Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mars’taki Yeni Eviniz Şu An İngiltere’de

Mars’taki Yeni Eviniz Şu An İngiltere’de

İnsanların Mars'ta hangi koşullarda yaşayacaklarını araştıran bir grup İngiliz mimar, tasarımcı ve bilim insanı, geleceğin Mars evinin prototipini geliştirdi.

Antartika Araştırma İstasyonu gibi zorlu koşullarla uyumlu binalar yaratma konusunda deneyimli İngiliz tasarım stüdyosu Broughton Architects, bir diğer tasarım stüdyosu Pearce+ ile bir araya gelerek yerel sanatçılar Ella Good ve Nicki Kent’in öncülüğünde dünya dışı bir tasarıma imza attı. İnsanların Mars’ta nasıl bir hayat süreceklerine dair araştırmalar yapan ve A Decade with Mars adlı çalışmalarıyla bilinen Good ve Kent’in ortak fikrinden yola çıkarak birlikte geleceğin Mars evini tasarladılar.

Söz konusu sanat projesi kapsamında hazırlanan iki katlı Mars evi (Building a Martian House) beş ay boyunca kalmak üzere İngiltere’nin Bristol kentindeki M Shed müzesinin yanına yerleştirildi. “Mars’ta nasıl yaşarız?” sorusunun peşine düşen Good ve Kent, tasarım fikirlerini gezegene yönelik görevlerin simülasyonun gerçekleştirildiği Utah çölündeki Mars Çöl Araştırma İstasyonu’nu ziyaret ederek ve aynı zamanda Bristol Üniversitesi’ndeki akademisyenlere danışarak geliştirdiler. Tasarım ekibi, uzay bilimi ve mühendislik uzmanları Profesör Lucy Berthoud, Dr Robert Myhill ve Bristol Üniversitesi’nden Profesör James Norman ile birlikte çalıştı.

Dağları, volkanları ve hatta bulutlu gökyüzü ile Dünya’yı andıran ancak suya rastlanmayıp kalın bir atmosfer tabakası da olmayan, yaklaşık 225 milyon kilometre uzaklıktaki potansiyel yeni gezegenimizde yaşam şartları pek de kolay değil.  Toplamda 70 bin sterline mal olan Mars evi tasarlanırken tüm bunlar göz önünde bulundurulmuş. 53 metrekare büyüklüğündeki iki kişilik prototip binada, hidroponik bitkilerle dolu bir oturma odası, özel yaşam alanı ve sanal gerçeklik odaları bulunuyor.

Öte yandan üst kat, alt kattan farklı olarak şişirilebilir malzemeden ve altın kaplama folyodan yapıldı. Şişirilebilen bölümün Mars regoliti (toprağı) ile doldurularak evin içinde yaşayanları radyasyondan koruması amaçlanıyor. Güneş panelleri bulunan ve son derece hafif olan Mars evi, eksi 63 °C sıcaklığa ve kozmik radyasyona maruz kalma gibi Mars’ta karşılaşılabilecek olası çevresel zorluklara dayanacak şekilde tasarlandı.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

@buildingamartianhouse’in paylaştığı bir gönderi

31 Ağustos – 16 Ekim tarihleri ​​arasında halka açık olan Mars evi her Çarşamba ve Cumartesi günü ziyaret edilebilecek.

Görseller: Luke O’Donovan, Instagram, Youtube.