Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Carl Jung Arketipleri Heykellerle Görselleştirildi  

Carl Jung Arketipleri Heykellerle Görselleştirildi  

İsviçreli psikiyatrist Carl Gustav Jung’un 12 arketipi, sanatçı Jo Fairfax'in 3B baskı heykelleriyle vücut buldu.

Sanatçı ve tasarımcı Jo Fairfax, yeni projesinde İsviçreli psikiyatrist Carl Gustav Jung’un 12 arketipini, soyut unsurlarla bezeli figüratif heykellere dönüştürdü. Beyaz rengin ağırlıkta olduğu heykellerde sanatçı, 3B baskı teknolojisi ile geleneksel işçiliği bir arada kullanmış. Fairfax, 3B baskı malzemesi olarak yukarıda da söylediğim gibi biyolojik kaynaklı bir malzeme olan mısır nişastası kullanmış. 3B baskının ardından el işçiliği, macunlama, boyama, vernikleme ve balmumu ile bitirme gibi manuel uygulamalarla heykelleri son haline getirmiş.

 

Kolektif bilinçaltı ve 12 kişilik arketipi

soytarı

Jo Fairfax 12 Jungian archetypes başlıklı bu heykel serisini Carl Jung’un kolektif bilinçaltı kavramına odaklamış. Bu arada bir parantez açalım, ilk defa “arketip” teorisini insan psikolojisiyle birleştiren Carl Gustav Jung, insan davranışlarını açıklamak için yine insan davranışlarından yola çıkarak geliştirdiği arketipleri kullanmış. Bu 12 kişilik arketipi şöyle: Bilge, Masum, Kaşif, Hükümdar, Yaratıcı/Sanatçı, Bakıcı, Sihirbaz, Kahraman, Asi, Aşık, Soytarı, Yetim. Carl Jung arketiplerin kolektif bilinçaltından gelen evrensel ve kadim model ve imgeler olduğunu ve içgüdünün psişik karşılığı olduğunu ortaya koymuş. Jung’a göre otonom ve saklı olan arketipler bilinç düzeyine çıktıklarında bireylere ve içinde yaşadıkları kültürlere özgü olarak ifadeye dönüşüyor. Jung psikolojisi’nde arketipler, kolektif bilinçaltının oldukça gelişmiş ögeleri. Arketiplerin varlığı ancak masallardan, sanattan, mitlerden, dinden ya da rüyalardan dolaylı olarak çıkarsanabiliyor.

Heykeller, 2 Şubat – 3 Mart 2024 tarihleri ​​arasında Londra Somerset House’ta düzenlenen Collect Open sergisinin bir parçası olarak sergilenecek. Sanatçıyı Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

bilge

 

aşık

 

asi

 

yaratıcı/sanatçı

 

masum

 

kaşif

 

kahraman

 

bakıcı

 

hükümdar

 

yetim

 

sihirbaz

Psikiyatriye ilgi duyuyorsanız aşağıdaki habere de göz atmak isteyebilirsiniz.

55 Terapistin Seans Odasına Davetlisiniz

Görsel: Jo Fairfax