Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Kişisel Hava Aracı Sağlık Ekiplerinin Kullanımına Sunulacak

Bu Kişisel Hava Aracı Sağlık Ekiplerinin Kullanımına Sunulacak

Gravity Industries’in hız rekoru kıran kişisel hava aracı, bir hava ambulansı şirketi tarafından kullanılacak.

Richard Browning’in Iron Man edasıyla uçtuğu hava aracını hatırlayanlarınız olacaktır. İngiliz teknoloji şirketi Gravity Industries’in kurucusu ve test pilotu Richard Browning, kendi yaptığı bu araçla gerçekleştirdiği uçuşta dünya hız rekoruna imza atarak Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na girmişti. Hayalleri süsleyen bu araç, son versiyonuyla birlikte sağlık ekiplerinin kullanımına sunulacak.

Yaşamla ölüm arasında fark yaratabilir

Çoğumuz çizgi romanlardan ve bilim kurgu yapıtlarından zihnimize kazınan bu kişisel hava araçlarının yaygın kullanıma gireceği günleri iple çekiyoruz. Eğlence, spor, trafiğe takılmadan işe ya da okula gidip gelmek için bu gibi jet takımlarının nasıl kullanılabileceğini hayal etmek zor değil. Oysa acil durumlarda da oldukça kullanışlı olabilirler. Gravity Industries’in sağlık sektöründeki bir müşterisi bu fırsatın farkına varmış ve acil durum operasyonları için bu aracı kullanmaya karar vermiş. Aşağıdaki videoda bunun için gerçekleştirilen eğitim ve test uçuşunu izleyebilirsiniz.

Söz konusu müşteri, İngiltere’nin Büyük Kuzey Hava Ambulans Servisi (Great North Air Ambulance Service / GNAAS). Araç, hastayı bir yerden başka bir yere nakletmek amacıyla kullanılmayacak. Zaten Gravity’nin jet takımlarının tasarımı, sürücünün yanında herhangi birini veya bir şeyi taşımasına da imkan vermiyor. Arkadaki mini jet motoruna ek olarak, kullanıcının her biri kendine ait iki mini jet motoruna sahip oldukça hantal el ünitelerini de takmasını gerektiriyor. Dolayısıyla birini taşımak kesinlikle söz konusu değil.

GNAAS, bu jet takımlarını sağlık görevlilerini ulaşılması zor veya uzak bölgelere uçurmak için kullanacak. Araç, yürüyerek 30 dakikalık seyahat süresini hava yoluyla sadece 90 saniyeye indirebiliyor. Bu da her saniyenin önemli olduğu acil durumlarda önemli bir avantaj sağlayacak. Bir sağlık görevlisi eğitimi çoktan bitirmiş ve destek almadan yaptığı ilk uçuşunu başarıyla tamamlamış. Yakında en az iki kişi daha eğitim alacak ve acil durum alanına Iron Man gibi uçarak gidecek.

Gravity Industries

Görsel: Gravity Industries