Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şarkı Söyleyen Etkileşimli Karakterler

Şarkı Söyleyen Etkileşimli Karakterler

Sanat ve teknoloji stüdyosu ENESS'in "Airship Orchestra" adlı yerleştirme çalışması, izleyicinin içindeki çocuğu ortaya çıkaran etkileşimli ve sesli heykellerden oluşuyor.

Melbourne merkezli sanat ve teknoloji stüdyosu ENESS şu sıralar, Airship Orchestra adlı yerleştirmesiyle beğeni topluyor. Yerleştirme, başka dünyalara aitmiş gibi görünen 16 sevimli karakterden oluşan etkileşimli bir iş. Bu büyük boyutlu şişme karakterler, kendilerine dokunanlara çok yumuşak hareketlerle tepki veriyor, gözlerini hareket ettiriyor, renk değiştiriyor ve masalsı bir üslupla şarkı söylüyor. Geçmişte Washington DC’de ve Şanghay’da sergilenmiş olan yerleştirmenin bundan sonraki durakları Avustralya’nın Adelaide ve Brisbane (Brisbane festivali için) şehirleri olacak.

Airship Orchestra, kamusal alanlara neşe katıyor

ENESS ekibi kendini ‘mutluluk mimarları’ olarak nitelendiriyor. Şirketin kurucusu Nimrod Weis, amaçlarının kamusal alanlarda nesiller arası bağlantıyı ve neşeyi teşvik etmek olduğunu açıklamış. Yanıp sönen LED gözleri, rengarenk organik biçimleri ve büyüleyici sesleriyle gerçekten de hem çocukların hem de yetişkinlerin ilgi odağı olmuş durumdalar.

Sevimlilikleriyle herkesin içindeki çocuğu ortaya çıkaran heykeller, insanların gevşemesini sağlıyor ve pandemi nedeniyle büyük yara alan kamusal alan deneyimlerine beklenmedik bir keyif katıyor.

ENESS’in bir başka hedefi de insanların teknolojiye dayalı sanata verdikleri tepkileri değiştirmek. Videoda da göreceğiniz üzere bunu başarmışlar. Herkes heykellere dokunuyor, sarılıyor ve oyun oynuyor. Bu, uzaktan bakıp “Vay be bunu nasıl yapmışlar?” dediğimiz işlere kıyasla gerçekten farklı bir deneyim yaratmış.

Stüdyo kamusal alanlarda pek çok farklı teknolojiyi ve malzemeyi kullanabiliyor. Ancak çoğunlukla şişme heykeller yapıyorlar ve bunların üzerine de hoş tekstil desenleri ekliyorlar. Bunda kurucu Nimrod Weis’in şişme heykellere olan özel ilgisinin etkisi rol oynuyor.

Yeni bir görsel dil yaratacak şekilde soyutlanmış, basitleştirilmiş flora ve faunalar üretiyorlar. Her ENESS şişme heykelin kalbinde tatlı bir sadelik ve çocuk kitaplarından aşina olduğumuz tarzda bir üslup göze çarpıyor.

Bu tür büyük boyutlu şişme heykeller ilginizi çekiyorsa, Amanda Parer’in dev beyaz tavşanlarına da göz atmak isteyebilirsiniz.

ENESS o kadar güzel güzel işler yapıyor ki, daha önceki çalışmalarından da birkaç örneği görmek isteyeceğinizi düşünüyorum:

Görsel: ENESS