Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyanın İlk Giyilebilir Jet Yarışı 28 Şubat’ta Gerçekleşecek

Dünyanın İlk Giyilebilir Jet Yarışı 28 Şubat’ta Gerçekleşecek

Dünyanın ilk giyilebilir jet yarışı, bu alandaki öncü teknoloji şirketi Gravity Industries iş birliği ile 28 Şubat’ta Dubai'de gerçekleştirilecek.

Bilim-kurgu yağımlarında ve çizgi romanlarda gördüğümüz olağanüstü teknolojiler artık yavaş yavaş hayatımızın bir parçası haline geliyor. Bunlar arasında kişisel hava araçları, en çok iple çekilen teknolojilerden. Bu araçlar, son yıllarda bağımsız mucitlerin çabalarıyla yavaş yavaş hayata geçirilmeye başladı. Özellikle de kullanıcıyı tıpkı süper kahramanlar gibi havalandıran jet giysiler, büyük bir heyecan uyandırdı. Bu alandaki gelişmelere şuradan göz atabilirsiniz. Jet motorlu giysiler artık o kadar yaşamın bir parçası olmanın eşiğindeler ki, bu ay sonunda bu araçlarla bir yarışma gerçekleşecek.

Yarışma, İngiliz teknoloji şirketi Gravity Industries iş birliğiyle hayat geçiriliyor. Bu şirketin kurucusu, bu giyilebilir araçları ilk geliştiren ve aynı zamanda test uçuşlarını gerçekleştiren mucit ve test pilotu Richard Browning. Kendisi Iron Man edasıyla yaptığı uçuşla akıllara kazınmıştı. Yarışma sayesinde, bu muhteşem yeni nesil kişisel uçuş cihazlarının nasıl performans gösterdiği ve bu piyasada nasıl bir rekabet yaşanacağı hakkında fikir verecek. Bu alanda, insanın hayalinde canlanan en korkunç senaryo ise askeri alanda bu giysilerin nasıl kullanılacağı…

Gravity Industries, geçtiğimiz 6-7 yıl içinde, türbinle çalışan kişisel uçuş konusundaki benzersiz yaklaşımını ilerleterek sağlam ve istikrarlı bir iş çıkardı. Kişisel hava araçları sektöründeki diğer rakiplere baktığmızda; Mayman Aerospace’in geleneksel görünümlü jetpack’ler ve uçan motosikletler konusunda uzmanlaştığını, Zapata’nın jetboardlara ve yüksek hızda uçan go-kartlar’a yöneldiğini ve Jetman ekibinin yıldırım hızında jet kanatları yarattığını gözlemliyoruz.

Nasıl bir yarış olacak?

Gravitiy’nin jet giysilerinde, kollarda da türbinler bulunuyor. Bu sayede ağırlık kullanıcının vücut ağırlığında daha iyi dağıtılmış oluyor. Ayrıca bu türbinler manevra yapmak için de kullanılabiliyor. Bu da onu inanılmaz derecede çevik ve uçması eğlenceli bir kostüm haline getiriyor.

1.050 beygir gücündeki, 27 kg’lık araçlardan birini satın alabilmek için ne yazık ki 483.000 dolar artı vergi ödemek gerekiyor. Böyle bir bütçesi olmayan ama bu uçuşu deneyimlemek isteyenler ise 3.500 dolar ödeyerek bir günlüğüne bir eğitim platformunda bir tane uçurabiliyor.

Fiyatının ardından yarışın yapılacağı yerle ilgili de yine “ne yazık ki” diyerek söze başlayacağım. Ne yazık ki Dubai ile imzalanan anlaşma uyarınca dünyanın ilk jet suit yarışı, Dubai Boat Show kapsamında 28 Şubat’ta Dubai Limanı ile Skydive Dubai arasındaki bölgede gerçekleşecekmiş. Emirlik pilotu Ahmed Al Shehhi, İngiltere’de Gravity ile eğitime başlamış ve diğer yedi pilotla birlikte yarışa katılmayı planlıyormuş.

Bunun bir zamana karşı yarış mı yoksa kafa kafaya bir yarış mı olacağı henüz net değil. Şirketin kesinlikle birden fazla pilotun birbirine yakın uçması konusunda oldukça fazla deneyimi var, bu nedenle iki veya daha fazla jet kıyafetinin aynı anda, aynı rotada uçması fikri gündem dışı değil.

Görsel: Gravity Industries