Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ağaçların Gözleri

Ağaçların Gözleri

Strijdom van der Merwe, Japonya'da ağaçlar üzerinde gerçekleştirdiği arazi sanatı projesiyle büyüleyici bir manzara yarattı.

1960’ların sonunda ABD’de doğan arazi sanatı, günümüzde de çok sayıda sanatçı tarafından pratik edilen bir avangart sanat türü olarak etkisini sürdürüyor. Özellikle gri kent yaşamına dair sabrımızın tükenmesi ve iklim değişikliği gibi nedenlerle yüzümüzü doğaya çevirdiğimiz son yıllarda arazi sanatına duyulan ilgi de artmış durumda. Paul Johnson’ın doğadaki malzemelerle kurguladığı stop-motion animasyonlar, Andy Goldsworthy’nin doğal alanlarda yarattığı geçici kompozisyonlar bu alanda yer verdiğimiz çarpıcı örnekler arsındaydı. Güney Afrikalı sanatçı Strijdom van der Merwe de ağaçlar üzerinde gerçekleştirdiği çok incelikli bir arazi sanatı projesiyle karşımıza çıkıyor.

İncelikli bir müdahaleyle arazi sanatı

Strijdom van der Merwe, arazi sanatı alanında çalışmalar yapan diğer sanatçılar gibi seçtiği bölgede bulduğu malzemelerden faydalanıyor ve oluşturduğu formların doğal alanın karakteristik yapısıyla ilişki içinde olmasını sağlıyor. Japonya’da Tokushima Prefektörüğü’nde yer alan Kamiyama kasabasında ise ağaçlarla büyüleyici bir işe imza atmış. Arazi sanatı işleri, gücünü doğadan aldığı için estetik açıdan her daim güzeldir ancak van der Merwe’in bu çalışması çıtayı bir üst seviyeye taşıyor. Yaratıcı sürecin en zorlu yanı basit olanı keşfetmek. van der Merwe’in projesinin gücü de belki bundan kaynaklanıyor. Çünkü sanatçının yaptığı şey sadece cebindeki çakıyı çıkarıp ağaçların kabuğundan çok ince bir yosun tabakasını kazımak olmuş. Büyük resme baktığınızda, daire şeklindeki bu izler ağaçların gövdesinden bakan birer göz gibi duruyor. Sanatçının ulusal sembollerle bir bağlantı kurma çabasında olduğunu pek sanmıyorum. Zaten çizimleri de dahil pek çok çalışması geometrik formlar üzerinden ilerliyor. Ancak izleyicinin aklına ister istemez Japon bayrağını da getiriyor bu izler.

Sanatçının çalışmalarını Instagram profili üzerinden takip edebilirsiniz.

Ağaçların Gözleri Ağaçların Gözleri Ağaçların Gözleri Ağaçların Gözleri

Görsel: Strijdom van der Merwe