Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
BMW’den Elektrikli Scooter ve Elektrikli Kargo Aracı

BMW’den Elektrikli Scooter ve Elektrikli Kargo Aracı

BMW’den geleceğin şehirleri için iki yeni konsept elektrikli mikromobilite aracı: DYNAMIC CARGO ve CLEVER COMMUTE.

Şehirlerdeki popülasyon ve dolayısıyla trafik yoğunluğu artıkça mikromobiliteye daha çok ihtiyaç duyuluyor. Sıfır emisyonlu ulaşım araçları ve daha kompakt ürünler bu noktada ön plana çıkıyor. BMW de 2022 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de de satışa çıkacak olan elektrikli scooter modeli BMW Motorrad CE 04 modelinin ardından iki yeni elektrikli taşıtla bireysel mobilitenin ve kentsel alanlarda daha verimli ulaşımın önünü açıyor.

Üç tekerlekli DYNAMIC CARGO ve günlük kullanıma daha uygun gözüken kompakt CLEVER COMMUTE farklı alanlarda şehir içi bireysel seyahat seçeneklerini artıran özelliklere sahip. Sürdürülebilir kent ekosistemine katkı sunabilecek şekilde tasarlanmış iki araç da özellikleri ve dış görünüşüyle ön plana çıkıyor.

Mini bir kargo aracı: DYNAMIC CARGO

Arka alanındaki taşıma bölümüyle dikkat çeken DYNAMIC CARGO’nun fikir açısından Polestar’ın elektrikli kargo scooter’ı Re: Move’a benziyor. DYNAMIC CARGO’nun modüler tasarımı sayesinde arkadaki alan bir yük taşıma alanı da olabiliyor, çocukların taşınabileceği koltuklu bir alana da dönüşebiliyor.

Kullanıcı pedal çevirmeye başladığı anda devreye giren elektrikli sistem gücü arka tekerleklere veriyor. Bu sayede kullanıcı normal bir bisiklet sürer gibi ilerlerken arkasında rahatlıkla yük taşıyabiliyor. BMW de amaçlarının normal bir bisiklet çevikliğini korurken güvenli ve yenilikçi bir konsept geliştirmek olduğunu belirtiyor.

Re: Move ile kıyasladığımızda DYNAMIC CARGO’nun kontrol edilmesinin daha kolay olabileceği görülüyor. Elektrikli kargo aracının boyuları tipik bir bisiklet uzunluğunda. Taşıma alanın hemen sürücünün arkasında olması ve ekstra bir bağlantı ile elektrikli araca bağlı olmaması hem yol tutuşunun daha rahat olmasını hem de sürücünün ağırlığı daha az hissetmesini sağlıyor.

Ürün Avrupa piyasası için üretilirse 25 km/s hıza kadar sürüş imkanı vermesi bekleniyor. BMW, çıkarılabilir pillerin ise tek şarj süresinde 20 kilometreden fazla gitmesi gerektiği görüşünde. Marka bu iki aracı direkt kendisi üretmek yerine tasarımları lisanslayıp diğer üreticilerle görüşmeyi düşündüğü için bu değerlerin üretim sürecinde değişebileceği göz önünde bulunduruluyor.

Toplu taşımalarda rahatça taşınabilen elektrikli scooter

Ergonomik tasarımıyla günlük kullanıma daha uygun gözüken CLEVER COMMUTE ise şehirlerde karma ulaşımı destekleyen bit tasarıma sahip. Toplu taşımalarda rahatça katlanıp taşınabilecek olması CLEVER COMMUTE’u bu alanda hantal scooter’lardan ayırıyor.

Bazı elektrikli scooter’lar performans açısından dikkat çekici olurken boyutları nedeniyle toplu taşıma araçlarında taşınması zor oluyor. Daha portatif olanların ise performansı ve tek pil süresindeki sürüş imkanı kısıtlı oluyor. BMW de sürüş kalitesinden ödün vermeden toplu taşıma araçlarında ya da otomobillerde rahatça taşınabilecek CLEVER COMMUTE ile güvenliği koruyan ve dengeyi sağlayan bir tasarım ortaya koyuyor.

Toplu taşımalarda, araçlarda, yürüyen merdivenlerde  ya da asansörde rahatça taşınabilmesi için arka tekerlek gövdeye kadar katlanabiliyor. Dingil mesafesi kısaltılabiliyor ve bu sayede daha kompakt bir hale geliyor. Örneğin BMW’nin 3 Serisi modellerinin bagajlarına CLEVER COMMUTE’un yatay bir şekilde rahatlıkla sığabiliyor.

Ön tekerleğe entegre elektrikli motor scooter’ın yokuşlarda itiş gücünü kolaylaştırıyor ve daha iyi bir performans göstermesini sağlıyor BMW bu modelde de DYNAMIC CARGO’da olduğu gibi minumum 20 kilometre menzil hedefi vadediyor.

dynamic cargo

dynamic cargo dynamic cargo dynamic cargo

 

Görsel: BMW