Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elma Atıkları Kumaşa Dönüşüyor

Elma Atıkları Kumaşa Dönüşüyor

Sozai Center, çiftçilerden topladığı elma atıklarını "Adam" adını verdiği yıkanabilir ve dayanaklı kumaşa dönüştürüyor.

Japonya’daki elmaların yaklaşık yüzde 60’ı Aomori prefektörlüğünde yetişiyor. Meyvelerin sıkılması ve meyve suyu için preslenmesi nedeniyle bölgede, önemli miktarda üretim atığı da oluşuyor. Önümüzdeki 100 yıl için benzersiz bir malzeme kültürü yaratmayı hedefleyen araştırma ve tasarım enstitüsü Sozai Center ise bu atıkların değerlendirilmesi için harika bir yol buldu. Tasarımcılar, kalan posayı “Adam” adını verdikleri zarif bir kumaşa dönüştüren yeni bir teknoloji tasarladılar. Kumaşta yapay renklendirme yapılmıyor. Bu sayede elmanın farklı bölümlerinden kaynaklanan renkler ve dokular aynen kumaşa yansıyor.

Giysilerde ve mobilyalarda kullanılabilecek

KOMORU Corporation ve M&T ile işbirliği yapan Sozai Center, yerel çiftçilerden tüm elma atıklarını topluyor. Ortaya da gövde, sap, kabuk ve çekirdek tozundan kaynaklı koyu kırmızı lekelerle bezeli yarı saydam bir kumaş çıkıyor. Suya ve sık yıkamaya dayanıklı olan “Adam”, giysilerde ve mobilyalarda kullanım için uygun. Sozai Center, ham kumaş satışının yanı sıra günlük kullanım için küçük bir kartlık/cüzdan ve çapraz çanta da tasarlamış.

Kartlığın ön ve arka cepleri, dört adede kadar kart alabiliyor. Adam’ın yarı saydam etkisi sayesinde, kartlar hafifçe görülebiliyor. Aynı işlevsel estetik; akıllı telefon, kart ve pasaport taşıyabilen bir aksesuar olan çapraz çantada da var. Her iki ürün de halihazırda satışta. Kumaşın dayanıklılığını korumak adına yağ, leke çıkarıcı, alkol, solvent, parfüm, kozmetik gibi maddelerle temasından kaçınılması gerekiyor.

Görsel: Adam