Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Jet Motorlu Kişisel Hava Aracı

Jet Motorlu Kişisel Hava Aracı

Fransız mucit Frank Zapata kendi yaptığı Flyboard Air ile hayalindeki uçan ulaşım aracını gerçeğe taşıdı.

Bilim kurgu filmlerinden ve çizgi romanlardan aşina olduğumuz türde hava araçları son yıllarda gerçeğe dönüşüyor. Örneğin Richard Browning, kendi inşa ettiği kişisel hava aracıyla Iron Man gibi uçarak Guinness hız rekoru kırmıştı. Jetman takma isimli Yves Rossy de kendi yaptığı kişisel hava aracıyla bir video yayınlayarak dikkatleri çekmişti. Frank Zapata da kendi yaptığı Flyboard Air ile hayalindeki uçan ulaşım aracını gerçeğe taşıyanlardan.

Flyboard Air manevra kabiliyeti en yüksek kişisel hava aracı olarak tanıtılıyor

Eski jet ski şampiyonu ve Fransız mucit Frank Zapata, Flyboard Air’i kendi şirketi Zapata Racing’in bir ürünü olarak tanıttı. Zapata Racing, hidrolik tahrikli teknolojilerin ve elektrikli hava ürünlerinin geliştirilmesi ve üretimi konusunda uzmanlaşmış bir şirket. Flyboard Air, gaz türbinleriyle çalışan bir tür jetpack. Tatil bölgelerinde denizin üzerinde havalanmak için kiralanan bir eğlence aracı olarak aşina olduğumuz flyboard’larla uzaktan akraba sayılır. Hatta videoda bu araçlardan biriyle yan yan geldiğiniz görebilirsiniz.

Flyboard Air 3.000 m yüksekliğe ve saatte 150 km hıza çıkabiliyor. Havada kalma süresi 10 dakika. 102 kiloya kadar ağırlığı taşıyabiliyor. Şimdiye kadar yapılan en güvenli, en kolay, en hafif ve manevra kabiliyeti en yüksek kişisel hava aracı olarak tanıtılıyor. Bir türbin arızalansa bile sürücü uçmaya devam edebiliyor. İki tanesi bozulursa, pilot kontrollü bir şekilde iniş yapabiliyor. Pilot kaskından yükseklik, hız ve otonomi seviyeleri hakkındaki bilgilere erişebiliyor. Flyboard Air’i kullanmak küçük bir eğitimden geçmeyi gerektiriyor. Aracı kontrol etmek için iyi bir vücut dengesine sahip olmak gerekiyor ve eğitim gerektirmesinin başlıca nedeni de bu.

Araç askeri, sanayi ve eğlence endüstrisi olmak üzere 3 alanda kullanılmak üzere yaratılmış. Askeri alanda tahliye ve kurtarma amaçlı olarak; sanayide yapı onarımı ve ürün dağıtımı gibi işlerde; eğlence endüstrisinde ise TV ve deneyime dayalı marka aktivasyonlarında kullanılabileceği öngörülüyor. Aracın tanıtımı 2 yıl önce yapılmış ancak son zamanlarda pek çok haber kanalı tarafından paylaşılarak tekrar popüler hale geldi. Zapata hala aracı geliştirmek için çalışıyor ve çok yakında aracı ticari üretime sokmayı hedefliyor.

Flyboard Air

Görsel: YouTube