Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsanların Tasarlayıp Arıların Ürettiği Heykeller

İnsanların Tasarlayıp Arıların Ürettiği Heykeller

Slovak sanatçı Tomáš Libertíny, binlerce arının yardımıyla aralarında Mustafa Kemal Atatürk'ün büstünün de bulunduğu balmumundan heykeller tasarlıyor.

Rotterdam merkezli Slovak sanatçı Tomáš Libertíny tarafından tasarlanan heykeller, binlerce arı tarafından üretiliyor. Doğa ve sanatı birleştiren Libertíny, eserlerini ortaya çıkarmak için Slovakya ve Rotterdam’da bulunan iki ayrı arı çiftliğiyle birlikte çalışıyor.

İlk başta geçici tasarım fikrinden yola çıkan sanatçı, bu konudaki en uygun tasarım malzemesinin balmumu olduğuna karar vermiş. Libertíny bir röportajında, “Endüstriyel olmayan bir süreci ve bunun neyi gerektirdiğini anlayarak mümkün olanın sınırlarını zorlamak istedim. Tasarımcılar makinelerle sınırlıyken, bu durumda ben arılarla sınırlı kaldım. Doğrudan doğadan yararlanılan bir mimari.” sözleriyle çıkış noktasını açıklıyor.

Üç boyutlu replika heykellerin yüzeylerinin arılar tarafından balmumu ile kaplanabilmesi için aylar boyunca arıcılarla birlikte çalışan sanatçı, nihayetinde arıların üzerine petek yapabilecekleri bir şekil oluşturmanın yolunu bulmuş. Kovanlar kadar bilgisayarda da uzun süre çalıştıklarını belirten Libertíny, arı kovanı mimarisi ile uyumlu bir tasarım ortaya koyduktan sonra çeşitli çalışmalara imza attı.

Aralarında Mustafa Kemal Atatürk, Mısır Kraliçesi Nefertiti, Romalı senatör Brütüs’e ait büstlerin yer aldığı eserleri New York’taki Modern Sanat Müzesi’nden Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’ne kadar birçok yerde sergilendi. Sanatçı, yalnızca Nefertiti büstünü tamamlayabilmek için 60 bin adet arı ile çalıştığını ve çalışmanın iki yıldan fazla sürdüğünü belirtiyor. Geçtiğimiz yıl Fransız parfüm üreticisi Guerlain ile bir iş birliği yapan Libertíny, yine arıların yardımıyla marka için bal mumundan bir parfüm şişesi tasarladı.

Görseller: Twitter, Instagram, Vimeo