Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusundaki Bu Veriler 1950’den mi 2020’den mi?

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusundaki Bu Veriler 1950’den mi 2020’den mi?

UN Women, Dünya Kadınlar Günü kapsamında yayınladığı kampanyasında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda 1950'de miyiz yoksa 2020'de mi sorusunu soruyor.

1950’li yıllarda olduğu söylenen bir haber izliyorsunuz. Siyah beyaz ekranda gözüken bir haber spikeri dünyadaki çalışan kadınların durumu hakkında ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgi veriyor. Kadınların ortalama olarak erkekler kadar çalışsa da aynı ücreti alamadığını söylüyor. Kadınların bilimde, teknolojide ve matematik alanlarında daha az iş bulabildiğini ayrıca evlerde erkeklere oranlar üç kat daha fazla iş ile uğraştığı bilgisi veriliyor.

Haber spikerinin konuşması içinde yer alan verilerin o dönem hakkında gerçekleri yansıttığını düşünüyorsunuzdur. 1950’li yıllarda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünya genelinde gelişmesi gereken pek çok alan bulunuyordu. Bu veriler gerçeği yansıtıyor. Peki tarih doğru mu?

Aradan yıllar geçsede kadınlar hala erkeklerden daha az kazanıyor

San Francisco merkezli ajans Erich & Kallman tarafından UN Women (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi) için oluşturulan Generation Equality kampanyası aradan geçen yıllara rağmen toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünyanın ne kadar geride olduğunu gösteriyor.

1950’ler setinde başlayan reklam filmi 45 saniye boyunca kesintisiz bir şekilde akarken değişime uğruyor. Spikerin kıyafetlerinde ufak değişiklikler olurken arka plan da yavaş yavaş değişiyor. Ekran siyah beyazdan renkliye dönüyor. Masanın üzerinde yer alan sabit telefon ve mikrofon yerini dizüstü bilgisayara bırakıyor. 1950’lerde başlayan haber 2020’de bitiyor. Ancak spikerin söylemiş olduğu veriler 1950’yi değil 2020’yi anlatıyor.

Dünya toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hala çok geride

Dünya Kadınlar Günü için hazırlanan kampanya cinsiyet eşitliğinin sözde kalmaması eyleme dökülmesi gerekliliğini hatırlatıyor. 2020 yılında dünyadaki hiçbir ülkenin toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşamadığını çarpıcı bir şekilde gösteriyor.

25 yıl önce 189 ülkenin kabul ettiği Pekin Bildirgesi ve Eylem Platformu’na rağmen toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ülkeler hala üzerine düşeni gerçekleştirmiyor. Pekin’de 1995 yılında gerçekleştirilen Dünya Kadın Konferansına katılan ülkeler toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve toplumsal cinsiyet perspektifini politikalarına ve programlarına yerleştirmekle hükümlü olduklarını kabul etmişlerdi.

Aradan geçen sürede eğitimden şiddete, çalışma hayatından karar verme mekanizmalarına kadar geliştirilmesi gereken alanların hiçbirinde yeterli adımlar atılmamış. World Economic Forum tarafından yayınlanan 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre (The Global Gender Gap Report of 2020) bu şartlar altında küresel anlamada toplumsal cinsiyet eşitliği ancak 99,5 yıl sonra hayata geçebilecek.

Künye

Marka: UN Women
Ajans: Erich & Kallman
Prodüksiyon Şirketi: Caruso Company
Yönetmen: Doug Walker
DOP: Norman Bonney
İdari Yapımcı: Robert Caruso
Yapımcı: Vieve Haag
Post Prodüksiyon: 1606 Studio
Düzenleme: Brandy Troxler
Görsel Efekt: Matt Trivan
Renklendirme: Doug Walker
Mix: M Squared Productions
Ses: Co-Founder / Mark Pitchford
Müzik: Butter Music

Görsel: YouTube