Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cumhuriyetin 97. Yılı için Markaların Yayınladığı Filmler

Cumhuriyetin 97. Yılı için Markaların Yayınladığı Filmler

Markalar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için yayınladıkları filmler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 97. yılını kutlarken ülkenin kurucusu ve Ebedi Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'ü anıyor.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin 97. yılını kutluyoruz. Markalar da her yıl bu özel günde Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anarken ülkemizin tarihine ışık tutan kampanyalar hazırlıyor. Dikkat çeken filmlerin yer aldığı kampanyalar Cumhuriyetin ne gibi zorluklarla nasıl elde edildiğini yeni jenerasyona göstermek için bir fırsat olurken vatandaşların Cumhuriyet ile olan bağını daha güçlü hale getiriyor. Aralarında Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte büyüyen ve ülkenin temel taşlarını oluşturan şirketlerinin de yer aldığı kampanyalardan dikkat çeken ve konuşulan işleri derledik.

Markaların Cumhuriyet mesajları

Bu yıl pandemi nedeniyle büyük kutlamalar ve toplu etkinlikler gerçekleştirilemiyor olsa da markalar bugüne özel hazırladığı reklam filmleriyle tarihe ışık tutuyor ve birbirinden farklı mesajları iletiyor. Telekomünikasyondan sanayiye kadar pek çok farklı sektördeki şirketin yayınlamış olduğu filmlerileri şirketlerin isimlerine göre alfabetik olarak sıraladık.

Birlik, beraberlik ve bayrak temasının öne çıktığı Alarko Carrier reklam filminde Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerine yer veriliyor. Özgürlüğe vurgu yapılıyor.

Aras Kargo, Cumhuriyet’in ilanının 97. yıl dönümünde 29 Ekim’in tarihine ve anlamına vurgu yapıyor. Filmde neden o günün seçildiği 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk ve Fahrettin Altay Paşa arasında geçen bir diyalogla aktartılıyor. Filmin yönetmenliğini Kelebekler ve Sarmaşık filmleriyle bilinen Tolga Karaçelik üstleniyor.

Türk çimento sektörünün çatı kuruluşları arasında yer alan Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) markalarıyla beraber 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak kutluyor. Film, Cumhuriyet’in her yaştan ve her kesimden bireye kendini güvende hissettiren, üzerine geleceklerini inşa edecekleri sarsılmaz bir temel olduğunun altını çiziyor. Havas İstanbul imzası taşıyan filmin yönetmenliğini Levent Onan gerçekleştiriyor.

Boya markalarından renklere vurgu

“Bazı renkler vardır, hiç solmaz. Cumhuriyet ile gelen renkler gibi…” sözleriyle açılan Dyo reklamında, Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1933’te kayda alınan “Türkiye’nin Kalbi Ankara” filmindeki Onuncu Yıl Nutku görüntüleri, yapay zeka teknolojisiyle renklendiriliyor.

Filli Boya “Bazen iki renk 83. Milyon rengin birleşimidir.” diyerek Türk bayrağındaki renkleri ön plana çıkarıyor.

Adımların adımlarımızdır

Garanti BBVA, Cumhuriyet’in kuruluş hikayesini zeybek oyunuyla sembolize ediyor. Mustafa Kemal Atatürk’e zeybek sırasında genç, yaşlı, kadın ve çocuğun eşlik ediyor. Reklamda rol alan oyuncular, Türkiye mozaiğini temsil etmek ve hikayenin ruhunu yansıtabilmek adına Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden seçiliyor. “Adımların adımlarımızdır” diyen Garanti BBVA, bu yılın en çok izlenen reklamlarından birini ortaya koyuyor. Alametifarika tarafından hazırlanan reklam filminin yönetmenliğini Bahadır Karataş üstleniyor. Seslendirmeyi Halit Ergenç yaparken Atatürk’ü ise Mustafa Preşeva canlandırıyor.

Kütahya Porselen, Türkiye Cumhuriyeti’nin 97. Yılını “Cumhuriyetin Çocuklarıyız” mottosuyla kutluyor.

Opet, Cumhuriyeti yaşatacak ve ilerletecek olan gençleri ön plana koyuyor.

Petrol Ofisi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Cumhuriyet’in ilanı ile atılan aydınlanma mücadelesine katkıda bulunan tüm kahramanları yaklaşık üç buçuk dakikalık reklam filmiyle anıyor. Matematiğe Arf Sabiti, Arf Halkaları gibi terimleri getiren Cahit Arf, devlet bursu kazanarak arkeoloji eğitimi için yurt dışına giden ve Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olan Jale İnan, seçilmiş ilk kadın muhtar Gül Esin, dünyada bilim tarihi alanında verilen ilk doktora derecesine sahip olan Aydın Sayılı, Türkiye’nin ilk kadın gök bilimcisi ve ilk kadın dekanı olan Nüzhet Gökdoğan, Teorik Fizik Kürsüsü’nün temelini oluşturan Fizikçi Feza Gürsey filmde bahsedilen isimler arasında yer alıyor.

Cumhuriyet kaç kere ilan edildi?

Alametifarika tarafından Sabancı Holding için hazırlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı reklamında “Cumhuriyet kaç kere ilan edildi bilir misiniz” sorusu soruluyor. Toplumsal konulara değiniliyor. Timuçin Esen’in yer aldığı reklam filmi #BizBuCumhuriyeteAşığız etiketiyle yayınlandı.

Samsung Türkiye, #VarsaYoksaCumhuriyet etiketiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımı’nı kutluyor.

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi olan SOCAR’ın Türkiye ayağı, 29 Ekim reklam kampanyasında Sakarya Muharebesi’nde Azerbaycanlı ve Türkiyeli iki askerin hikayesine yer veriyor. Tek millet iki devlet sloganı vurgulanarak birlik mesajı veriliyor.

OYAK çatısı altında Enerji sektöründe hizmet veren TOTAL İstasyonları, Cumhuriyeti büyülü bir çınar ağacı üzerinden resmediyor. Reklam filminde 3B çizim tekniği ve animasyon kullanılarak yaratılıyor. FCB ARTGROUP imzası taşıyan #CumhuriyetÇınarı etiketli film Koray Güzey tarafından yönetiliyor.

Turkcell, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için hazırladığı yeni reklam filminde, Cumhuriyet değerlerini isimlerinde taşıyanlara yer veriyor. Filmde, kimilerinin Cumhuriyet değerlerini adında, ama hepimizin kalbinde taşıdığı teması işleniyor. Türkiye’nin dört bir yanından, farklı meslek ve yaş gruplarından kişilerin görüntülerini yer verilen reklam filminde, Gazi, Mustafa, Kemal, İlke, Ülkü, Zafer, İstiklal ve Cumhuriyet gibi isimlere sahip olan gerçek kişiler yer alıyor. Cumhuriyet biziz sloganının kullanıldığı reklam filmi Tribal Worldwide İstanbul tarafından yaratıldı ve Serter Tırmık tarafından yönetildi.

Türk Hava Yolları, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” sözüne vurgu yapıyor.

Görsel: YouTube