Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Jet Motorlu Uçan Koltuk

Jet Motorlu Uçan Koltuk

Fransız mucit Frank Zapata'nın geliştirdiği "JetRacer"; mikro jet motorlarıyla donatılmış, dikey iniş kalkış yapabilen yeni bir kişisel hava aracı.

Son yıllarda, hayranlık uyandıran tasarımlara sahip kişisel hava araçlarıyla karşılaşıyoruz. Gravity Industries’in hız rekoru kıran ve sağlık hizmetlerinde kullanılması planlanan kişisel hava aracı en önemlilerinden biriydi. Drone benzeri uçan kaykay, elektrikli sırt çantası-helikopter CopterPack ve kişisel eVTOL Jetson ONE bu yıl radarımıza takılan ilginç araçlardandı. Fransız mucit Frank Zapata da kendi yaptığı Flyboard Air ile uzun süre konuşulmuştu. Zapata şimdi de JetRacer isimli kişisel hava aracıyla gündemde.

Zapata çoğu kişinin gıpta edeceği bir özgeçmişe sahip. Özellikle de eski bir jet ski dünya şampiyonu ve Flyboard’un (deniz suyunu güçlü motorlarla iterek su üzerinde uçmayı sağlayan eğlence amaçlı araç) mucidi olarak tanınıyor. Zapata JetRacer ile icatlarına yeni bir yön veriyor. Bu yeni aracı, Flyboard’lara güç sağlayan küçük jet motorlarıyla donatılan (10 adet mikro jet motoruna sahip) karbon fiber bir koltuk olarak tarif etmek mümkün.

JetRacer kişisel eVTOL’lere benzese de çarpıcı farkılılıklara sahip

JetRacer bazı açılardan, insanlı multikopter drone’larına – Jetson One gibi eVTOL’ler – benziyor. Temel gövde biçimi, yedekli tahrik, çok sayıda otomasyon, süper basit ve yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş bir kontrol sistemi, dikey iniş kalkış gibi özellikleriyle gerçekten de bu araçlarla paralellikler taşıyor. Ancak çarpıcı farklılıkları da var. Bu jet türbinlerinin yüksek derecede gürültülü ve sıcak olması bunlardan biri. Elektrik motorlarıyla çalışan eVTOL’lerin aksine, jet türbinleri araçların kendilerini havada dengelemek için her saniye yapmaları gereken düzinelerce küçük düzeltmeyi gerçekleştirecek kadar çevik davranamıyor. Bu nedenle Zapata’nın, hızlı tepki ayarlamaları ve çeviklik için jetlerin her birinin altında bir tür itme vektörü düzenlemesi kurmuş olabileceği tahmin ediliyor. Özetle JetRacer, gerçekten Zapata’nın kişisel dehası sayesinde orataya çıkmış bir araç.

Zapata, JetRacer’ın hem sivil hem de askeri görevler için tasarlandığını belirtiyor. Birincil tasarım hedefi, “nispeten kısa menzil” pahasına bile yüksek hız ve manevra kabiliyeti olmuş. Aracın maksimum hızı saatte 250 km. Yine hedeflenen irtifa 3.000 m ve taşıma kapasitesi en fazla 200 kg (insan veya kargo) olarak kurgulanmış. Ayrıca araç uzaktan veya otonom olarak kontrol edilebiliyor.

Zapata henüz herhangi bir üretim, satış programı veya fiyatlandırma belirlememiş. Öyle görünüyor ki bu araç bir süre yalnızca bu videodaki gibi uçuş demosuyla karşımıza çıkacak. Öte yandan şirket, gönüllülerin bu şeyi uçurması için çağrı da yapıyor. Sürüş testlerine katılmaları için 100 kişinin belirleneceği, daha sonra da bu liste içinden 25 kişinin seçileceği; bu kişilerin JetRacer’ı ABD’de uçurma şansına sahip olacağı açıklanmış.

Görsel: YouTube, Zapata