Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Carbon Copy: Gerçek Hayattan Bir Glitch

Carbon Copy: Gerçek Hayattan Bir Glitch

Gözlerinizi ovuşturmayın çünkü bozuk değil, bozunan şey Plymouth'ın kendisi; karşınızda glitch heykel Carbon Copy!

Sanat yerleştirmeleri günümüzde giderek kendine daha fazla yer ediniyor. Sanatçılar artık herhangi bir yerde karşımıza ansızın bir yerleştirmeyle çıkabiliyorlar. Gerek bir tren istasyonunda, gerek şehrin dışında, gerekse şehrin tam ortasında. Kanadalı sanatçı Caitlind R.C. Brown ve Wayne Garrett de şehirlerde ortasında büyük yerleştirmeler yapmaktan çekinmeyen bir ikili.

Caitlind R.C. Brown ve Wayne Garrett ikilisini 3 sene evvel Pera Müzesi’nde yaptıkları yerleştirmeden hatırlayanlarınız vardır belki. Sanat ikilisi tarafından hazırlanan kinetik yerleştirme, Pera Müzesi’nin dışına devasa bir çembere dizilen 14.000 gözlük camından oluşuyordu. Şimdi de ikili, insanları ortak bir deneyime katılmaya davet eden büyük, genel yerleştirmeler oluşturdukları Edmonton’daki Brewery Semti’ne davet ediyor.

Fazla Araç Tüketimi Glitch’e Neden Olabilir

En son çalışmalarının başrolüyse harika görünümlü bir 1988 Plymouth Caravelle. İlk bakışta araç uçarak gökten düşmüş ve o darbeyle bazı kısımları akordeon olmuş gibi görünüyor olabilir size. Ama aslında bu bilerek öyle yapılmış bir Plymouth Caravelle kopyası. Sanatçılar gerçekten titiz bir şekilde çalışarak dijitalde görmeye alışkın olduğumuz glitch efektini gerçek bir karbon kopyaya taşımışlar.

İkilinin yaptığı araç manipülasyonu, otomobilin aceleyle kopyalanmış gibi görünmesini sağlamak için fiberglastan oluşturulmuş. Bu yüzden de yerleştirmenin adına Karbon Kopya (Carbon Copy) demişler. Sanatçılar bu eserleriyle yoldan geçenlere Kuzey Amerika’nın otomobil takıntılı kültürünü parmaklarıyla gösteriyorlar ve kitlesel araç üretimiyle tüketim kültürüne dikkat çekmek istiyorlar. 30 yıllık bir model olan Plymouth içinse otopark, sergilenecek ve araç sevdalılarının dikkatini çekecek güzel bir nokta. Geceleriyse her 20 saniyede bir araçın sinyal ve kuyruk lambaları yanıyor.

First Capital Realty and Sun Life Assurance Company of Canada’s Arts Program Initiative tarafından fonlanan Carbon Copy, Zebra Public Art Management, tarafından desteklenip F&D Scene Changes tarafından üretiliyor. Aracın blogundan daha detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Görsel: Carbon Copy