Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dalga Gücünü Elektriğe Dönüştüren Platform

Dalga Gücünü Elektriğe Dönüştüren Platform

SWEL, 10 yıllık bir geliştirme sürecinin sonunda "Waveline Magnet" isimli dalga enerjisi dönüştürücüsü için çalışan bir prototip hazırladı.

Krizin etkisiyle hem çevreyi hem de bütçeyi koruyacak alternatif enerji kaynaklarına yönelik arayış hızlandı. Geceleri elektrik üretebilen güneş panelleri, tuzlu suyu elektriğe dönüştüren taşınabilir cihaz ve daha nice yenilikle karşılaşıyoruz. Bu kez de SWEL’in Waveline Magnet adlı dalgalardan elektrik üreten cihazı var sırada.

İngiltere ve Kıbrıs merkezli Ar-Ge şirketi Sea Wave Energy Limited (SWEL), bu omurga benzeri Dalga Enerjisi Dönüştürücüsü’nü (Wave Energy Converter / WEC) on yılı aşkın bir süredir geliştiriyor. Waveline Magnet, geleneksel teknolojilerin aksine ekonomik, az bakım gerektiren ve iklim dostu bir alternatif sunuyor. Birçok araştırma ve testten sonra SWEL, Ocak 2022’de en son “Waveline Magnet” modelinin mekanizmasını simüle eden bir konsept tasarım paylaştı.

“SWEL, cihazlarını dalga tanklarında ve canlı deniz ortamında geliştirmiş ve test etmiştir. Mevcut aşama bile, Waveline Magnet’in yenilenemeyen kaynaklarla bile rekabet edebileceğini, son derece düşük bir maliyetle önemli güç seviyeleri üretebileceğini gösteriyor ” diyor şirket.

Waveline Magnet omurga gibi esnek hareketlerle dalgaların üzerinde süzülüyor

Waveline Magnet, yukarıda da belirttiğim gibi omurga benzeri bir merkezi güç sistemi ile birbirine bağlanan birkaç yüzer platformdan oluşuyor. Dalga hareketini sorunsuz bir şekilde takip eden esnek ve modüler bir cihaz. Ar-Ge ekibi, su yüzeyleriyle böyle bir simbiyotik etkileşim SWEL’in dalgadan ne kadar enerji çekildiğini kontrollü ve kesintiye uğramayacak bir şekilde düzenlemesine imkan veriyor” diye devam ediyor. Birkaç santimetre kalınlığında olmasına rağmen, düşük kütleli ve oldukça sağlam bir yapıya sahip. Her türlü su ortamına dayanabiliyor,

Tasarımı hem hafif hem de basit olan ‘Waveline Magnet’, üretim ve nakliye maliyetlerini de yüksek oranda azaltıyor. Güçlendirilmiş plastikler gibi yönetilebilir (geri dönüştürülebilir) malzemeler kullanılarak yapılabildiğinden, onarımı ve bakımı da kolay.

SWEL, tek bir WEC tarafından üretilen gücün 100 MW’a ulaşabileceğini belirtmiş. Saha içi testi, dalga gücü ne kadar büyük olursa, o kadar fazla enerjinin elde edilebileceğini de gösteriyor.

SWEL için bir sonraki adım, teknolojisini ticarileştirmek ve seri üretime geçmek. Bununla birlikte, pilot modelle hala denemeler ve iyileştirmeler yapmaya da devam ediyorlar.

Waveline Magnet Waveline Magnet

Görsel: SWEL