Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Japonya’nın Renkli Baskılarla Bezeli Eski Ders Kitapları İnternete Açıldı

Japonya’nın Renkli Baskılarla Bezeli Eski Ders Kitapları İnternete Açıldı

Japonya Ulusal Eğitim Politikası Araştırma Enstitüsü, 1800'lü yıllardan kalma yüzlerce ders kitabını ücretsiz olarak erişime açtı.

Japonya’da elle renklendirilen monokrom baskılardan renkli ahşap baskı tekniği nishiki-e’ye veya görüntünün ayrı parçalarını oluşturan bir dizi tahta bloğun farklı tonlar kullanılarak basılabildiği ipek baskılara uzanan renkli baskı teknikleri yüzyıllarca kullanıldı. Yayıncılar, 1900’lerin başına kadar bu yöntemleri kullanmaya devam ettiler. Japonya Ulusal Eğitim Politikası Araştırma Enstitüsü arşivinde, 1800’lerin ortasından 1940’lara kadar uzanan inanılmaz ders kitaplarından oluşan bir hazine bulunuyor. Bu arşivde, bu eski renkli baskı tekniklerinin birçok muhteşem örneğini görmek mümkün.

Arşivde ücretsiz gezinmek ve kitapları ücretsiz olarak indirmek mümkün

Arşivdeki yüzlerce kitap yüksek çözünürlüklü olarak tarandı ve internet üzerinden tüm dünyanın erişimine açıldı. Bu sayede artık bu ilham verici grafikleri görmek için Japonya’ya gitmemize gerek kalmadı. İlkokul öğrencileri için hazırlanan fırçayla boyama kılavuzlarından Koshi Eyaleti coğrafyasına uzanan yüzlerce dijital tarama, Japonya’da öğrencilerin 100 yıldan fazla bir süre önce okulda nasıl bir eğitim aldığını ortaya koyuyor. Arşivde, farklı seviyelerdeki sınıfların eğitimi için öğretmenlere yönelik bazı yöntem kitapları da bulunuyor.

Arşive buradan erişebilirsiniz. Siteye girer girmez tarayıcınızın sağ üstünde beliren google translate simgesine dokunarak siteyi anında Türçeye çevirebilirsiniz. Bu nadir kitapların her biri arşive PDF olarak yüklenmiş, böylece neredeyse tüm cilt boyunca sayfalar arasında rahatça gezinebiliyorsunuz. Tüm kitaplar için ücretsiz olarak indirme seçeneği de sunulmuş.

Daha önce yer verdiğimiz dijital arşiv haberlerine şuradan göz atabilirsiniz.

Haberin kapak görseli olarak kullandığım aşağıdaki görsel, jimnastik çalışmalarıyla ilgili.

Görsel: Japonya Ulusal Eğitim Politikası Araştırma Enstitüsü