Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kr0wd Kolektifinin İlk NFT Projesi: Cloud Citizens

Kr0wd Kolektifinin İlk NFT Projesi: Cloud Citizens

3D sanatçılar, hareketli grafik tasarımcılar ve illüstratörlerden oluşan Kr0wd isimli kolektif, Cloud Citizens projesiyle NFT’lerini üçerli gruplar halinde birer hafta arayla satışa sunuyor.

Non-fungible token (NFT) sisteminin sanat eserlerinde kullanımı üzerine konuştuğumuz Instagram canlı yayınında NFT konusunu sanatçılar üzerinden ele almıştık. Uçman Balaban ve Burak Şentürk’ü konuk ettiğimiz yayın sanatçıların dijital sanat eserlerini nasıl sunduğuyla alakalı kapsamlı bilgi veriyordu. Canlı yayındaki konuklarımızın da aralarında bulunduğu Kr0wd isimli yeni bir kolektif de sadece NFT dünyasına özel eserler üretmek için bir araya geliyor.

İçinde 3D sanatçıları, haraketli grafik tasarımcılarını ve illüstratörleri barındıran Kr0wd, sanatçıların kendi tarzlarında işler üretebileceği ve aynı zamanda takım ruhu ile hareket edebilecekleri bir kolektif. Hemen hemen hepsinin aynı dönemlerde NFT dünyasına giriş yaptığı bu ekibin içerisinde Burak Şentürk, Bülent Gültek, MEKAZOO, Vamk, Ali Emre Karaçalı, Murat Kalkavan, Can Dağlı, Barış Gürsel, Nullject, Aziz Koçanaoğulları, Mete Yafet, Selin Arısoy, Kaan Bilaloğlu gibi isimler yer alıyor.

Kolektif üretimin dijital dünyaya yansıması

NFT konusundaki tecrübelerini ortak bir payda da paylaşan ekip bu serüvenin sonunda birlikte bir proje üretme fikrinde birleşiyorlar ve ortaya Kr0wd çıkıyor. Kr0wd’un ilk projesi de Cloud Citizens oluyor. Sanatçılar, Cloud Citizens ile Bülent Gültek tasarımı olan NEBULA karakterini yeniden yorumluyor.

Yeniden yorumlanan karakterler üçerli gruplar halinde birer hafta arayla sadece NFT olarak Rarible üzerinden satışa sunulacaklar. Kr0wd’un Twitter ve Instagram hesabından gelişmeleri takip edebilir Rarible üzerinden satışa sunulan NFT’leri görebilirsiniz.

Bugün yapılan lansmanın ardından ilk grup NFT’ler de önümüzdeki pazartesi günü (19 Nisan) satışa çıkacak. Projenin hayata geçmesiyle birlikte Kr0wd ekibiyle konuşma fırsatı yakaladık. Kolektifin oluşma sürecini, eserlerin üretim ve planlama aşamalarını kendilerinden dinledik. Keyifli okumalar!

Üretmekten keyif alan grup beraber üretmek için bir araya geldi

Ekibin ortaya çıkış süreci ve projenin arkasındaki motivasyondan biraz bahseder misiniz?

Uçman Balaban: Proje özünde bizim NFT konusundaki tecrübelerimizi paylaşmak için bir araya gelmemizden sonra oluştu. Bir süre bireysel olarak bu pazarlarda tecrübe kazandıktan sonra biraz da incelemelerimiz sonucu ortak bir proje yapmaya karar verdik. Bu noktada bu projeyi tek bir isim altında yapalım dedik ve Kr0wd doğdu.

Bülent Gültek: Çoğumuzun eş zamanlı olarak NFT dünyasına ait terimlerle karşılaşmaya başlamasıyla birlikte, olan biteni anlamaya ve platformların işleyişini çözmeye odaklandık. Kısa süreli tecrübelerimiz bize kolektif hareketlerin yeni karşılaştığımız dünyada da çok önemli olduğunu gösterdi. Ekip içinde daha önce de ortak çalışmalar yaptığımız arkadaşların bir araya gelişi, bu alışkanlığımızı NFT platformları üzerinden devam ettirme fikrini tetikledi sanıyorum. Bir araya gelmişken birlikte bir şeyler yapalım, bunu yeni bir kolektif çatısı altında gerçekleştirelim istedik. Böylece Kr0wd ortaya çıktı.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Kr0wd (@kr0wd)’in paylaştığı bir gönderi

İlk proje için Bülent Gültek tasarımı olan NEBULA karakteri seçildi. Bu seçimi yaparken neleri göz önünde bulundurdunuz. Sanatçıların ortak bir kararı mıydı?

Can Dağlı: Planetaryum’undan çıkmış ana karakteri Nebula hem şekli hem de farklı medyumlarda çeşitlendirilebilmesi bakımından hepimizin çok hoşuna gitti. Böylece farklı alanlarda üretim yapan biz tasarımcı ve illüstratörlerin üzerinde oynayabilmesi için güzel bir tuval olacağını düşündük ve böyle karar verdik.

Derin Çiler: Nebula iyi bir platform oyuncağının tüm özelliklerini taşıyor. İyi bir silüeti var ve en önemlisi de tasarımcılar için oyun alanı da oldukça geniş. Ekipteki diğer arkadaşlar da görünce çok uygun olduğu konusunda hızlıca anlaştık.

Sanatçılar tasarım sürecinde birbirleri ile iletişim halinde miydi? Üretim aşamasında düzenli toplantılar gerçekleştirilip süreç hakkında paylaşımda bulundular mı yoksa tamamen kapalı bir üretim süreci mi oldu?

Uğur Baltepe: Çoğumuz önceden tanıştığı için fikir alışverişine çok müsait bir ortam oluştu. Herkes birbirinin tarzını ve yaptığı işleri bildiği için yaratıcı süreçte farklı fikirlerle projeyi bir üst seviyeye çıkardığımızı düşünüyorum. Süreç boyunca da iletişim halindeydik.

Mete Yafet: Evet tabiiki iletişim halindeydik! Düzenli toplantılar ve sesli görüşmelerle birbirimize fikirlerimizden, karakterlerimizden, ve projenin nasıl lanse edilebileceği gibi konular üzerinden görüşlerimizi sürekli olarak ilettik. Herkesin kolabratif bir şekilde bir diğerinin elinden tuttuğu bir süreç oldu diyebilirim. İlk görüşmeler bitti ve herkes mağarasına çekilip karakteri üzerinde çalıştı, gerekli formlar ortaya çıktıktan sonra tekrar birbirimize yardımcı olarak yola devam ettik.

Kr0wd

“Fiyatları benzer projelerden daha düşük tutarak daha fazla insana ulaşmayı hedefliyoruz.”

Her eserin Rarible’da kaç kopya olacağını neye göre kararlaştırdınız?

Uçman Balaban: Daha önce Krüw’de de yaptığımız gibi ‘’erişilebilirlik’’ en önemli unsurlardan biriydi bizim için. Edisyon sayısını çok, fiyatları benzer projelerden daha düşük tutarak daha fazla insana ulaşmayı hedefledik.

Can Dağlı: Aslında buradaki yaklaşımımız ilk projemiz özelinde uygun fiyatlı çok kopya ile erişilebilirliği arttırmak üzerine oldu. Belki ilerleyen projelerde daha az edisyonlu tasarımlar da üretiyor oluruz. Şu aşamada ilk projenin geri dönüşleri biraz da yol haritamızı çizecek gibi görünüyor.

Gruplandırmada sanatçıların tarzı veya ortaya çıkan iş etkili miydi? Yoksa tamamen rastgele bir gruplandırma mı söz konusu?

Uçman Balaban: Gruplandırmada disiplin olarak birbirlerine zıt. Veya stil olarak birbirlerini dengeleyecek sanatçıları yan yana koyduk. Hareketli çalışan sanatçıları stil çalışan sanatçılar ile eşleştirip iki tarafında stillerini biraz dengelemek istedik.

Derin Çiler: Herkesin kendine ayrı tarzı olması hem Nebula’nın ne kadar başarılı bir platform olduğunu hem de projedeki çeşitliliği sağlıyor. Bu yüzden gruplandırmada da bu çeşitlilik üzerinden seçim yapıldı.

Cloud Citizens sonrası planlar

Cloud Citizens projesi sonrası planlar nelerdir? Aynı ekiple farklı bir proje olacak mı? Kolektifdeki kişi sayısının değişmesi ya da artması gibi bir durum söz konusu mu?

Ali Emre Karaçalı: Güzel geri bildirim alınırsa yeni bir proje kurgulanması çok olası. Ayrıca çok büyük konuşmamak lazım ama ekip iyi bir sinerji tutturdu. Bunu bozmak akıllıca olmaz gibime geliyor.

Uğur Baltepe: İlk projede ekibin birbiri ile olan uyumu ve ortaya çıkan işler bundan sonraki süreçte Kr0wd ekibinden yeni projeler göreceğimizin işaretçisi olduğunu düşünüyorum.

Can Dağlı: Yani şu anda her şey çok yeni bizim için. O sebeple projeler konusunda hızlı olsak da en azından belli prensipleri oturtmak adına kolektifdeki sanatçı içeriğiyle ilgili değişimlerde çok hızlı hareket edeceğimizi düşünmüyorum. Diğer taraftan şimdiden yeni projeler konuşulmaya ve planlanmaya başlandı bile. Heyecanımız ve merakımız büyük.

Uçman Balaban: Uzun süredir bu projeyle uğraşıyoruz ve doğal olarak uğraşırken bir çok başka fikri de yapılacaklar listemize ekledik. Şu an amacımız birlikte digital üretim yapan bir ekip olup üretmeye devam etmek. Muhtemelen sayımız artar ama azalacağımızı sanmıyorum.

Görsel: Kr0wd