Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Erkek Adam Ağlamaz

Erkek Adam Ağlamaz

White Ribbon için ajansı Bensimon Byrne tarafından hazırlanan Boys Don't Cry toksik maskülenliğin çocukluktan itibaren nasıl filizlendiğini anlatıyor.

1991 yılından beri faaliyet gösteren Kanada’nın Ontario eyaletindeki London şehrinde kurulan sivil toplum kuruluşu White Ribbon erkeklerin kadınlara karşı uyguladığı şiddeti engelleme adına çalışıyor. Aynı zamanda da cinsiyetçi, şiddet içeren ve uygunsuz davranışlarının sebebiyle doğrudan ilgileniyor. Eşitlik ve saygı kültürünü ön plana çıkarmaya çalışıyor. Kampanya her ne kadar erkeği ve erkek davranışlarını merkeze alsa da, kadına yönelik şiddetin sebepleriyle doğrudan bağlantı kuruyor. Cinsiyet eşitliğine, sağlıklı büyümeye, cinsel tacize ve şiddete dikkat çekiyor ve farkındalığı arttırmaya çalışıyor. Geçtiğimiz ay Gillette’in The Best Men Can Be reklamı tepki ve övgüyü bir arada almıştı. White Ribbon’un Boys Don’t Cry isimli filmi de benzer bir dile sahip bir film.

“Erkekler ağlamaz” veya “Büyüdün sen, adam oldun.” gibi yorumların erkekler üstünde nasıl etki bıraktığını, psikolojisini nasıl etkilediğini ve ilerleyen yaşlarda ne gibi sonuçlara sebebiyet verebileceğini anlatan kampanyanın videosunda genç bir çocuğun hayatından kesitler sunuluyor. Çocukluk süresince yaşadığı zorluklar gösterilirken erkek çocuklarının üzgün hissedebileceği, yeri geldiğinde ağlayabileceği, içe kapanık karaktere sahip olabileceği, çekingen davranabileceği, korkusuz ve güçlü olamayabileceği anlatılıyor. Kampanya videosu erkek çocukların sağlıklı ve daha pozitif bir erkekliğe sahip olması gerekliliğini vurgularken kadına yönelik şiddetin çocuklukta yaşanılanlarla bağlantılı olduğunu gösterdiği sahneyle bitiyor.

Daha sağlıklı bir erkeklik algısı için

White Ribbon için ajansı Bensimon Byrne tarafından çekilen filmin yönetmenliğini Hubert Davis üstlendi. Davis, “Bu filmi yapmak benim için önemliydi. Erkekler olumlu değişiminin bir parçası olmak için kendilerini eğitmekle yükümlüdür” dedi ve “Bir toplum olarak, hala çok zararlı sonuçları olan olumsuz, modası geçmiş erkeklik kavramlarıyla yaşıyoruz. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önlemek istiyorsak, bunun kökeninde neler olduğunu ele almamız gerekir.” diye ekledi. Yakın zamanda yapılan bir araştırma bu duruma ışık tutuyor. Çocukların yarısının, aile içindeki erkeğin kadına yönelik yaptığı cinsiyetçi şakalara maruz bırakıldığını bildiriliyor. Ayrıca erkek çocuklarının yüzde 82’si “kız gibi davranma” söylemiyle eleştirildiği ve buna benzer davranışlara maruz kalan erkek çocuklarının, ilerleyen dönemlerde, daha sert olma ihtimalinin yüksek olduğu söyleniyor.

Künye:

Ajans: Bensimon Byrne
Yönetmen: Hubert Davis
Yapım Şirketi: Untitled Films

Görsel: YouTube