Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrikli Jetpack: CopterPack

Elektrikli Jetpack: CopterPack

Bir sırt çantası-helikopter olarak tanımlanan kişisel hava aracı CopterPack, sürücünün kontrolünü iyi sağlayabildiği çift rotorlu bir jetpack.

Hangimiz bitmek bilmeyen şehir trafiğinin üzerinden uçarak geçmeyi hayal etmedik ki? Gideceğimiz noktaya doğru ilerlerken tüm şehri ve yeşil alanları havadan izlemek dünyanın en keyifli yolculuklarından biri olurdu. Peki bunun için daha ne kadar beklememiz gerekiyor? Bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz pek çok şey yavaş yavaş hayatımızın bir parçası haline gelirken kişisel hava araçları hala sabırsızlıkla beklediğimiz yenilikler arasında.

Peki bu alanda durum nedir, ne tür araçlar yapılıyor? En son Hunter Kowald’ın kendi tasarladığı drone benzeri uçan kaykayla uçuş yapmış ve büyük bir heyecan yaratmıştı. Fransız mucit Frank Zapata’nın kendi yaptığı Flyboard Air, Yves Rossy namıdiğer Jetman’in hava aracı ve yine Richard Browning’in Guinness World Records’da hız rekoru kırdığı kendi hava aracı da dünya genelinde ses getirmişti. Tek başımıza uçabileceğimiz günlerin çok yakın olduğuna dair ümitlerimizi yeşerten bir başka gelişme de CopterPack.

CopterPack hacimli bir araç olsa da yüksek manevra kabiliyetiyle fark yaratıyor

Avustralyalı CopterPack adlı şirket tarafından yaratılan araç, “seviye ayarlı otomatik pilota sahip elektrikli sırt çantası helikopteri” olarak tanımlanıyor. Hafif gövdesi, karbon fiber peteklerden yapılmış. Yakın zamanda yayınlanan ilk uçuş videosuyla da internetin dikkatini çekmeyi başarmış. Son dönemde yer verdiğimiz kişisel hava araçlarına kıyasla biraz daha hacimli bir araç olsa da şaşırtıcı derecede kararlı ve kontrol edilebilir yapısıyla farkını ortaya koyuyor.

Araç görüldüğü üzere iki rotorlu ve bu rotorların çapları 90 cm. Bunlar, karbon fiber tüp benzeri parçalar aracılığıyla pil takımlarına ve üzerlerinde kontrol paneli olan bir çift düz kol dayama yeri olan sert gövdeli bir sırt çantasına bağlanıyor.

Dört veya daha fazla rotora sahip drone’lar, sabit rotorlarının hızlarını değiştirerek kendi kendini dengeleyebiliyor ve bu sayede kontrol edilebiliyor. Bu iki rotorlu araç ise rotorlarının açısını değiştirerek bu kontrolü sağlıyor.

Videoda göreceğiniz üzere pilot istikrarlı ve kontrollü bir şekilde havalanıyor, bir kumsal üzerinde fazlasıyla yükseğe havalanıyor, ardından çok nazikçe yere inebiliyor. CopterPack’in yaratıcıları videodaki aracın, özel hava gösterileri için yapılmış, düşük pil kapasitesi nedeniyle kısa süreli havada kalan bir prototip olduğun belirtmiş. Araç üzerindeki testler ve geliştirmeler hala devam ediyor.

CopterPack CopterPack CopterPack CopterPack CopterPack

Görsel: CopterPack