Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tuzlu Suyu Elektriğe Dönüştüren Taşınabilir Cihaz

Tuzlu Suyu Elektriğe Dönüştüren Taşınabilir Cihaz

Yenilenebilir enerji şirketi E-Dina tarafından sunulan WaterLight, yarım litre tuzlu sudan 45 gün boyunca elektrik üretiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya çapında 840 milyon insanın elektriğe erişimi yok. Küresel ölçekte enerji ihtiyacı ve bununla birlikte enerjiye erişim imkanları artarken hala bazı insanlar günlük işlerini sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu temel bir gereksinime ulaşamıyor. Elektriğe olan talep her geçen gün artarken fosil yakıtların önümüzdeki 52 yıl içerisinde tükeneceği tahmin ediliyor. Bu talebi karşılayabilmek ve elektriği herkese ulaştırmak için sürdürülebilir ve yenilikçi çözümlere ihtiyaç var. Bu çözümlerden biri de WaterLight.

Taşınabilir bir ışık kaynağı olan WaterLight, özellikle elektriğe erişimde sıkıntı yaşayan okyanus veya deniz kenarı yerleşimler için hayat kurtarıcı bir çözüm oluyor. Kolombiya merkezli yenilenebilir enerji şirketi E-Dina tarafından sunulan ürün doğal bir kaynak olan tuzlu suyu elektrik enerjisine dönüştürebiliyor. Bu dönüşüm çok basit bir şekilde gerçekleşiyor. Tuzlu sudaki elektrolitler cihazın içinde yer alan magnezyum ile reaksiyona giriyor ve bu reaksiyon sonucunda elektrik üretiliyor. Yaklaşık yarım litre tuzlu su ile 45 gün ışık sağlanabiliyor.

waterlight

WaterLight yüzde 100 geri dönüştürülebilir bir ürün

Geleneksel desenlerle dekore edilen ve oldukça sade ahşap yüzeyi bir tarafa WaterLight’ın kayışlarını da yerel zanaatkâr kadınlar tarafından üretiliyor. WaterLight, E-Dina şirketinin sürdürülebilir taahhüdü kapsamında uzun ömürlü ve tamamen geri dönüştürülebilir bir ürün olarak tasarlandı. Her bir cihaz yaklaşık 5.600 saatlik bir kullanım ömrüne sahip. Bu da elektriğe ihtiyaç duyulabilecek zaman aralıkları hesaba katılırsa ortalama 3 yıldan biraz fazla bir süreye denk geliyor.

WaterLight bir ışık kaynağı olmasının yanı sıra ufak elektronik cihazları şarj etmeye imkan tanıyan USB bağlantı noktası içeriyor. Ayrıca acil durumlarda idrarla da çalışabiliyor. Cihaz, özellikle kaynakların kıt olduğu zorlu koşullarda elektriğe anlık olarak ihtiyaç duyabilecek kişiler de düşünülerek (örneğin mülteciler) yaratıldığı için bu tarz alternatif dolum yöntemleri de bulunuyor.

Wunderman Thompson Colombia tarafından hazırlanan kampanya ile duyurulan WaterLight, Venezuela ve Kolombiya bölgesindeki yerel insanların ihtiyaçlarından ilham alınarak üretiliyor. Milyonlarca insanın hayatını değiştirme potansiyeline sahip bu ürün; hükümetler, özel kuruluşlar ve STK’lar tarafından satın alınabiliyor. Ayrıntılı bilgi WaterLight’in internet sitesinde paylaşılıyor.

Künye

Müşteri: E-Dina Energy
Ajans: Wunderman Thompson Colombia
Küresel CCO: Bas Korsten, Daniel Bonner
Bölgesel CCO: Sebastián Tarazaga & Dany Minaker
İdari Yaratıcı Yönetmen: Pipe Ruiz Pineda, Diego Rodríguez
Yaratıcı Yönetmen: Giovani Leal, Lukas Vergel, Gustavo Tovar, Rene Rojas, Felipe Santana
Metin Yazarı: Daniel Payan, Pipe Ruiz Pineda, Lukas Vergel, Giovani Leal, Felipe Santana
Sanat Yönetmeni: Diego Rodríguez, Rene Rojas, Gustavo Tovar
UX Direktörü: Ricardo Arévalo
UX – UI Tasarım: Paula Lozano
Proje Müdürü: Luisa Páez
Endüstriyel Tasarım: Miguel Mojica
Prodüksiyon Şirketi: Oriental Films
Yönetmen: Santiago Jalid Forteza

Görsel: WaterLight