Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Okyanus Dalgalarından Enerji Üreten Jeneratör

Okyanus Dalgalarından Enerji Üreten Jeneratör

Oscilla Power adlı enerji şirketi, okyanus dalgalarından enerji üreten yüzen elektrik jeneratörü ile Time dergisinin 2022 yılının en önemli icatları listesine girdi.

Yenilenebilir enerji söz konusu olduğunda her yıl ortalama yüzde 10 ila 20 arasında düşen maliyetleri nedeniyle güneş, rüzgâr ve hatta bunların bir arada bulunduğu hibrit versiyonlara daha fazla yatırım yapılıyor; dalga gücünden elektrik üretimi ise bu zamana kadar maliyet yüksekliği nedeniyle göz ardı ediliyordu. Ancak teknolojik gelişmelere bağlı olarak artan yatırımlar artık bu alanda farklı projelerin önünü açıyor.

İngiltere ve Kıbrıs merkezli Ar-Ge şirketi Sea Wave Energy Limited (SWEL)’in dalga gücünü elektriğe dönüştüren platformunun ardından Seattle merkezli enerji şirketi Oscilla Power, okyanus dalgalarından enerji üreten yüzen bir elektrik jeneratörü geliştirdi. Triton WEC adlı jeneratör, Time dergisinin 2022 yılının en önemli icatları listesinde yer alıyor.

Dalgaların hareketinden gelen enerjiyi kullanan Triton dalga enerji dönüştürücüsü (WEC), deniz tabanına indirilen demirlerle sabitlenerek kolay yüzebilmesi için bir platform şeklinde tasarlandı. Öncülerinden ve benzerlerinden ayrılan özelliği ise çoğu geleneksel dalga enerjisi cihazının aksine dalgalanma, yuvarlanma veya yalpalama gibi dalganın tüm hareket yön ve şekillerini kullanarak elektriğe dönüştürebilmesi.

Kurulum ve çalışma kolaylığı nedeniyle özel gemilere ya da yük kaldırma ekipmanlarına ihtiyaç duyulmayan yüzen jeneratör, aynı zamanda olağanüstü okyanus koşulları göz önüne alınarak tasarlandı. Hava koşulları sertleştikçe hareket kabiliyetini otomatik olarak kısıtlayan bir sisteme sahip olan Triton, tamamen suya gömüldüğünde bile güç üretmeye devam edebiliyor.

Şirket, dünyadaki tüm kıyılarda dalga gücünden yararlanarak üretilebilecek toplam enerji miktarının 32 bin terawatt olduğunu belirtiyor. İstatistiklere göre sadece 2019 yılında tüm dünyada tüketilen toplam elektrik miktarı 23,845 terawatt. Dolayısıyla bütün enerji kaynaklarını bir kenara koyup yalnızca dalga gücünden yararlanarak elde edilecek enerji, tüm dünyanın elektrik kullanımından fazla görünüyor. En azından kağıt üzerindeki hesaplamalar oldukça ikna edici. Ancak okyanusların sert ve yıpratıcı koşullarına uygun cihazlar üretmek hiç de kolay değil.

“Rüzgarlar ve akıntılar, bir yönde ilerlerler. Doğrusal hareketiniz olduğunda bir türbini veya bir yel değirmenini döndürmek çok kolaydır. Dalgalar ise doğrusal değildir, salınım yaparlar. Bu salınım enerjisini bir tür yakalanabilir forma dönüştürebilmeliyiz. ” sözleriyle Oregon State Üniversitesi okyanus bilimi profesörü Burke Hales bu konudaki temel zorluğa dikkat çekiyor. Oscilla Power, Triton adlı tasarımıyla bu zorluğu aşmış görünüyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında Start Engine üzerinden kitlesel fonlama kampanyasını duyuran şirket, 2 bini aşkın kişiden 1,4 milyon dolar gelir elde etti.

Görseller: Oscilla Power, Twitter, Instagram