Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kahve Atıklarından Yapılan Çevre Dostu Evler

Kahve Atıklarından Yapılan Çevre Dostu Evler

Kolombiyalı inşaat şirketi Woodpecker WPC, kahve atıklarını düşük gelirli topluluklar için düşük maliyetli ve çevre dostu evler inşa etmekte kullanıyor.

Son yıllarda kahve atıklarıyla hayata geçirilen pek çok projeye rastlıyoruz. Bu atıklardan kahve fincanları, güneş gözlüğü, giysi ve evler ya da şehir içi otobüsler için yakıt yapıldığına şahit olduk. Kolombiyalı inşaat şirketi Woodpecker WPC ise kahve atıklarını düşük gelirli topluluklar için düşük maliyetli ve çevre dostu evler inşa etmek için kullanıyor.

Woodpecker WPC

Malzeme hem hafif hem de inşaat sürecini kısaltıyor

Gezegene zarar veren işlerin kabul görmeyeceği bir geleceğe doğru yol alıyoruz. Dolayısıyla pek çok inşaat şirketi artık işlerini daha sürdürülebilir hale getirmenin yollarını arıyor. Woodpecker WPC de bu duruma kayıtsız kalmayanlardan. Daha önceki kahve atığı geri dönüştürme projelerinden hatırlayanlarınız olacaktır; şirketler genellikle ya kahve telvesini ya da kahve çekirdeği kabuklarını geri dönüştürüyor. Woodpecker WPC de kahve çekirdeği kabuklarına odaklanmış.

Dünyanın en büyük üçüncü kahve üreticisi Kolombiya olduğundan Woodpecker WPC’nin de sürdürülebilir bir malzeme olarak kahveyi seçmesi gayet mantıklı. Kahve kavurma işlemi sırasında, bu kurumuş kabuk düşüyor ve ne yazık ki çoğu zaman değerlendirilmeden çöpe gidiyor. Woodpecker bu atıkları kahve üreticilerinden alarak inşaatta kullanılabilecek hafif kompozit bloklara dönüştürmüş. Bu bloklar herhangi bir özel eğitime veya araca ihtiyaç duyulmadan kolayca monte edilebiliyor ve bu da evlerin inşa sürecini hızlandırıyor.

Woodpecker WPC

Woodpecker WPC, kahve atıklarıyla 3.000’i aşkın ev ve 20 okul inşa etti

Yalnızca kahve kabuğundan, plastik esaslı levhalardan ve çelik çerçevelerden yapılan prefabrik yapılar; bir haftadan daha kısa sürede inşa edilebiliyor. Kırsal ve erişimi zor alanlara da kolayca taşınabiliyorlar. İnşa kitleri o kadar hafif ki helikopterle ya da tekneyle bile taşınabiliyor.

Woodpecker WPC, bu teknikle bugüne kadar yaklaşık 3.000 ev ve 20 okul inşa etmiş. Yakın zamanda yapılan bir proje kapsamında ise iklim değişikliğinin etkileriyle savaşan yerli Wayuu topluluğu için Kolombiya’nın Yukarı Guajira bölgesinde 680’den fazla ev inşa etmişler.

Görsel: YouTube