Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dijital Göçebeler İçin Karavanlar [Bigumigu’da 2021]

Dijital Göçebeler İçin Karavanlar [Bigumigu’da 2021]

Bigumigu’da 2021 yılını özetliyoruz: Güneş enerjisi ve yağmur suyu hasadı yaparak kendi kendine yetebilen ev konforunda karavanlar, uzaktan çalışanlar için tasarlanmış karavan-ofisler.

2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ekonomi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.

Salgın nedeniyle yaygınlaşan uzaktan çalışma pratiği, çoğu insan için kalıcı bir çalışma sistemi haline geldi. Bazılarımız evden ya da uzaktan çalışmakla kalmadı, sürekli seyahat üzerine kurulu bir dijital göçebe hayatını benimsedi. İklim krizi nedeniyle tüm inansanlığın göçebe olarak yaşamak zorunda kalabileceğini söyleyen karanlık gelecek senaryoları da bu eğilimi güçlendirdi. Bu senaryoya göre afetler, kuraklık, kıtlık gibi sebeplerden insanlar sık sık yer değiştirmek zorunda kalacak. Bu eğilim karşısında otomotiv şirketleri, teknoloji uzmanları ve tasarımcılar göçebe yaşamına ev yaşamının ve ofisin konforunu katmak için çözüm üretmeye başladılar. Bu nedenle bu yıl bu temalara uygun karavanlarla sıkça karşılaştık. Gelin hep birlikte bu yeniliklere bakalım ve gelecek hakkındaki öngörülerimizi güçlendirelim.

Nissan’dan Karavan Ofis

Bu konsept tasarım, Nissan minibüsün arkasına yerleştirilmiş mobil ofis bölmesinden oluşuyor. Akıllı telefonla kontrol edilen bölme, minibüsün arkasından dışarı çıkarılabiliyor ve böylece açık havada çalışma imkanı sunuyor. Tüm ofis bölmesi, tek düğmeyle dokunarak dışarı veya içerik çekilebiliyor. Rahat bir masası, sandalyesi ve hijyen için UV antibakteriyel ışıkla donatılmış bir torpido gözü bulunuyor.


sunlight_karavan ofis

Karavan Ofis

Almanya merkezli Sunlight, karavandaki yemek/çalışma masasının yalnızca temel ofis işleri için değil çeşitli meslek kolları için nasıl ideal gelebileceğini keşfetmeye karar vermiş. Masanın turizm, yapı sektörü ya da bilimsel saha çalışmaları yapanlar için nasıl daha kullanışlı hale gelebileceğini araştırmış. Uzaktan çalışanlarla yapılan anketler sonucunda daha çalışan-dostu, amaca yönelik tasarlanmış ve konumdan bağımsız bir iş/yaşam alanı olan Home Office on Wheels doğmuş.


RV2035

Kentli Göçebeler İçin Tasarlanmış Genişleyebilir Karavan

Endüstriyel tasarımcı Jason Carley kent yaşamının; hızla artan maliyetler, ekolojik olarak yıkıcı yakıtlara ve teknolojilere bağımlılık ve eskiyen altyapılar nedeniyle noktalanıp yerini tamamen göçebe yaşama bırakacağı bir gelecek hayal ediyor. Bu göçebe yaşam, kaynaklara hakimiyet ve verimli bir seyahat modu ekseninde ilerleyecek. RV2035 bu açıdan genç ve esnek şehirli müşterileri hedefliyor. Kullanıcının birkaç hafta hatta gerekirse aylarca hayatın stresinden kaçmak için kullanabileceği bir inziva barınağı bu.


whale trailer cabin

Balinalardan İlham Alan Genişleyebilir Karavan

Red Dot Design Award 2021 ödülü kazanan Whale Trailer Cabin, degrade deniz mavisi ve beyaz renkli bir dış cepheye sahip. Beyaz iç kısım, dış renk şemasıyla oldukça uyumlu. Uyku, yaşam ve yemek alanları tıpkı bir ev gibi birbirinden ayrı. Arkada, daha fazla kapalı alan sunan genişleyen bir tente mevcut. Ön taraftaki mutfak, tıpkı bir çekmece gibi gizlenebiliyor ve dışarı çekildiğinde eksiksiz bir hale geliyor. Karavanın orta kısmında daha fazla boşluk ve doğal ışık için alan açan açılır tavanlı bir salon bulunuyor. Uyku alanı da oldukça ilginç. Dışarı kayarak genişleyen alan, klipsli bir standa ve ayrıca şişirilebilir bir açılır tavana sahip.


Life Home V90 Villa Edition

Asansörlü Karavan

Life Home V90 Villa Edition, önemli ölçüde geniş bir yaşam alanı sunuyor. Bu alan genişliğinin ardında ise iki önemli özellik yatıyor. Birinci özelliği, park edildiğinde ana gövdesinin yanlara doğru açılıp genişleyebilmesi. İkincisi özelliği ise park halindeyken yukarı doğru genişleyebilmesi. Dolayısıyla bu araç tıpkı adından da anlaşıldığı üzere iki katlı bir villa şeklini alıyor. İkinci kat açıldığında ise bu kata asansörle çıkılabiliyor. Bu arada ikinci kat alçak değili tam yükseklikte, tabandan tavana camdan yapılmış ve minik bir balkonu da var. Ayrıca tamamen akıllı teknolojiyle donatılmış.


Living Vehicle 2021

Balkonlu ve Güneş Enerjili Karavan

Living Vehicle 2021, farklı araziler ve ortamlar için özelleştirilebiliyor. Dört kişinin konaklayabileceği kadar geniş bir hacmi var. Yatak odasında çift kişilik yatak bulunuyor. Ayrıca altı kişilik kapalı yemek alanı, geceleri çift kişilik yatağa dönüşebiliyor. Tam boy güneş enerjili buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi, kliması ve bol miktarda saklama alanı bulunan geniş bir mutfağa sahip. Daha lüks talepler için, spa ve açık hava duşu dahil etme seçeneği sunulmuş.


Stella Vita

Tamamen Güneş Enerjisiyle Çalışan Bu Karavan Avrupa Turuna Hazırlanıyor

Stella Vita isimli bu karavan, şarj istasyonlarından bağımsız bir yolculuk vadediyor. Sürgülü güneş panelleri, park halindeyken yanlara doğru açılarak 17,5 metrekare boyutuna çıkıyor. Aynı zamanda kullanıcı için geniş bir gölgelik alan yaratıyor. Açılır tavan, iki kişinin ayakta rahatça hareket edebilmesi için dikey olarak genişleyebiliyor. Bu özellik sayesinde içindekiler mutfakta rahatça yemek pişirebiliyor veya duş alabiliyorlar.

Görsel: Sunlight