığı tekstil malzemelerine (kahve ipliği vb) dönüştürmüş.

Kahve bazlı peletlerin geri kalanı, ayakkabının kabuğunu ve dış tabanını oluşturmakta kullanılmış. Bağcıklar ise geri dönüştürülmüş plastik şişelerden yapılmış. Sonuç olarak, ayakkabının kütlesinin yaklaşık üçte biri, geri dönüştürülmüş kahve telvelerinden oluşuyor. Ccilu XpreSole Panto’yu inşa etmek için kullanılan diğer malzemelerin de (geri dönüştürülmüş kauçuk, LYCRA ve Eco EVA) sürdürülebilir olduğunu belirtmiş. Kickstarter’da fonlanan ayakkabı, 2 gün içinde hedeflediği desteği toplamış.

Ayakkabı ve geri dönüşüm demişken, dün paylaştığımız robotlarla geri dönüştürülmek üzere tasarlanmış ayakkabı haberine de bakmak isteyebilirsiniz. RUEI-01 adlı bu ayakkabı, ayrıştırma ve yeniden üretim süreci için gereken tüm verileri (renk kodları, malzeme bilgisi gibi) bünyesinde barındırıyor.

 

XpreSole Panto

XpreSole Panto, her iklim veya durum için mükemmel vegan ayakkabı olarak tanıtılıyor. Örneğin karda yürüyüş için dayanıklı ve uzun iş günlerinde giymek için yeterince hafif (yaklaşık 230 gram) ve nefes alabilir yapıda. Dış taban çabuk kuruyor, kauçuk tutuş sağlıyor ve ayakkabı %100 su ve kir geçirmiyor. Ayakkabının iç kısmında, ayakları gün boyu kuru tutan çıkarılabilir, kokuya dayanıklı bir iç taban yer alıyor. Kirlendiklerinde çamaşır makinesinde bile yıkanabiliyorlar. 100 yıkamaya kadar da dayanıklılıklarını kaybetmiyorlar.

Görsel: Kickstarter