Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cumhuriyetin 100. Yılını Kutlayan Reklamlar [Bigumigu’da 2023]

Cumhuriyetin 100. Yılını Kutlayan Reklamlar [Bigumigu’da 2023]

Bigumigu’da 2023 yılını özetliyoruz: Markaların Cumhuriyetin 100. yılı için hazırladığı uzun soluklu kampanyalar. 100. yılda; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'ne ve Dünya Kız Çocukları Günü'ne özel reklam filmleri.

2024’e doğru geri sayım devam ederken yılın haberlerini inceledik ve 2023’te ele aldığımız konular arasında öne çıkanları, içerdikleri temalara göre derledik. Tüm derlemelerimize buradan erişebilirsiniz. Bu derlemede, Cumhuriyet’in 100. yılı için hazırlanan projeleri bir araya getirdik.

Bu yıla toplumsal boyutta olumlu bir anlam katan en temel gerçek, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olmasıydı. Bir asrı aşmaya doğru ilerlerken, Mustafa Kemal Atatürk’e duyulan sevgi, özlem ve minnettarlık defalarca dile geldi. Herkesin aynı dileği diledi: “Nice asırlara!”. Markalar da bu heyecana dahil olmak için kampsamlı 100. yıl kampanyaları hazırladılar. Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyet’e olan bağlılıklarını ortaya koymak için çalıştılar. Bigumigu’da yer verme fırsatı bulduğumuz kampanyalara, bu derlemede yakından bakalım.

Hangi Yüzyılda Yaşıyoruz?

Sabancı Vakfı, Cumhuriyetin 100. yılında Dünya Kız Çocukları Günü’nü “Hangi Yüzyılda Yaşıyoruz?” başlıklı reklam filmiyle kutladı. Film Anadolu’nun kırsal bölgelerinde yaşayan ailelerin yaşamlarından minik kesitler sunuyor. Toplumun beklentisinin aksine kendi kız çocuklarının evlendirilmesine ve tarlada çalıştırılmasına karşı çıkan aileler, etraflarındaki insanlara “Hangi yüzyılda yaşıyoruz?” cevabıyla tepki gösteriyor. Bunun ardından da çocuklarının okuması konusundaki kararlılıklarını dile getiriyorlar. Kampanya TBWA\Istanbul imzasını taşıyor.


Koç Holding Cumhuriyet’in 100. Yılını Kutlarken Logosunu “Çok” Olarak Değiştirdi

Koç Holding, Cumhuriyet’in 100. yılını kutlarken logosunda yaptığı değişimi “Çok Yaşa Cunhuriyet” başlıklı bir filmle gündeme taşıdı. Kutlama iletişimi kapsamında hazırlanan filmin çekimleri 6 gün sürmüş. Yaklaşık 2 bin oyuncu kamera karşısına geçmiş. Yönetmenliğini Fatih Kızılgök’ün üstlendiği filmin yapım şirketi Kala Film, yaratıcı ajansı ise Tribal Worldwide İstanbul.


Atatürk Bugün Hangi Şarkıları Severdi?

Atatürk’ün en sevdiği şarkıları hepimiz biliyoruz. Peki bugün, Atatürk hangi şarkıları severdi? Kimleri dinlerdi? Hangi şarkılarla kederlenir hangileriyle neşelenirdi? İşte “Atatürk’ün En Seveceği Şarkılar” projesi, bu sorulara yapay zekâ teknolojisi aracılığıyla yanıt veriyor. Şişecam, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün müzik zevkini bugüne uyarlayan yapay zekâ teknolojileriyle hazırlanmış bu proje için yukarıda da söylediğim gibi yaratıcı ajans Lokal ile iş birliği yapmış. Yapay zekâ ve sanat konusunda Türkiye’nin önde gelen isimleriyle hayata geçirilen proje kapsamında 55 parçadan oluşan özel bir çalma listesi oluşturulmuş.


Akbank Cumhuriyetin Geçmişiyle Bugününü Yan Yana Getirdi

Akbank cumhuriyetin 100. yılını kutladığı reklam filminde, “Ayrılmayız Cumhuriyet Yolundan” diyerek Atatürk’e ve cumhuriyete olan bağlılığını vurguluyor. Geçmişteki güzel ve aydınlık günlere duyulan özlem, birçoğumuzu özel günler haricinde dahi sık sık Atatürk’ün ve cumhuriyetin değerini düşünmeye teşvik ediyor. Akbank’ın cumhuriyetimizin 100. yılı şerefine hazırladığı reklam filmi, ülkedeki bu ruh halini çok iyi yansıtıyor. Film, “Bu kalp attıkça, ayrılmayız Cumhuriyet’in yolundan. Bu ülkenin hayallerinin yanında, nice yüz yıllara!” vurgusuyla izleyicinin duygularına tercüman oluyor.


Cumhuriyet’in 100 Senesini 100 Nesneyle Anlatmak

İki senedir süren ve 1 Ocak 2023 itibarıyla tamamlanacak olan “100 Seneye 100 Nesne” projesi ile Türkiye’nin ilk yüzyılı nesneler üzerinden anlatılıyor. Türkiye’nin toplumsal tarihinde önemli yeri olan nesnelerin belirlenerek hikayelerinin aktarıldığı bu alternatif ansiklopedi çalışmasında, her maddeyi farklı bir yazar kaleme alıyor.


“O Gün Geldiğinde…”

Global bir rakı markası, Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak hazırladığı “O Gün Geldiğinde” adlı kampanya filmini yayınladı. iki dakika yirmi saniyelik kampanya filmi, yönetmen Tolga Karaçelik’in imzasını taşıyor. Kısa sürede sosyal medyada yayılan kampanya filmi #OGünGeldiğinde hashtagi ile birlikte çok sayıda paylaşım ve yüzbinlerce görüntüleme aldı.


Cumhuriyetin Yüzleri

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Cumhuriyetin 100. yılını Havas İstanbul imzalı “Cumhuriyetin Yüzleri” kampanyasıyla kutluyor. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, “Cumhuriyetin Yüzleri” kampanyası kapsamında bir reklam filmi yayınladı. Filmin yanı sıra aynı isimli bir internet sitesi hazırlandı. Kampanya Havas İstanbul imzasını taşıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında, Cumhuriyetin aydınlık yüzleri ile hazırlanan Atatürk portresinde yer almak isteyenler, kampanya dahilinde hazırlanan internet sitesine kendi fotoğraflarını yükleyebiliyor.


Cumhuriyet’in 100 Değeri Projesi

Cumhuriyet tarihi boyunca hatırlanacak ve gelecek nesillere aktarılacak çok fazla değer olduğuna dikkat çeken projede Koç Holding ve Koç Topluluğu markalarının sosyal medya hesapları üzerinden her gün bir değer paylaşılıyor. Proje, 29 Ekim’de yapılacak 100. paylaşım ile tamamlandı.


Cumhuriyet, Cumhuriyet Gibi Yaşanmak İster

Boyner Grup, Cumhuriyet kahramanlarını mücadele yıllarında Atatürk’ün gözünden gösteren anlamlı bir filmle Cumhuriyetin 100. yılını kutluyor. Grubun, “Coğrafya Kaderdir” diyenlere yanıt verdiği filmde, kurtuluş mücadelesinin mimarlarının coğrafya kaderdir demeyenler olduğu vurgulanıyor. Film, “Cumhuriyet’e sahip olmak yetmez. Cumhuriyet, Cumhuriyet gibi yaşanmak ister” mesajıyla tamamlanıyor.


Sayende Cumhuriyet

Karaca, cumhuriyetin 100. yılını ”Cumhuriyet Yüzyılı Koleksiyonu” ve bu koleksiyonu tanıtan “Sayende Cumhuriyet” filmi ile kutluyor. Filmde, Atatürk’ün yaşadığı dönemde Karaca’nın yüzüncü yıla özel koleksiyonuyla kurulan geniş bir sofra canlandırılmış. Dönemin askerlerini, doktorlarını, öğretmenlerini ve halkı temsil eden yüzler sofranın başında Aatürk’ü bekliyor. Atatürk’ün gelişiyle onun miras bıraktığı cumhuriyet, kadınların seçme seçilme hakkı, eğitim hakkı, düşünce ve ifade hakkı gibi kazanımlar “sayende” ifadesinin yanında sıralanıyor.


Pegasus Cumhuriyetin 100. Yılını 100. Uçağı “Cumhuriyet” ile Kutluyor

Pegasus Hava Yolları, Cumhuriyet’in 100. yılını “Cumhuriyet” isimli 100. uçağını anlatan reklam filmiyle kutluyor. “100. Uçağımız Cumhuriyet Göklerde” başlıklı film, yaklaşık 100 kişilik bir ekip tarafından 2 günde çekilmiş. Halit Ergenç’in anlatımıyla ilerleyen filmde kabin ekibi ve yardımcı pilot olarak gerçek Pegasus çalışanları rol almış. Pegasus’un Cumhuriyet değerlerine olan bağlılığının altını çizen kampanyada özellikle kadın erkek eşitliğine, özgürlüğe ve bu duruşun şirketin başarılarına olan katkısı vurgulanıyor.


Bulut, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 10 Kasım filminde

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

bigumigu (@bigumigu)’in paylaştığı bir gönderi


Gözümüz gözlerinde, sonsuza dek!

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

bigumigu (@bigumigu)’in paylaştığı bir gönderi


Bu ülkeye en çok yakışan renk Cumhuriyet Kırmızısı

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

bigumigu (@bigumigu)’in paylaştığı bir gönderi


Cumhuriyet’in 100. yılında deprem bölgesine 100 okul

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

bigumigu (@bigumigu)’in paylaştığı bir gönderi


“Cumhuriyet100ünde”

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

bigumigu (@bigumigu)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: Boyner Grup