Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Patrik Proško’dan Atatürk’ün Anamorfik Portresi

Patrik Proško’dan Atatürk’ün Anamorfik Portresi

Patrik Proško, Temmer için hazırladığı anamorfik Atatürk portresinde, onun hayatına ve mirasına dokunan nesneleri yan yana getiriyor.

Yaşadığımız coğrafya öylesine zorlu bir yer ki, Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan geçtiğimiz hiçbir gün yaşanmıyor. Karanlık gölgelerle karşılaştığımız anlarda, Atatürk’ün ne kadar büyük şeyleri başardığını adeta “yaşayarak” idrak etmeye başladık. Dünyaya ve özellikle aynı coğrafyayı paylaştığımız ülkelerin haline bakıp ne kadar şanslı olduğumuzu defalarca içimizden geçirmişizdir. Yaklaşan bayram da yine bu duyguların yoğunlaşacağı günlerden biri olacak. Şimdiden, 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun!

Atatürk sadece 20. yüzyılın değil, tarihin en büyük liderlerinden. Tüm dünyada tanınıyor ve saygıyla anılıyor. Türkiye dışında arkadaşlar edindiğimizde, Atatürk’ü bildiklerine bizzat şahit oluyoruz. Yine yurt dışında Atatürk’ün adını taşıyan anıt, heykel, cadde ve kitaplarla karşılaştığımızda; ona duyulan hayranlığın ülke sınırlarını çoktan aştığını bir kez daha görüyoruz. Çek sanatçı Patrik Proško da bu gerçeği bize hatırlatanlardan.

Patrik Proško “Dünyada kendi Atatürk’üne ihtiyacı olan birçok ülke var.”

Patrik Proško, anamorfik yerleştirmelerden oluşan Anamorphoses adlı serisine 2015 yılında başlamış. 2018 yılından itibaren bu seride tarihin tanınmış isimlerine yer vermeye başlamış. Bu isimler arasında Franz Kafka, Antonín Dvořák ve Nikola Tesla var. Bu seri de dahil çalışmalarının çoğunda belirli bir optik yanılsama yöntemini uyguluyor.

Kendisinin en yeni anamorfik yerleştirmesi de Atatürk portresi. Paylaşımlarında ne kadar bilinçli ve samimi olduğunu görebilirsiniz:

“Mustafa Kemal Atatürk – Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı. Türkiye için ve Atatürk’ün Türkiye’de yarattığı ve korunması gereken değerleri paylaşmak için ürettiğim yeni yerleştirmem. Dünyada kendi Atatürk’üne ihtiyacı olan birçok ülke var.”

Atatürk portresini oluşturan anamorfik yerleştirmede, onun hayatına ve mirasına dokunan 584 nesne kullanmış. Sanatçının Temmer için hazırladığı bu eser, İzmir Mermer Fuarı’nda ziyaretçilere açıldı.

Görsel: Twitter