Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Atatürk, Çınar Ağacı ve Yürüyen Köşk’ün Hikayesi

Atatürk, Çınar Ağacı ve Yürüyen Köşk’ün Hikayesi

Koç Holding, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğa sevgisini anlatan duygu yüklü 10 Kasım filminde Yürüyen Köşk'ün bahçesindeki çınar ağacının hikayesine yer veriyor.

Tüm dünya gibi ülkemiz de ne yazık ki hızla ormansızlaşıyor. Yangınlarla ve sellerle şimdiden ciddi sınavlar vermeye başladık. İklim kriziyle mücadele ederken bir ağacı korumak dahi hayati öneme sahip. Oysa bizim yaşadığımız coğrafya, betona dönüşerek ellerimizden kayıp gidiyor. Bu gerçeklerin yükünü taşımak kolay değil. Yalnızca ekolojik bir sorunla karşı karşıya değiliz; bu sorunun çözümüyle ilgili belirsizlikler hepimizi psikolojik olarak da etkiliyor. Yeşile hasretiz, çocuklara nasıl bir gelecek miras bırakacağımız konusunda endişeliyiz. Bu noktada Mustafa Kemal Atatürk’e bakmak mücadele gücümüzü toplamak için önemli. Koç Holding de bu noktadan hareketle çok duygusal bir 10 Kasım filmi hazırlamış. #BuHasretBizim başlığıyla yayınlanan filmde, Atatürk’ün doğaya olan sevgisini ve saygısını hep birlikte bir kez daha hatırlıyoruz; onu bir kez daha minnet, saygı ve özlemle anıyoruz.

Memlekete nefes olursan, memleketin nefesini de korursun elbet!

Publicis İstanbul imzası taşıyan kampanyanın filmi, Yürüyen Köşk’ün çalışanlarından biriyle, köşkü ziyaret eden bir başka yetkili arasındaki diyalog üzerinden ilerliyor. Yürüyen Köşk’ün tarihine bir parantez açalım. Yalova’yı çok seven ve pek çok kez ziyaret eden Mustafa Kemal’in dikkatini, 21 Ağustos 1929’da Yalova iskelesi yakınındaki Millet Çiftliği’nde bulunan bir çınar ağacı çekmiş. Çınarın görüntüsünden etkilenen Atatürk’ün isteğiyle içinde seyahat ettiği yat durdurulmuş ve Atatürk yatın teknesiyle karaya çıkmış. Çınarın gölgesinde bir süre dinlendikten sonra ulu çınarın civarına bir köşk yapılması emrini vermiş. Köşkün yapımına hemen başlanmış ve çok kısa bir sürede tamamlanmış.

Atatürk, 1930 yazında bir gün köşke gittiğinde, orada çalışanlar yandaki çınar ağacının dalının köşkün çatısına vurduğunu, çatı ve duvara zarar verdiğini söylemiş. Çınarın köşke doğru uzanan dalını kesmek için izin istemişler. Atatürk çınar ağacının dalının kesilmesi yerine, binanın tramvay rayları üzerinde biraz ileriye alınmasını istemiş. İşte filmdeki diyaloglar bu yaşananları, bir köşk çalışanın gözünden aktarıyor.

buhasretbizim

Filmin sonunda Nazım Hikmet Ran’ın Davet şiirinden aşağıdaki dizelere yer verilmiş:

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
Ve bir orman gibi kardeşçesine…

Cumhuriyet’in değerlerini ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerini her fırsatta kampanyalarıyla hatırlatan Koç Holding, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü kapsamında yayınladığı reklam filmleriyle de akılda kalıcı ve fark yaratan işler ortaya koyuyor. Bu özel günü bir yas gününden daha çok Atatürk’ü anlamanın, anlatmanın ve hatırlatmanın bir yolu olarak görüyor. Koç Holding açısından 10 Kasım’a özel hazırlanan iletişimlerin önemine ve bu iletişimlerin hazırlanma ve geliştirme sürecine dair detaylara Effie Studio’da Ödüllü Kampanyalara Bakış – Koç Holding & Publicis İstanbul haberimizde yer vermiştik.

KÜNYE:

Reklamveren: Koç Holding
Reklam Ajansı: Publicis İstanbul
Prodüksiyon Şirketi: Norr Film
Yönetmen: Fatih Kızılgök
Müzik: Doğa Ebrişim / DCMP

Görsel: YouTube