Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dev Beyaz Tavşanların İstilası

Dev Beyaz Tavşanların İstilası

Amanda Parer, Intrude adlı yerleştirme serisinde dev beyaz tavşanlarla insanın doğa üzerindeki yıkıcı etkisini vurguluyor.

Açık alanlarda sergilenen dev şişme yerleştirmeler, toplumla çağdaş sanat arasında güçlü bir etkileşim kurmayı sağlayabiliyor. Dünyaca ünlü sanatçı Jeff Koons, New York’ta Rockefeller Center’ın önüne yerleştirdiği dev şişme bir balerinle kayıp çocuklara dikkat çekmişti. Reklam ajansı Mother London’ın, emzirme konusundaki tabulara dikkat çektiği dev şişme meme yerleştirmesi de sosyal medyada büyük ses getirmişti. Amanda Parer ise Intrude adlı büyüleyici şişme tavşanlarıyla doğa ve insan arasındaki bağa odaklanıyor.

Gece ve gündüz farklı görünüme bürünen dev heykeller

Dev şişme tavşanlar, gündüzleri gün ışığını yansıtarak opak bir görünüm alıyorlar. Hava karardıktan sonra ise içlerindeki LED aydınlatmayla yarı saydam bir hale geliyorlar. Böylece küçücük birer silüet halinde etraflarında dolaşan insanlarla zıtlık teşkil ediyorlar. Tazmanya’da (Avustralya’nın eyaleti olan ada) çalışmalarını sürdüren Amanda Parer, Intrude projesini New Yorklu yapımcı Chris Wangro’nun da dahil olduğu bir ekiple birlikte hayata geçirmiş.

Beyaz tavşanın hikayesi ve temsil ettikleri

Yapıtın arkasında Avustralya’ya ve insana dair güçlü bir mesaj var. Avustralya’da tavşanlar, zararlı bir tür olarak kabul ediliyor. Bölgeye yerleşen insanlar tarafından 18. yüzyılda ülkeye getirilen 24 yaban tavşanının sayısı zaman içinde milyonlara ulaşmış. Bu da ekolojik bir felakete neden olmuş ve hükümet onları yok etmek için mücadeleye girişmiş. Google’da “Avustralya’da tavşan istilası” terimleriyle arama yaparak konuya dair detaylı makalelere erişebilirsiniz. Tabii burada en önemli nokta, hayvanları ait olmadıkları bir yere getiren ve sonra da yok etmeye çalışan insan türünün en büyük yıkıcı aktör olması. Parer de yerleştirmesiyle insanın ve kültürün yol açtığı bu tür çelişkileri dile getirmeyi amaçlıyor. Tavşanlar, masalsı ve şirin yaratıklar olarak tasvir edilmiş. Onların bir kabahati yok. Peki ya insanlar? İnsanın doğayla uyumlu olmayan kültürü ve eylemleriyle çevreye verdiği ve hep göz ardı ettiği devasa zararı ayna gibi yansıtıyor bu yerleştirme. Alt metni okurken beyaz tavşanın Alice Harikalar Diyarında’ki kurgusal karakterin de etkisiyle yaratıcılığın sembolü bir kültürel imge haline geldiğini anımsayın. Bu imgenin temsil yeteneği, popüler kültürle birlikte daha da güçlendi. Televizyon, sinema, müzik, edebiyat ve video oyunları olmak üzere pek çok kültürel üründe karşımıza çıkabiliyor.

Intrude’da kullanılan şişme tavşan heykellerinin hepsi dev boyutlarda ama yine de boyutlar değişkenlik gösteriyor. Bu sayede farklı mekanlara yerleştirilebiliyorlar. Şimdiye kadar müzik festivallerinde ve dünyanın çeşitli yerlerindeki müzelerde sergilenmişler. Aşağıdaki videoda tavşanların belirlenen noktalara yerleştirilme sürecini izleyebilirsiniz. Sanatçının çalışmalarını Facebook sayfası aracılığıyla da takip edebilirsiniz.

Bertha doing and impression of Ayers Rock but in the South of France.

A post shared by Parer Studio (@parerstudio) on

Görsel: Facebook.com/parerstudio