Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Atatürk Bugün Hangi Şarkıları Severdi?

Atatürk Bugün Hangi Şarkıları Severdi?

Şi̇şecam, bu soruya Lokal iş birliğiyle hazırladığı yapay zekâ destekli bir projeyle yanıt veriyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamına dair yeni bir şeyler öğrenebilmek, onu bir nebze olsun daha tanıyabilmek sözcüklerle anlatılamayacak kadar kıymetli. Özellikle de özlem ve minnet duygularıyla dolup taştığımız böylesi bir dönemde… Bugün 10 Kasım ve bu özlem doruklarda. Onun bizlere bıraktığı paha biçilmez mirası, onun sözlerini, ona karşı sorumluluklarımızı, ona mücadelesinde destek olan insanları, aşklarını, hatta en sevdiği şarkıları düşünerek geçmekte olan bir günün içindeyiz. Şişecam ve Lokal iş birliğiyle hazırlanan “Atatürk’ün En Seveceği Şarkılar” listesi de bugüne farklı bir dokunuş katabilecek türden bir proje.

Yapay zekâ, Atatürk’ün geçmişte severek dinlediği şarkılarla eğitildi

Atatürk’ün en sevdiği şarkıları hepimiz biliyoruz. Peki bugün, Atatürk hangi şarkıları severdi? Kimleri dinlerdi? Hangi şarkılarla kederlenir hangileriyle neşelenirdi? İşte “Atatürk’ün En Seveceği Şarkılar” projesi, bu sorulara teknoloji aracılığıyla yanıt veriyor. Şişecam, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün müzik zevkini bugüne uyarlayan yapay zekâ teknolojileriyle hazırlanmış bu proje için yukarıda da söylediğim gibi yaratıcı ajans Lokal ile iş birliği yapmış. Yapay zekâ ve sanat konusunda Türkiye’nin önde gelen isimleriyle hayata geçirilen proje kapsamında 55 parçadan oluşan özel bir çalma listesi oluşturulmuş.

Müzik Araştırmacısı Serhan Bali, Profesör Doktor Cem Say, Yaratıcı Teknolojist Zeynep Nal Sezer, Yapay Zekâ Sanatçısı Bager Akbay ile yola çıkılan projenin ilk basamağında Atatürk’ün geçmişte severek dinlediği şarkılar; yapay zekâya öğretilmiş. Daha sonra geliştirilen özel bir yazılımla bu şarkılar; ses dalgası, enerji, perde, vokal oranı, tempo, ölçü ve halet-i ruhiye gibi parametreler üzerinden analiz edilmiş. Çıkan skorlar üzerinden Atatürk’ün en sevdiği şarkıların Türkçe şarkılar uzayıyla kıyaslanacağı ayrı bir yazılım daha oluşturulmuş. En sonundaysa Atatürk’ün, bugün severek dinleyeceği şarkılardan oluşan güncel bir liste hazırlanmış.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Şişecam (@sisecam)’in paylaştığı bir gönderi

55 şarkıdan oluşan “Atatürk’ün En Seveceği Şarkılar” listesi; Şişecam Spotify hesabında dinleyenlerle buluştu. Listeye buradan ulaşabilirsiniz.  Ayrıca Listenin hazırlık aşamalarının anlatıldığı proje belgeseli, Şişecam YouTube kanalında yayınlandı. Belgeseli aşağıda görebilirsiniz.

Listeyi nasıl buldunuz? “Atatürk’ün bu parçaları seveceği” düşüncesine katılsanız da katılmasanız da hiç değilse bu konu üzerine fikir yürütmek bile insana iyi gelmiyor mu, ne dersiniz?

Künye

Reklamveren: Şişecam
Reklamveren Temsilcileri: Arzu Özcan, Celil Kaya, Şenol Gündüz, Gözde Mıdık, Tuğçe Baykut, Demet Özen
Reklam Ajansı: Lokal
CCO: Ali Göral
ECD: Gökhan Özdemir
Tasarım Direktörü: Burçak Beşlioğlu
Kreatif Ekip: Burak Süzer, Utku Körk, Gözde Türk, Uğur Ergüden, Hasan Rahmi Haliloğlu, Yusuf Yerlikaya
Müşteri İlişkileri Direktörü: Gökçe Kurtoğlu Sunal
Müşteri İlişkileri Süpervizörü: Tuba Karaçam
Müşteri İlişkileri Temsilcisi: Emire Alhamo
Dijital Kreatif Direktör: Altan Dilek
Sosyal Medya Grup Lideri: Burak Kılınç
Sosyal Medya Yöneticisi: Canan Karakoç, Gizem Şanal
Yönetmen: Derya Gsell, Ali Göral
Ajans Prodüktörü: Önder Kaymak
Editör: Derya Gsell
Motion Designer: Ozan Kaya, Emre Tekel
Proje Danışmanları: Bager Akbay, Serhan Bali, Cem Say, Zeynep Nal Sezer
Teknoloji Ajansı: Rise Beyond Limits
Müzik: Opus Jingle
Çellist: Murat Süngü
Kamera Ekibi: Coşkun Abat, İsmail Elal, Hamit Karatoprak, Sedat Baydemir

Görsel: Şişecam, Lokal