Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Jetman Geri Döndü

Jetman Geri Döndü

Yves Rossy namıdiğer Jetman, yeni yetenekler kazandırdığı kişisel hava aracıyla yeni bir test uçuşu yaptı ve uçuşa ait görüntüleri paylaştı.

Teknoloji öyle bir ivme kazandı ki bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz pek çok şeyi hızla hayatımızın bir parçası yapıyor. Gelişmesi ve hayatımıza girmesi sabırsızlıkla beklenen şeylerden biri de kişisel hava araçları olsa gerek. Artan dünya nüfusu, kentlerdeki önlemez trafik yoğunluğu, hayatın gitgide hızlanan temposu içinde her türlü ulaşım aracının yetersiz kalması en büyük etken. Elbette kişisel hava araçlarının bir de bilinçaltımıza yerleşen süper kahramanvari bir tarafı var. Örneğin 2 yıl önce kendi inşa ettiği kişisel hava aracıyla Guinness hız rekoru kıran pilot ve mucit Richard Browning, Iron Man gibi süzülerek hepimizi büyülemişti. Şimdi yine Marvel evreninden bir kahramanın film fragmanını izler gibi hissettiren Yves Rossy, namıdiğer Jetman var karşımızda.

Jetman artık yerden kalkış yapabiliyor

Jet kanadı şeklindeki kişisel hava aracıyla çarpıcı bir video paylaşan Yves Rossy, daha önceki modellerde yaşadığı bir sorunu, bu araca entegre etmiş olduğu otonom VTOL sistemiyle aşmış olduğunu gösterdi. Rossy daha önce de kişisel uçuş araçları yapmış ancak yerden kalkış yapamamaları her zaman bu araçların zayıf yönü olmuştu. Oysa artık kuş gibi havada süzülmesi için aracıyla birlikte bir uçaktan veya helikopterden atlamasına gerek kalmadı. Otonom VTOL sistemi sayesinde yerden kalkış yapıp doğrudan havalanabiliyor.

Yves Rossy’nin önceki aracında yüksekten atlamak zorunda olması sıkıntı yaratıyordu. Ancak bir kere havalandıktan sonra da uçuş verimliliğini artıran kanat kaldırma avantajı ile kesinlikle durdurulamaz hale geliyor; yükselen, dalış yapan ve tırmanan bir kuş gibi özgürce hareket edebiliyordu. Araç kanattaki dört yeni ve daha güçlü Jetcat P550 türbin motoruyla saatte 180 km hızla doğrudan dikey uçuş yapabilecek yeteneğe sahip oldu. Yves Rossy, kendi kendini dengeleyen otonom dikey kalkış sistemini geliştirmek için de İsviçreli bir ekiple birlikte çalışıyor.

Pilotun 4 gün önce yayınladığı yeni videoda çok kolay ve konforlu bir şekilde uçtuğu görülüyor. Kolları tamamen özgür, eldivenlerinde bulunan parmakla kontrol araçlarından başka bir şey kullanmıyor. Uçuş sırasında araç sorunsuz bir şekilde kendi kendini dengeleyebiliyor. Sakin ve sarsıntısız bir şekilde kalkış yapabiliyor, yine aynı şekilde sorunsuzca iki ayağı üzerine basarak iniş yapabiliyor. Rossy aracı geliştirmeye ve test etmeye önümüzdeki yıl da devam edecek.

Yves Rossy’nin çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden de inceleyebilir, takip edebilirsiniz.

Yves Rossy

Yves Rossy

Görsel: YouTube