Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mars Koşullarında Yetiştirilen Domatesten Heinz Ketçap

Mars Koşullarında Yetiştirilen Domatesten Heinz Ketçap

Heinz, iki yıllık araştırmaların ardından Mars koşullarında yetiştirilen domateslerden Heinz Tomato Ketchup Marz Edition isimli ketçap üretti.

2015 yapımı The Martian (Marslı) filmini izleyenler hatırlayacaktır. Matt Damon’ın hayat verdiği Mark Watney karakteri Mars ekibinin onu geri olmaya gelmesini beklerken zor şartlarda da gelişmeye uygun ve besin değeri yüksek patatesi Mars’ta yetiştirmeye çalışıyordu. Tabii film bir tarafa Dünya dışı bir gezegende insanlığın su ve oksijenle birlikte en çok ihtiyacı olan 3 şeyden biri gıda. Mars’a ayak basmak şöyle dursun dönüş kolay olmayacağı için buradaki kolonilerin beslenmesi de oldukça kritik.

Geleceğin Mars kolonicilerinin ketçabı hazır

Mars’ta koloni kurmanın ilk şartlarından birisi gıda üretimi. Heinz’in Mars koşullarını taklit ederek ürettiği Heinz Tomato Ketchup Marz Edition ise gelecekte Kızıl Gezegen’de ketçap keyfi yaşayabileceğimizin ihtimalini artırıyor. Florida Tech’s Aldrin Space Institute ile gerçekleştirilen iki yıllık bir iş birliğinin sonucunda ortaya çıkan prototip ürün Kızıl Gezegen’deki zorluklara karşı bir fırsat kapısı aralıyor.

Red House olarak bilinen bir serada gerçekleştirilen üretimde Mars’taki ışık, sıcaklık ve toprak türü gibi değişkenler göz önünde bulunduruldu. Andrew Palmer liderliğindeki 14 astrobiyologun yer aldığı projede markanın tescilli domates tohumlarının kullanıldı. Mojave çölünden toplanan toprak ve kırmızı LED aydınlatmalarla Kızıl Gezegen’deki koşullar sağlandı.

Çalışmalar sonucunda Red House’da üretilen domateslerden hazırlanan Heinz ketçabı son bir test için yerden 37 bin metre yüksekliğe çıkarıldı yani bir nevi uzaya gönderilmiş oldu. Eksi 70 derece sıcaklığa maruz kalan ketçap bu gezintisi sonrası yeniden Dünya’ya döndü.

Mars koşullarında yetiştirilen domates Dünya’da zorlu koşullarda ürün yetiştirmek için de yol gösterici olacak

Şimdiye kadar Mars koşullarında ürün yetiştirmeye yönelik girişimlerin çoğu bitki büyütme üzerine kısa vadeli çalışmalardı. Bu proje uzun vadeli gıda hasadının sonuçlarına bakmak ve mahsulün kalite standardını belirlemek açısından da önem taşıyor.

Araştırma ilk Mars kaşiflerinin zorlu koşullarda yetiştirdikleri patatesleri biraz daha lezzetlendirmesine yardımcı olacak potansiyele sahip olmasının yanı sıra gezegenimizde de zorlu koşullarda domates yetiştirmesine destek olacak bilgileri içeriyor. Heinz’ın tarım sorumlusu Gary King, üretime pek de ideal olmayan toprak koşullarında domates yetiştirmenin oldukça meşakkatli olduğunu ve bu durumun çözmeyi umdukları en büyük zorluklardan biri olduğunu söylüyor. Mars koşullarında yetiştirilen domatesler bu konuda bilim insanlarına yol gösterici olacak.

Görsel: Florida Tech’s Aldrin Space Institute, Twitter