Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Doğal Malzemelere Hareket Kazandıran Arazi Sanatı

Doğal Malzemelere Hareket Kazandıran Arazi Sanatı

Paul Johnson, 1960’larda Amerika’da ortaya çıkan avant-garde sanat türü arazi sanatını stop motion animasyonlarla birleştirerek bir adım öteye taşıdı.

Minesotalı grafik tasarımcı Paul Johnson, doğadaki materyalleri kullanarak yarattığı eserlerle tanınıyor. Arazi sanatı yapmaya çocukken tahta bir çubukla kum üzerine saatler süren çizimler oluşturarak başlayan Johnson için doğadaki taşlar, ağaç dalları ve gövdeleri hatta yağan kar bile meydana getirdiği çalışmaların ayrılmaz bir parçası.

1960’ların sonunda Amerika’yı etkisi altına alan, 1970’lerde ise batı dünyasında hızla yayılan, arazi ve sanatı bir araya getiren bu sanat akımı Johnson’ı üniversite yıllarında daha da fazla etkilemeye başlamış. Modern akımın öncüleri arasında yer alan Robert Smithson, Andy Goldsworthy ve Jim Denevan gibi isimlerden ilham alan Johnson, bu yıllarda çeşitli çalışmalar yapmaya başlamış.

Sanatçının “stoEarthworks in Motion” adını verdiği seride, esinlendiği isimlerin oluşturduğu bazı kalıplar ve genel fikirler yer alıyor. Ancak Johnson, bu fikirleri titizlikle stop motion animasyon tekniğiyle birleştirerek çalışmalara farklı bir boyut katmış.

Minneapolis’te yer alan St. Paul bölgesindeki çeşitli doğa koruma alanları, parklar ve doğal yaşam barınaklarında filme alınan animasyonların her birinde tahta parçaları, kar, buz, ışık ve taşlar hareket halindeki geometrik şekiller oluşturuyor.

Campfire leftovers #landthropologic

A post shared by Paul Johnson (@paul_johnstone) on

Görsel; Instagram, Vimeo