Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cumhuriyetin 96. Yılı için Markaların Yayınladığı Filmler

Cumhuriyetin 96. Yılı için Markaların Yayınladığı Filmler

Markalar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için yayınladıkları filmler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 96. yılını kutlarken ülkenin kurucusu ve Ebedi Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'ü anıyor.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin 96. yılını kutluyoruz. Markalar da her yıl bu özel günde Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anarken ülkemizin tarihine ışık tutan kampanyalar hazırlıyor. Dikkat çeken filmlerin yer aldığı kampanyalar Cumhuriyetin ne gibi zorluklarla nasıl elde edildiğini yeni jenerasyona göstermek için bir fırsat olurken vatandaşların Cumhuriyet ile olan bağını daha güçlü hale getiriyor. Aralarında Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte büyüyen ve ülkenin temel taşlarını oluşturan şirketlerinin de yer aldığı kampanyalardan dikkat çeken ve konuşulan işleri derledik.

Telekomünikasyondan sanayiye kadar pek çok farklı sektördeki şirketin yayınlamış olduğu filmleriler şirketlerin isimlerine göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

Borusan Holding film şeridi şeklinde hazırladığı film ile Kurtuluş Savaşı dönemi ve sonrasına hızlı bir bakış gerçekleştiriyor.

İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) Markakod tarafından hazırlanan reklam filmi ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını yolcuları ile paylaştı. İDO Yenikapı-Bursa seferinde Musta Kemal Atatürk’ün “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.” sözlerinin ardından yolcular “Onuncu Yıl Marşı” eşliğinde bayram sevincini birlikte yaşadı.

Karaca tarafından yayınlanan on saniyelik üç film Öğretmenler Günü, Anneler Günü ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı üç ayrı filmde kutladıktan sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor. Reklamı gören bazı izleyiciler “Çünkü Cumhuriyet demek her şey demektir” sloganının kullanıldığı kısa filmler için markanın ifade karmaşası yaşattığını düşünüyor

Sabancı Holding ise bu sene birçok markanın kampanyasında kullandığı rap müzik eşliğinde Türkiye’nin dört bir yanından farklı yaşamları ve insanları konu edinen film yayınladı. K A R P A T tarafından hazırlanan filmin müziğinde yer alan 81 kelime ile Türkiye’nin 81 şehrine referans veriliyor. Üç kişilik yazar ekibi tarafından hazırlanan sözler Dünya Kızılçay tarafından seslendirildi.

“Cumhuriyetle birdir tüm kalpler” sloganı ve “Ayrı gayrı yok bize” sözlerinin ön plana çıktığı reklam filmi birlikteliğin önemine vurgu yapıyor.

Socar Türkiye’den “Birlikteyiz, Güçlüyüz” mesajı

Bu sene yayınlanan en dikkat çekici reklamlardan biri TBWA\Istanbul tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi olan SOCAR’ın Türkiye ayağı için hazırlanan film oldu.

Tarihi gerçeklere dayanan film Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu halkının maddi ve manevi her türlü yanında olan Azerbaycan halkının özverisini gösteriyor. Bir millet ve iki devlet vurgusunun yapıldığı film “Birlikteyiz güçlüyüz” sözleri ile sona eriyor.

Public prodüksiyon şirketinin yapımını üstlendiği filmin yönetmenliğini Ozan Yalabık gerçekleştirdi. Her iki ülkede gerçekleştirilen ve üç gün süren çekimlerde 275 oyuncu rol aldı. Oyuncuların kostümleri ve silahlarının yanı sıra çekimin gerçekleştirildiği ortam ve kullanılan malzemeler dönemin koşullarına uygun olacak şekilde tasarlandı.

Şişecam yaşanmış bir olaydan esinlendiği reklam filminde bayram törenine geciktiği için yağmur İstiklal Marşı’nı yağmur altında Atatürk büstüne karşı okuyan bir ilkokul öğrencisini merkeze alıyor.

Turkcell ve Vodafone’un 29 Ekim filmleri

Ali Poyrazoğlu’nun seslendirdiği Turkcell’in 29 Ekim için hazırladığı film Cumhuriyetin kazanılması sürecinde halkın ne gibi zorluklar yaşadığını yeniden gözler önüne seriyor. Zorluklara rağmen kurulan ülkenin önemli bayramlarından biri olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın tatil değil bayram olduğu vurgusu yapılıyor.

Turkcell’in sosyal medya kanallarında paylaşılan filmin yanı sıra şirket gazilerin ses kayıtlarının yer aldığı 30 saniyelik 3 film daha yayınladı. Filmlerde Gazi Mehmet Ali Soy, Gazi Süleyman Gülerada ve Gazi Sunullah Galip Aktuğ’un sesinden Kurtuluş Savaşı sırasında ülkenin durumu, yaşanan zorluklar ve mücadeleler anlatılıyor. Reklam filmlerinin paylaşımında kullanılan #TatilDeğilBayram etiketi de sosyal medyada trend oldu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Trablusgarp Savaşı sırasında binbaşı olarak görev yaparken gözünden yaralanıp Hilal-i Ahmer Hastanesi‘nde tedavi altına alındığı anı canlandıran Türk Kızılayı kuruluşa aynı zamanda adını veren Mustafa Kemal Atatürk’ü anarken #SensizOlmaz etiketi ile hilalin asla yıldızından ayrılmayacağını söylüyor.

Bir diğer telekomünikasyon şirketi Vodafone ise sosyal medyada sık sık kullanılan “Atatürk’ün daha önce hiçbir yerde görmediğiniz fotoğrafları” temasından yola çıkarak yurdun çeşitli kesimlerinden insanların portrelerine filminde yer vererek Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerinin her daim yaşayacak olmasına gönderme yaptı.

Seçtiğimiz Cumhuriyet Bayramı kampanyaları arasında en son iş Zorlu Holding’e ait. Zorlu Holding Cumhuriyetin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hafızalara kazınmış fotoğraflarının yer aldığı bir kolaj hazırladı. Holding, Atatürk’ün fikirlerinin her daim yaşayacağını ifade etti.

Görsel: Youtube