Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kar Manzarasına Karışan Renkler

Kar Manzarasına Karışan Renkler

Kar manzaralarına yaptığı renkli dokunuşlarla tanınan sanatçı Toshihiko Shibuya, "Snow Pallet" serisine iki yeni kış yerleştirmesiyle devam ediyor.

Toshihiko Shibuya, iklim değişikliği nedeniyle kaybetme riski yaşadığımız kar manzaralarına dikkat çeken arazi sanatı işleriyle tanındı. “Kar manzaraları neden kaybolsun ki, her yerde istemediğimiz kadar kar var” diyorsanız “mevsimler UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girsin!” diyen şu kampanyaya göz atmanızı öneririm. Geçtiğimiz yıl Snow Pallet 13 isimli işiyle gündeme gelen Shibuya, bu yılkı yağışlarına ardından gerçekleştirdiği “Snow Pallet 14” ve “Snow Pallet 15” ile seriyi sürdürmeye kararlı olduğunu gösterdi.

Snow Pallet 15, sanatçının şimdiye kadarki en büyük kış yerleştirmesi

Sanatçı, 12 yıldır her kış Japonya’nın Sapporo şehrinde ve çevresinde mekana özgü arazi sanatı işleri yaratıyor. Aynı şekilde Sapporo’da hayata geçen Snow Pallet 15, Toshihiko Shibuya’nın şimdiye kadarki en büyük kış arazi sanatı işi olarak tanıtılıyor. Snow Pallet 14 ise tam tersine bugüne kadar yaptıkları arasındaki en küçük boyutlu yerleştirme. Şimdi her ikisine de yakından bakalım.

Snow Pallet 14

Toshihiko Shibuya her eserde, karlı zeminin hemen üzerinde duran metal bir nesnenin alt tarafına floresan boya uyguluyor. Canlı renkler buradan kar yüzeyine yansıyarak hoş bir görüntü yaratıyor.

Snow Pallet 14, sapporo’ya 65 km uzaklıkta bulunan ve Hokkaido’nın en az kar yağışı alan sahil kenti olarak anılan Tomakomai’de yer alıyor. Eser Tomakomai Sanat Müzesi’nin avlusunda yalnızca sadece 19 m2’lik bir alana yayıldığından, sanatçının şimdiye kadarki en küçük yerleştirmesi sayılıyor.

Bu aynı zamanda Toshihiko Shibuya’nın az kar olan bir alana ‘kar paleti’ yerleştirmeye yönelik ilk girişimi. Sanatçı, kar yağmasını umarak 10 adet yüksek obje kurmuş. Öte yandan çalışmayı, kar yağmadığı takdirde de güzel görünecek şekilde kurgulamış. Nesnelerin üst plakalarını floresan renklerle boyamış. Böylece gökyüzüne doğru baktığınızda, üst plakaların altında canlı yansımalar görüyorsunuz. Şaşırtıcı bir şekilde, bu yıl Tomakomai’de kar yağışı 30 cm’i geçmiş. Shibuya, bunun bölge için rekor bir kar yağışı olduğunu belirtiyor.

Snow Pallet 15


Sanatçı, şimdiye kadarki en büyük çalışması olan Snow Pallet 15 için Sapporo’da 3.000 m2’lik devasa bir alan kullanmış. Büyük bir açık hava platformunun ortasına 65 adet nesne yerleştirmiş. Yeni nesneler, kanatları açılmış kelebek şeklinde bir form sergiledikleri için ‘kelebek’ olarak adlandırılıyor.

Aralık ayında çok az kar yağmış. Ancak Ocak 2022’de bölgede her gün kar yağışı rekorları kırılıyor. Bu nedenle tüm nesneler tamamen karla kaplanacağı tahmin ediliyor. Başka bir deyişle iklim değişikliği kaynaklı beklenmedik etkiler, Toshihiko Shibuya’nın çalışmalarını da etkiliyor.

Görsel: Instagram