Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Balinalardan İlham Alan Genişleyebilir Karavan

Balinalardan İlham Alan Genişleyebilir Karavan

Hu Yong'un konsept tasarımı "Whale Trailer Cabin", genişlediği zaman balina gövdesine benzeyen lüks bir römork karavan.

Turist olmak yerine gezgin ya da dijital göçebe olmayı benimsemiş bünyelerin en büyük hayalidir karavan. Elbette bu hayali gerçekleştirmiş olanlarımız da vardır. Özellikle pandeminin ardından pek çoğumuz bir karavanda yaşamayı ister olduk. Bu durum dünya genelinde ev konforunu aratmayan yeni karavan tasarımlarının doğmasına yol açtı. Asansörlüsü, balkonlusu, ofis versiyonu derken birden bire inanılmaz karavanlar karşımıza çıkmaya başladı. Güneş enerjisi ve yağmur suyu hasadı yapabilen genişleyebilir römork karavan RV2035, kentli göçebeler için tasarlanmış etkileyici örneklerdendi. Eindhoven Teknik Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı ve tamamen güneş enerjisiyle çalışan Stella Vita adlı karavan da bugünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir tasarımdı. Şimdi de Hu Yong’un Whale Trailer Cabin adlı tasarımı var sırada.

Whale Trailer Cabin hem dikey hem de yatay düzlemde genişleyebiliyor

Lüks römork karavan Whale Trailer Cabin, haberin başlığında da gördüğünüz üzere balinalardan ilham alıyor. Uzun ve ev konforuna yakın konaklama isteyenler için ideal görünüyor. Öte yandan henüz konsept aşamasında bir tasarım olduğunu da belirteyim.

Whale Trailer Cabin

Çin pazarındaki ihtiyaçlar ve tercihler doğrultusunda tasarlanmış. Goldstein Market Intelligence’ın tahminlerine tahminine göre, 2017’de 25.000 birim olan Çin karavan pazarının 2030’a kadar neredeyse 400.000 birime büyümesi bekleniyor. Hatta bu analize göre çekme karavan segmenti en hızlı büyüyenlerden biri olacak ve bu büyüme büyük ölçüde önümüzdeki yıllarda olacak. Belki de bu analizin sonuçlarında iklim değişikliği nedeniyle tetiklenen göçebelik eğilimi de rol oynuyor olabilir. Öngörülerinizi artırmak isterseniz şu habere göz atabilirsiniz.

Karavan tam açıldığında balina gövdesine benziyor

Red Dot Design Award 2021 ödülü kazanan Whale Trailer Cabin, degrade deniz mavisi ve beyaz renkli bir dış cepheye sahip. Beyaz iç kısım, dış renk şemasıyla oldukça uyumlu. Uyku, yaşam ve yemek alanları tıpkı bir ev gibi birbirinden ayrı. Arkada, daha fazla kapalı alan sunan genişleyen bir tente mevcut. Ön taraftaki mutfak, tıpkı bir çekmece gibi gizlenebiliyor ve dışarı çekildiğinde eksiksiz bir hale geliyor. Karavanın orta kısmında daha fazla boşluk ve doğal ışık için alan açan açılır tavanlı bir salon bulunuyor. Uyku alanı da oldukça ilginç. Dışarı kayarak genişleyen alan, klipsli bir standa ve ayrıca şişirilebilir bir açılır tavana sahip.

Whale Trailer Cabin

Bu karavan, güneş enerjisi ve yağmur suyu hasadı da yapabilecek şekilde geliştirilirse, muhtemelen haftalarca şehre geri dönmeden konaklama imkanı sunabilecek potansiyeli taşıyor. Siz ne dersiniz?

Görsel: Red Dot