Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Akıllı Telefonları Astronomi Teleskobuna Dönüştüren Cihazlar

Akıllı Telefonları Astronomi Teleskobuna Dönüştüren Cihazlar

Vaonis'in geliştirdiği Stellina ve Vespera, kullanıcının akıllı telefonu ve özel bir mobil uygulama aracılığıyla astronomik gözlemi herkes için erişilebilir bir uğraş haline getirebiliyor.

Gök bilimci olmasanız da yıldızları ve gezegenleri gözlemleyerek keyifli bir hobi edinebilirsiniz. Üstelik artık bunu yapmak için ihtiyaç olan araçlara da erişmek daha kolay. Örneğin, sosyal astronomi kamerası Tiny1, profesyonel bir fotoğrafçı olmayı gerektirmeden herkesin gökyüzünü fotoğraflayabilmesini sağlayarak kalplerimizi fethetmişti. Yine eVscope da kullanıcının bu hobiyi geliştirmesi ve hatta bazı durumlarda bilimsel araştırmalara katkıda bulunabilmesi için tasarlanmış nefis bir üründü. Bu defa da herkesin gökyüzünü gözlemleyebilmesi için geliştirilmiş Stellina ve Vespera var karşımızda.

Mini gözlem istasyonları: Stellina ve Vespera

Fransız start-up Vaonis, teleskop ve kamerayı mükemmel şekilde birleştiren Stellina ve Vespera adlı iki farklı keşif istasyonunu tasarlamış. Bu akıllı ve tam otomatik cihazlar, kendi mobil uygulamasıyla birlikte kullanıcının akıllı telefonuna/tabletine entegre oluyor. Bu uygulama aracılığıyla kullanıcıya en uygun gözlem deneyimini sunuyorlar.

Stellina ve Vespera ile geceleri gözlem yapmak, gök cisimlerinin fotoğraflarını çekmek, kozmos hakkında kapsamlı bilgi edinmek ve keşifleri diğer gözlem yapan kişilerle paylaşmak mümkün. En son teknolojiyle donatılmış gözlem istasyonlarının kurulumu ve kullanımı da pratik. Kullanıcının, ayarlanabilir ayakları kullanarak tripodu kurması ve cihazı açması yeterli. Ardından cihaz GPS’i ve gömülü yıldız tanıma teknolojisi aracılığıyla kendini kalibre ediyor ve kullanıma hazır hale geliyor. Kullanıcı, uygulama üzerinden gözlemlemek istediği nesneyi seçiyor ve cihaz bu nesneyi takibe alıyor.

Vaonis, uygulamanın ve cihazların sezgisel ve kullanıcı dostu olmasına özen gösterdiklerini belirtmiş. Sistem kullanıcıya coğrafi konumuna ve astronomik takvime göre neleri gözlemleyebileceği konusunda kişiselleştirilmiş öneriler gönderiyor. Bir bakıma kullanıcıya rehberlik ediyor.

Özellikle gezginler için uygun cihazlar olduğunun altı çizilmiş. Çok hafif ve küçük olduklarından sırt çantasına atılıp her yere götürülebileceği belirtiliyor. Açıkçası bu hafiflik konusu bir parça göreceli. Örneğin Vespera’nın 5 kg olduğu belirtilmiş. Bisikletle seyahat ederken pek de yanınıza almayı tercih etmeyebilirsiniz. Yine de oldukça keyifli cihazlar. Evde geçirdiğimiz bu karantina günlerinde kaliteli zaman geçirmek için birebir.

Görsel: Kicskstarter