Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tamamen Güneş Enerjisiyle Çalışan Bu Karavan Avrupa Turuna Hazırlanıyor

Tamamen Güneş Enerjisiyle Çalışan Bu Karavan Avrupa Turuna Hazırlanıyor

Eindhoven Teknik Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı Stella Vita adlı karavan, 3.000 kilometrelik Avrupa turuna hazırlanıyor.

Tamamen güneş enerjisiyle çalışan bu karavanın ismi Stella Vita, Hollanda’nın en prestijli üniversitelerinden Eindhoven Teknik Üniversitesi’ndeki 22 öğrencinin oluşturduğu Solar Team grubunun imzasını taşıyor. Karavan birkaç gün sonra Avrupa’da 3.000 km’lik maceralı bir yolculuğa çıkmaya hazır durumda.

Güneş panelleriyle donatılmış çoğu karavan yine de harici elektrik gücüne ihtiyaç duyuyor. Stella Vita ise hiçbir harici enerjiye ihtiyaç duymaksınızın tamamen güneş enerjisine dayanıyor. Bunu da çatısının üzerindeki 8,8 metrekarelik güneş paneli sayesinde yapıyor. Bu panelle 60 kWh pil için yeterli gücü üretebiliyor.

Stella Vita ile şarj istasyonlarından bağımsız bir yolculuk

Sürgülü güneş panelleri, park halindeyken yanlara doğru açılarak 17,5 metrekare boyutuna çıkıyor. Aynı zamanda kullanıcı için geniş bir gölgelik alan yaratıyor. Açılır tavan, iki kişinin ayakta rahatça hareket edebilmesi için dikey olarak genişleyebiliyor. Bu özellik sayesinde içindekiler mutfakta rahatça yemek pişirebiliyor veya duş alabiliyorlar.

Bu araç herhangi bir şarj altyapısına ihtiyaç duymuyor. Bir tür kendi kendine yetebilen tekerli ev gibi. Sürücü, orta gösterge ekranı sayesinde tüm enerji istatistiklerini takip edebiliyor. İç mekana ferahlık katması için iki büyük kapısı var. Ev konforuna yakın bir yolculuk deneyimi için içinde bolca depolama alanı, kompakt yemek masası, raflar, dolap ve uyku bölümü olarak da işlev gören L şeklinde bir koltuk bulunuyor . Ayrıca bir TV ve kahve makinesi de dahil edilmiş.

Stella Vita

Stella Vita bir günde ortalama 450 mil (724.2048 km) yol kat edebiliyor. Tam dolu pillerle parlak güneşli bir günde “gece” 370 mil mesafeye ulaşabiliyor. Tura 19 Eylül’de Eindhoven’dan başlayacak. Daha sonra bir pit stop için güneye Zolder üzerinden Brüksel’e doğru ilerleyecek. Daha sonra Paris, Le Mans, Bordeaux, Biarritz, Zaragoza, Madrid, Toledo ve Córdoba’ya gidecek. Macera dolu yolculuk 15 Ekim’de İspanya’nın Tarifa kentinde sona erecek.

Stella Vita Stella Vita

Görsel: Solar Team