Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sokağın İzini Taşıyan Dioramalar

Sokağın İzini Taşıyan Dioramalar

Diorama sanatçısı Alper Bıçaklıoğlu, graffiti ve sokak sanatından izler taşıyan eserleriyle sokağın ruhunu avucunun içine sığdırıyor.

Dioramalar adeta minik evrenlere açılan ve her bir detayıyla izleyici büyüleyen bir sanat dalı. Kimi zaman bir kütüphanede kitapların arasında gizlenmiş bir arka sokak kimi zaman bir ayakkabı kutusunun içinde merak uyandırıcı sahneler karşımıza çıkıyor. Wes Anderson filmlerinin sahnelerini kağıtlarla canlandırıldığı üç boyutlu dioramalar, Vildan Hoşbak’ın gerçeğinden farksız minyatür sahneleri, atıkları kullanarak minyatür modeller yaratan Studson Studio veya minyatür bina modellemeleriyle bilinen Joshua Smith’in katmanlı yapıları çeşitli malzemeler kullanarak ortaya çıkarılan minik yaratımlardan bazıları. Oldukça sabır ve yüksek el becerisi gerektiren diaroma sanatında sokak minyatürleriyle dikkat çeken Alper Bıçaklıoğlu da ilgi çekici ve gerçekçi işleriyle fark yaratıyor.

Hikayesini içinde barındıran sokaklar ve küçük dünyalar

Diorama sanatçısı Alper Bıçaklıoğlu küçük yaşlarından bu yana sanata ilgi duyuyor ve sanatı bir bütün olarak görüyor. Minik evrenlere açılan bu kapılar onun için farklı sanat disiplinlerini içinde barındıran bir sanat dalı ve aslında her diorama bir fotoğrafın üç boyutlu yansıması.

İşini bir yaşam biçimi gören Alper, kompozisyonlarındaki detaylara önem gösteriyor. Sokaktaki her bir detay her küçük eşya onun 3 boyutlu evrenine girmeye aday. Kimi zaman bir karton kutu ya da duvardaki küçük bir ilan bile eseri tamamlayan ve onu gerçeğe yakınlaştıran bir dokunuş.

Ölçeklemenin ve detayların oldukça önemli olduğu bu sanat dalında gözlem yapmak ve farklı bakış açılarını yakalamak eserlerin gerçekçiliğini de artırıyor. Geçmiş yıllarında graffiti ve sokak sanatıyla ilgilenen Alper’in işlerinde duvar resimlerinden ve sokak sanatından izler de görmek mümkün. Üretimlerine İzmir’deki atölyesinde devam eden sanatçı daha önceleri bir süre İstanbul’da da yaşamış. Dolayısıyla bu alt kültürlerden beslenen sanatçının eserlerinde İstanbul’dan da izler yakalayabiliyorsunuz. Özellikle Kadıköy semtinin sokaklarından bir parça bulabilirsiniz.

Eserlerinde geri dönüşüme de odaklanan sanatçı; karton, metal, boya ya da dolgu malzemelerinde geri dönüşümden elde ettiği parçaları da kullanıyor. Bugüne kadar birçok kişisel ve karma sergiye katılan sanatçı M4NM sanat kolektifinin sokak kültürünü içinde barındıran sergisi Refleks’te de yer almıştı. Alper Bıçaklıoğlu’nun işlerine Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

 

Görsel: Instagram