Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google’ın Bard’ı “Gemini” Oldu

Google’ın Bard’ı “Gemini” Oldu

Google'ın ChatGPT'ye rakip bir proje olarak başlattığı üretken yapay zekâ sohbet robotu "Bard", yeni özellikleriyle birlikte "Gemini" ismini aldı.

Kasım 2022’de piyasaya sürülen ChatGPT’nin bir anda fenomen olmasının ardından Google AI Mart 2023’te hemen Bard projesini devreye sokmuştu. Google, konuşma tabanlı büyük dil modelleri ailesi Google LaMDA’nin de halka açık duyurusunu Google Bard ile yapmıştı. Bard herkese açık, ücretsiz kullanılabilen deneysel bir proje olarak devam etti. Şirket dün yaptığı duyuruyla Bard’ın adının değiştiğini ve Gemini olduğunu açıkladı. Fakat bu yalnızca yüzeysel bir isim değişikliği değil. Google, şirketin en yetenekli yapay zekâ modeli olarak nitelendirdiği Gemini’nin yeni bir dönem anlamına geldiğini de vurguluyor.

Gemini şu anda Pro 1.0 modeliyle 40’tan fazla dilde ve 230’dan fazla ülke ve bölgede kullanılabiliyor. Şimdi de Google AI’ın en iyi özelliklerle kullanıcıları buluşturmak için Gemini Advanced kullanıma açılıyor. İlk sürümü olan Ultra 1.0 modeliyle Gemini Advanced; kodlama, mantıksal akıl yürütme, talimatları takip etme ve yaratıcı projelerde iş birliği yapma gibi son derece karmaşık görevlerde çok daha yetenekli. Gemini Advanced sadece daha uzun, daha detaylı konuşmalar yapılmasına imkan tanımakla kalmıyor, aynı zamanda önceki girişlerin bağlamını da daha iyi kavrıyor.

Gemini Advanced, Türkiye dahil 150’den fazla ülkede kullanıma sunuluyor

Gemini Advanced geliştikçe, Gemini Advanced kullanıcıları genişletilmiş çok modlu yeteneklere, daha etkileşimli kodlama özelliklerine, derinlemesine veri analizi yeteneklerine ve daha fazlasına erişecek. Gemini Advanced, bugün İngilizce olarak 150’den fazla ülkede ve bölgede kullanıma sunuldu ve zaman içinde daha fazla dilde etki alanını genişletecek.

Gemini Advanved ile yapılabilecekleri örneklendirelim. Gemini Advanced, kişisel bir öğretmen olabiliyor, kullanıcının öğrenme tarzına uygun adım adım talimatlar, örnek sınavlar veya geriye dönük tartışmalar oluşturabiliyor. Gelişmiş kod senaryolarında kullanıcılara yardımcı olabiliyor, fikirler için bir tartışma platformu olarak hizmet edebiliyor ve farklı kodlama yaklaşımlarının değerlendirilmesine yardımcı olabiliyor. Dijital içerik üreticilerin, yeni içerik oluşturarak, son trendleri analiz ederek ve izleyici kitlesini genişletmenin yollarını düşünerek fikir aşamasından yaratım aşamasına geçmelerine yardımcı olabiliyor.

Gemini Advanced, Google One AI Premium Planı’nın bir parçası olarak aylık 719.99 TL karşılığında, ilk iki ay ücretsiz deneme fırsatı ile kullanıma sunulacak. Bu plan, Google AI’ın en iyi ve en son yenilikleri ile birlikte 2TB depolama kapasitesine sahip. Ayrıca, AI Premium aboneleri yakında eskiden Duet AI olarak da bilinen Gmail, Docs, Slides, Sheets ve daha fazlası için Gemini’yi de kullanabilecekler. Google, Gemini Advanced’ı piyasaya sürmeden önce yapay zekânın cesur ve güvenli kullanımı yaklaşımıyla kapsamlı güvenlik kontrolleri yapmış. Geri bildirimlere dayalı olarak ve takviyeli öğrenmeyi de kullanarak temel model daha da geliştirilmiş. Güncellenmiş Gemini Teknik Raporu’nda bunları detaylı olarak açıklıyor.

Gemini artık akıllı telefonlarda da kullanılabilecek

Android’de ve iOS sistemindeki Google uygulamasında, dünden itibaren Gemini ve Gemini Advanced için yeni bir mobil deneyim kullanıcılara sunulmuş durumda. Fakat sadece İngilizce olarak sunulduğunun altını çizeyim. Kullanıcılar, Android cihazlarına Gemini uygulamasını indirerek veya Google Asistan üzerinden Gemini mobil deneyiminden yararlanabilecekler.

iOS’ta ise Google uygulaması üzerinden Gemini mobil deneyimine doğrudan erişilebilecek. Kullanıcılar sadece Gemini ikonuna dokunarak Gemini ile sohbet edebilecek, yaratıcılığını güçlendirebilecek, özel resimler oluşturabilecek, sosyal medya gönderilerini yazma konusunda yardım alabilecek. iOS Gemini uygulaması, dünden itibaren ABD’deki iOS telefonlarda İngilizce olarak kullanıma sunuldu Gelecek haftadan itibaren ise aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede İngilizce olarak kullanılmaya başlanacak.

Görsel: Google