Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kakao Atıklarıyla Yapılacak 3B Baskı Evler

Kakao Atıklarıyla Yapılacak 3B Baskı Evler

Valentino Gareri Atelier’in imzasını taşıyan "Cacao Eco Village" Ekvador'daki kakao yetiştiricilerinin yaşayacağı sürdürülebilir yapılardan oluşacak.

Woodpecker WPC, kahve atıklarını düşük gelirli topluluklar için düşük maliyetli ve çevre dostu evler inşa etmekte kullanarak tüm dünyaya örnek olmuştu. Bu yöntemle Woodpecker WPC, dünyanın en büyük üçüncü kahve üreticisi olan Kolombiya’da kahve atıklarıyla 3.000’i aşkın ev ve 20 okul inşa etmişti. Mimarlık stüdyosu Valentino Gareri Atelier’in imzasını taşıyan Cacao Eco Village de benzer bir yaklaşımla kakao üreticilerine barınma imkanı sunacak.

New York ve Sidney merkezli Valentino Gareri Atelier, henüz sadece evlerin tasarımlarını paylaştı. Ekvador’daki yerel çiftçiler için inşa edilecek 3B baskı evler, geri dönüştürülmüş kakaodan yapılacak. Cacao Eco Village isimli yaşam alanı, Manabi sahilinde yer alacak. Evlerin hammaddesi, kakao çekirdeklerinden kakao yağı ve katı maddeleri çıkararak çikolata üreten çiftçilerin elinde kalan atıklar olacak.

Cacao Eco Village, kendi kendine yeten bir köy olacak

Valentino Gareri Atelier bu projeyi, Ekvadorlu çikolata üreticisi Muze ve kar amacı gütmeyen kuruluş Avanti için tasarlamış. İnşaatın bu yıl başlaması planlanıyor.

Projede; hepsi çikolata üretiminden arta kalan kakao kabuğu atık biyofilamentleri kullanılarak 3B olarak basılacak olan üç farklı şekilli modül yer alıyor. Geometrik formdaki modüller, bambu ve ahşap gibi bir dizi başka yerel malzemeyi de içerecek. Modüllerden oluşacak köyün kendine kendine yeten bir köy olması hedefleniyor. Örneğin, yağmur suyunu toplayacak olan modüllerin çatılarına dekoratif su depoları entegre edilecek. Evlerin cepheleri, çok renkli Ekvador evlerinden ve kakao ağaçlarının renkli meyvelerinden ilham alacak.

Cacao Eco Village’de, kakao işleyen çikolata fabrikasının yanı sıra bir eğitim ve araştırma merkezi ile ortak çalışma ve ortak yaşam alanları yer alacak. Köyün aynı zamanda turistler için bir uğrak yeri olacağı öngörülüyor. O yüzden ziyaretçileri ve sakinleri çeşitli olanakları bisikletle veya yürüyerek deneyimlemeye teşvik edecek geniş bisiklet yolları ve trafiğe kapalı bulvarlar ağına sahip olacak. Elektrikli otomobiller için şarj istasyonları da sağlanacak. Otomobillerin ve kamyonların yalnızca fabrika çevresinde belirlenmiş alanlarda kullanılmasına izin verilecek.

Palmiye ağaçları, çimenler ve bölgeye özgü bitkiler, köyü oluşturan her bir modül kümesi arasındaki boşluğu kaplayacak. Valentino Gareri Atelier’in deyişiyle “Cacao Eco Village, döngüsel ekonomi yenilikçileri için Silikon Vadisi olacak.”.

Cacao Eco Village

Görsel: Valentino Gareri Atelier