Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gösterişsiz Malzemelerle Yaratılan Hareketli Yerleştirmeler

Gösterişsiz Malzemelerle Yaratılan Hareketli Yerleştirmeler

Pinaffo & Pluvinage; karton, duman ve kum gibi malzemelerle büyüleyici yerleştirmeler yaratıyor.

Pinaffo & Pluvinage ismiyle tanınan Marion Pinaffo ve Raphaël Pluvinage ikilisi, 2015’ten beri birlikte çalışıyor. İkili çalışmalarında fizikten, mekanikten ve hatta piroteknikten faydalanıyor. 2023 yılı boyunca geçici etkileşimleri ve değişen dokuları araştıran üç büyük proje ürettiler.

Pinaffo ve Pluvinage kağıt, karton ve tahta çıta gibi mütevazı malzemelerden büyük ölçekli kinetik heykeller inşa ediyor. İkili, çok renkli duman spiralleri yayan dönen ahşap mekanizmalardan oluşan bir koleksiyon olan “Sfumato” gibi mekana özel yerleştirmelerinde mükemmel işçiliğe, eğlenceli renk ilişkilerine ve hareket gücüne güveniyor.

“Sfumato” serisinde; motorlar, elektronikler ve yapay zeka olmadan oluşturulmuş 6 farklı duman çizimi  düzeneği yer alıyor. Elle başlatılan sistem; denge, ağırlık ve kasnak tekniği sayesinde enerjisini koruyor.

Sfumato

“En Cascade” isimli çalışmalarında; kulübe benzeri bir yapı hazırlamışlar. Yapı, sanatçıların yapının içindeki haznelere bir miktar kum dökerek manuel olarak etkinleştirdiği, animasyonlu kompozisyonlardan oluşan geniş bir ızgara sistemi içeriyor.

Sanatçılar bu çalışma için mütevazi malzeme fikrini daha da ileriye taşıyarak motor veya bilgisayar kullanımından vazgeçmişler. Bu çalışmada kullanılan kum, galeriye 40 metre uzaklıktaki bir plajdan getirilmiş ve sergi bittikten sonra yerine konulmuş. Dolayısıyla sanatçılar çevre konusunda da hassas davranıyorlar.

En Cascade

“Fanions et Carillons” isimli yerleştirmelerine bakalım. Fransızca’da “flamalar ve çanlar” anlamına gelen “Fanions et Carillons”, büyük bir ahşap armatüre tutturulmuş renkli kumaş şeritlerini zarif bir şekilde hareket ettirmek için havayı kullanıyor. Küçük motorlar, dönen her bir dübelin yönünü ve zamanlamasını kontrol ederek dönen şeritlerden oluşan renkli bir koreografi oluşturuyor. “Fanions et Carillons” Fransa’nın Fontevraud-l’Abbaye kentindeki Fontevraud Kraliyet Manastırı’nda 4 Mart’a kadar sergilenmeye devam edecek.

Ürettikleri üç büyük proje arasındaki ortak nokta; duman, kum ve kumaş gibi yumuşak, bulanık ve kontrol edilmesi zor malzemelerle gerçekleştirilmiş olmaları.Her seferinde bu malzemelere hakim olma ve bunları kullanma konusunda meydan okuma niteliğinde bir oyunun içinde bulmuşlar kendilerini.

Her parça, stüdyoda farklı maddelerle oynanan ve deneme yanılmanın süreci yönlendirmesine izin veren uzun deneylerle başlıyor. Sanatçılar birkaç hafta boyunca, üzerinde çalıştıkları malzemeyle oynayarak, büyüleyici veya şaşırtıcı etkileşimleri keşfetmeye çalışıyor. Tabii bu süreçte önemli miktarda zaman harcıyorlar. İzleyiciyi şaşırtmanın ve memnun etmenin yollarını keşfediyorlar ve malzemelerin etkileşiminde “uzman” olarak tanımladıkları şeye dönüşüyorlar:

“Onlarca başarısız denemeden sonra nihayet atölyedeki bir masanın köşesinde bir “sürpriz” oluştuğunda, tüm işimiz o anı yüceltmek, daha doğrusu doğası gereği o anda zaten yüce olanı sürdürmek oluyor. İzleyiciyi bu sürprizi keşfeden – önceki 50 başarısızlıktan kurtulmuş – kişinin yerine koyun.”

İkilinin diğer çalışmalarını internet sitesinde görebilir; yeni projelerini Instagram’ı ve Vimeo kanalı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Pinaffo & Pluvinage