Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Erkeklik Algısı Klişelerini Müzikle Yıkmak

Erkeklik Algısı Klişelerini Müzikle Yıkmak

White Ribbon, duyguların ve kırılganlığın kilidini açan müzik sayesinde erkeklik hakkındaki toplumsal normları yıkıyor.

White Ribbon, 1991 yılında kurulmuş, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsiyete dayalı her türlü şiddeti sona erdirmek için çalışan bir sivil toplum kuruluşu olmakla beraber, yeni bir erkeklik vizyonunu teşvik etmek için çalışıyor. Eşitlik ve saygı kültürünü ön plana çıkarmak için çeşitli sosyal sorumluluk projeleri . Bu çabalara yönelik farkındalık yaratma amaçlı gerçekleştirdiği kampanyalardan Boys Don’t Cry toksik maskülenliğin çocukluktan itibaren nasıl filizlendiğini gösterirken Men in Progress kampanyası erkekliğin neye benzediğini yeniden tanımlıyordu.

Toplumsal normlara meydan okuma zamanı

Yapılan bir ankete göre Kuzey Amerika’daki 81 milyon erkek zayıf görünme konusunda tedirgin oldukları için ağlamaktan kaçınıyor. Yüzde 46’sı duygularını birinci dereceden aile üyeleri ve partnerleri dışında herhangi birine ifade etmekte zorlanıyor.

Toplumsal cinsiyet rolleri ve erkeklerin savunmasız olmaması gerekliliğiyle ilgili kültürel normlara meydan okuyan White Ribbon, Uncomposed adlı son kampanyasıyla daha sağlıklı bir erkeklik için müziğin gücünü kullanıyor. Kampanyanın amacı erkekler ve erkek çocukları arasında duygusal okuryazarlığı, sağlıklı masküliniteyi normalleştirerek ve teşvik etmek. White Ribbon yönetici direktörü Humberto Carolo, toplumun çok uzun süredir erkeklere duygularını bastırarak ‘güçlü’ olmayı öğrettiğine değiniyor. Asıl gücün savunmasız halini korkusuzca gösterme yeteneği olduğunu vurgulayarak cinsiyete dayalı şiddeti bu şekilde sona erdirebileceğimizin altını çiziyor.

Müzik, erkeklerin duygularını ifade edebilmesi için bir aracı oluyor

Bensimon Byrne imzası bulunan Uncomposed projesinde sivil toplum kuruluşu White Ribbon’un yanı sıra Canadian Opera Company, müzik bilimciler ve psikologlar yer alıyor. Erkek olmanın ne anlama geldiğine dair toplumsal klişelerin temel nedenlerini ve etkilerini net bir şekilde anlayan White Ribbon, projeyi tasarlarken olumlu ve derin bir değişiklik yapmak için müziğin terapötik etkilerine yani tedavi edici gücüne odaklanıyor.

Kampanya erkeklerin duygularını, özellikle de duygusal geri çekilme, şiddet, hassasiyet ve kırılganlık ile sonuçlanan duygularını göz ardı etmek için nasıl sosyalleştirildiklerini araştırıyor. Öfke ve hayal kırıklığı uzun zamandır basmakalıp olarak kabul edilen erkek duyguları olsa da, White Ribbon, erkeklerin duygusal dışavurumuna yardımcı olmayı amaçlıyor.

Bilimsel verilere dayanan bestenin yapımında dünyaca ünlü yapımcı Jared Kuemper’ın imzası bulunuyor. Canadian Opera Company’nin müzik direktörü Johannes Debus’un yanı sıra müziğin bilişsel yetenekler üzerindeki etkilerine odaklanan bilim insanları sürece destek oluyor.

Yaratılan eser, Four Seasons Sahne Sanatları Merkezi’nde Canadian Opera Company ile ortaklaşa bir beşli tarafından canlı olarak sahnelendi. Kaydın bir videosu, farklı geçmişlere sahip dört adamın besteyi ilk kez dinlerken yaşadıklarını belgeliyor.

White Ribbon, uzun süredir cinsiyete dayalı şiddete yol açan sistemi ve toplumsal sorunları vurgulamaya odaklanıyor. Uncomposed kampanyasıyla erkeklerin sağlıklı duyguları ifade etmesini normalleştirmeye yardımcı olmak adına eyleme geçirilebilir adımlar atmak amacıyla müziği kullanıyor ve olumlu bir değişim için fırsat sunuyor.

Mümkün olduğu kadar çok insanın Uncomposed’a ulaşmasını isteyen White Ribbon müzik videosunu YouTube hesabından ve parçanın kendisini de Spotify üzerinden paylaşıyor. Ayrıca bestenin herhangi bi yerde çalınabilmesi ve daha çok erkeğin parçanın arkasındaki mesaja ulaşabilmesi için eserin notaları, kampanyanın geliştirme süreci, istatistikler gibi bilgilere White Ribbon’un internet sayfasından ulaşılabiliyor.

Künye:

Müşteri: White Ribbon Canada
Ajans: Bensimon Byrne
CCO: Joseph Bonnici
ECD: Debbie Chan, David Mueller
Sanat Yönetmeni: Ana Segurajauregui, Angelica Carreno
Metin Yazarı: Sophia Wilby
Proje Yöneticisi: Efi Eman
PR Ajansı: Narrative
Prodüksiyon Şirketi: Soft Citizen
Yönetmen: Henry Lu
Post Prodüksiyon: Button Factory
Müzik: Berkeley Inc.
Besteciler: Kristian Alexandrov, Shannon Gaye, Jared Kuemper
Müzik Direktörü: Johannes Debus
Müzisyenler, Drew Jurecka, Rebekah Wolkstein, Shannon Knights, Amahl Arulanandam, Joseph Phillips
Kampanya katılımcıları: Bradley Peel, Scott Johnson, Raj Dhiman, Christopher Hamilton

Görsel: White Ribbon, lbbonline