Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ceren Aksungur’dan Old Filmi için Afiş

Ceren Aksungur’dan Old Filmi için Afiş

M. Night Shyamalan'ın gerilim ve korku temalı son filmi Old’un (Zamanda Tutsak) afişinde Ceren Aksungur’un (Dolce Paganne) imzası bulunuyor.

M. Night Shyamalan tarafından yönetilen gerilim filmi Old (Zamanda Tutsak) ABD’de gösterime girmesinden sonra gişe listelerinde üst sıradaki yerini koruyor. Film, ünlü sinemacının Universal Pictures ile yaptığı anlaşma kapsamında vizyona giren ilk işi. Frederik Peeters‘ın çizdiği “varoluşsal korku” olarak tanımlanan Sandcastle adlı Fransız çizgi romanından uyarlanan film, girdikleri sahilden ayrılamayan 13 kişiye odaklanıyor. Tropik bir tatile çıkan ve tenha olduğunu düşünerek bir plaja giden ailenin buradaki insanlarla birlikte önce terk edilmiş kişisel eşyalar ardından da bir ceset bulmasıyla gerilim başlıyor. Plajın bir şekilde hızlı yaşlanmalarına neden olduğunu ve hayatlarını bir güne indirgediğini fark ediyorlar. Sahilden ayrılamayan 13 kişi bu süreç içerisinde esrarengiz ve gerilim dolu olaylar yaşıyorlar.

Old (Zamanda Tutsak) filminin afişi de film teması hakkında ipuçları barındırıyor. Zamanın bu hızlı akışını, korku ve ölüm temaları afişte oldukça hissediliyor. Filmin afişinde ise illüstratör Ceren Aksungur’un (Dolce Paganne) imzası bulunuyor. Ceren’in diğer işlerinde de hakim olan rahatsız edici ama aynı zamanda görsel açıdan etkileyici tema bu filmin afişi için adeta biçilmiş bir kaftan olduğunu gösteriyor.

Yaşam ve ölüm tek bedende

Bir influencer ajansının iletişime geçmesinin ardından çalışmalara başlayan sanatçı, tezatlığın ön planda olduğu afişin üretimini 3 günde tamamlanıyor. Ceren, “Zaman” adını verdiği bu afişin ardından gelen talep doğrultusunda Zamanda Tutsak filminin posterini bütün öğeleri birebir koruyarak kendi tarzında yeniden üretiyor.

Universal Pictures’ın yapılmasını istenen işi anlattığı özette Zamanda Tutsak için belirlenen tarzın moodboard’u ve filmi oluşturan “Yaşlılık”, “Kurban”, “Zaman” gibi ana konseptler sunuluyor. Ceren ve onunla birlikte diğer 4 sanatçı bu ana konseptlerden birini seçip filmden de esinlenerek işlerini hazırlıyor. Filmin fragmanında da yer alan plajdaki ölü sarışın kadını “zaman” konseptiyle harmanlayan Ceren, film afişinde canlı ve ölü bedeni bütünleştiriyor.

Ceren Aksungur’un işlerinde karşımıza çıkan karanlık ve zıtlık teması hipnotize bir etki yaratıyor

Afişin yaratım kısmında ise sanatçı tamamen özgür bırakılıyor ve süreç revizyonsuz ilerliyor. Özellikle ABD kaynaklı projelerde bunu çok yaşadığını vurgulayan illüstratör, bunun üretimine olumlu yansıdığını söylüyor. Afişin yanı sıra reklam kampanyası için yaptığı çizim Birleşik Krallık çıkışlı aWOWxWOW çevrimiçi galerinin Stardust Antennas isimli sergisinde de yer alıyor.

Mimar Sinan Grafik bölümünden mezun olan Ceren Aksungur (Dolce Paganne) şu anda İstanbul ve Brüksel’de yaşıyor. Brüksel’e yolculuğu da Antwerp’te master programına başvurmasıyla başlıyor. Eğitiminin ardından yaklaşık 5 sene boyunca ajanslarda sanat yönetmeni ve illüstratör olarak çalışan Ceren, Belçika’nın sayılı güzel sanatlar okullarından birisi olan The Royal Academy of Fine Arts mezuniyeti sonrası Türkiye’de ve Belçika’da farklı sergilerde yer alıyor.

Ceren’in yeni nesil korku yazarlarından Ania Ahlborn’ın romanı Seed için yapmış olduğu 6 illüstrasyon ve özel el yapımı kitap cildi dikkat çeken bir diğer işi. Kitap, imzalı koleksiyon kitapları yayınlayan Suntup Editions tarafından sunulmuştu.

Dolce Paganne mahlasını kullanan Ceren’in diğer işlerine bakmak ve sanatçıyı takip etmek için internet sitesine ve Instagram hesabına göz atabilirsiniz.